[F1 i F2] Osłona silnika plastikowa/górna - temat zbiorczy
-
Witam
Mam pytanko do właścicieli Fabii z silnikami 1.2HTP 64KM.Czy zdejmowaliście osłonę silnika (plastikową) aby dostać się do fltra powietrza.Jak to zrobić by jej nie uszkodzić ?
Za wskazówki z góry dziękuję. -
Jest ona umieszczona na takich bolcach - trzeba ją po umiejętnie z nich zdjąć a raczej wyszarpnąć, uważając żeby nie pourywać wężyków - najlepiej je wcześniej odłączyć.
-
z tego silnika jeszcze nie ściagałem - nie było okazji
ale
zciągałem z 1,4 60KM na pokrywie sa kółeczka zaślepki pod nimi śruby chyba 10 ,
póżniej ściagasz przewody ,
nastepnie szarpiesz do góry ,
obudowa trzyma sie na 4 chyba bolcach i na otworze od przepustnicy -
jakoś tak
dawno to robiłem :?: <!-- s:?: --> -
W czeskich silnikach są śrubki, ale w silnikach VW nie ma śrubek tylko na wcisk!
Zatem [b]abenek[/b] w HTP nie szukaj żadnych zaślepek, bo nie znajdziesz.
-
W 1.4 60KM wiem jak sie ściąga, ale u brata w 1.2 HTP jest inaczej na pewno.
Dzięki za porady. <!-- s:) --> -
Po długich poszukiwaniach nie udało mi się znaleźć na forum informacji, jak to :cenzura: coś ściągnąć. Pytam, bo muszę dostać się do filtra powietrza. <!-- s;) -->
-
4 tematy owszem były, jednak nawet jeśli był opis zdejmowania osłony, to dotyczył silnika. 1.4 MPI.
Dziękuję za uwagę.
-
rwiesz śmiało do góry ona siedzi na 3 lub 4 gumowych bolcach (juz nie pamietam dokładnie) a pod nia jest rewelacyjnie umieszczony filtr pow. <!-- s:) -->
-
tylko z czuciem bo trzeba odpiąc gumowy wężyk z prawej strony i szarpnąć.
-
http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=1744&highlight=pokrywa+silnika<!-- m -->
No to widze, ze poleca zolte kartki :offtopic: hehe -
[quote="wolfmk"]http://www.fcp.pl/forum/v...pokrywa+silnika
No to widze, ze poleca zolte kartki :offtopic: <!-- s:offtopic: --> hehe[/quote]w tym temacie nie ma nic poza tym, że osłona w 1.4 16V jest na śruby. Że z HTP jest na wcisk, to ja wiem, nie znam tylko szczegółów i myślałem, że je poznam. Tyle.
-
[quote]Jest ona umieszczona na takich bolcach - trzeba ją po umiejętnie z nich zdjąć a raczej wyszarpnąć, uważając żeby nie pourywać wężyków - najlepiej je wcześniej odłączyć.[/quote]
Wiecej szczegolow nie bedzie - po prostu trzeba sie niebac i najpierw odczepic wezyk po prawej, a nastepnie gdy juz zejdzie nam obudowa, trzeba odczepic kabelek od silnika..
-
Ok, spróbuję. <!-- s;) -->
-
Witam
Chcę sobie wymienić filtr powietrza w fabii 1.2 htp benzyna 2004r.
Tylko nie wiem jak zdjąc plastikową osłone silnik w której umieszczony jest filtr.
W internecie wyczytałem że trzeba ją szarpnąc do góry bo jest osadzona na gumowych kołkach.Czy ktoś może mi podać wypróbowany sposób na zdjecie tej osłony aby niczego nie uszkodzić ? -
Zdaje się ,że juz gdzies o tym było na forum .Ale jest tak że poprostu energicznie ciagniesz w góre. Tylko uważaja na przewody przypiete do osłony od spodu. Osłona jest na wcisk.
-
dokładnie tak jak piszę [b]koko[/b], energicznie trzeba pociągnąć na plastykową pokrywę na silniku
-
a przewody odpinamy po zdjęciu pokrywy czy przed?
-
[quote="magnus 27"]a przewody odpinamy po zdjęciu pokrywy czy przed?[/quote]
Ja je odpinałem po szarpnięciu gdy poczułem ,że juz zaczepy puściły. ( poprostu tak mi było wygodniej) Jest tam pewien luz i maja zapas kilku cm. -
a korek wlewu oleju trzeba odkręcic czy osłona przechodzi bez odkręcania ?
-
Witm
Ostatnio zauważyłem że plastikowa osłona silnik hałasuje tzn. drży próbowałem ją docisnąć ale to nic nie pomaga
Co może być przyczyną?