[Inne] swap silnika
-
[b]witam[/b],
jak juz pisałem na ShoutBox'sie moje auto doznało kontuzji... czekam teraz tak naprawde na diagnoze mechanika co jest z nim nie tak.
[b]Podejrzenie[/b]: pompa wody
[b]Objawy[/b]: skacząca temp płynu chłodzącego przy prednosci ponad 80km/h (termostat nowy)
2 dni trzaski w okolicy paska rozrządu
[b]Co sie stało wczoraj?[/b] po 40km zagotowany płyn, mega klekot silnika, dym w okolicy zbiornika wyrównawczego płynu chłodzącego, i "szkyrtanie podczas palenia auta.Jak mechanik zdiagnozuje coś poważniejszego niż pompa wody, coś co będzie kosztować więcej niż kompleny rozrzad + pompa wody czyli koszt w graniach do 1000pln
to
zmieniam silnik na taki sam tyle że z innego auta (sprawny).
Już nawet mam jeden na oku. Tylko teraz pytanie ile może kosztować taki swap silnika.
Wyjęcie starego i włożenie takiego samego w jego miejsceZ góry dzięki za odpowiedz,
P.S Jak ktos zna osobę która się tego może podjąc w okolicach Tarnowskie Góry, Bytom, Zabrze, Gliwice to proszę o namiary
-
WItaj,
Myślę, że swap czy naprawa starego silnika to wyjdzie na jedno jeżeli chodzi o kasę .Pamiętaj o tym że nie wiesz w jakim stanie kupisz inny silnik. Wiele osób tak miało że kupiło inny silnik , pojeździło trochę i silnik do naprawy był
. Zastanów sie czy Ci się opłaca kupować inny silnik ; czy nie lepiej zrobić stary i się cieszyć dalej. Przynajmniej wiesz co masz.
<!-- s:) -->
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ten mechanik Ci sprawdzał chłodnicę i uszczelkę pod głowicą? Wydaje mi się że jeżeli Ci się woda zagotowała to może być przytkana lub zatkana chłodnica i przez to możesz mieć pompę wody do wymiany .
Weź odpowietrz sobie zbiornik płynu wyrównawczego od układu chłodzenia bo może masz tylko zapowietrzony i stąd te skoki temperatury.
Powiem tak z własnego doświadczenia wyciągnięcie silnika w cinquecento to koszt 200 złw nie autoryzowanej stacji fiata. To sobie policz co się opłaci.
Jak chcesz to mogę zapodać namiary na tą stację na pw lub mailai się możesz zapytać, co i jak. Wydaje mi się że powinni się zgodzić, bo to jest kasa
Szczerze mówiąc to jest baaarrrdzo ciężka sprawa jak się silnik rozkraczy.
Pozdrawiam.