Za uboga mieszanka . szarpie na max predkosciach
-
Witam, jest nowym uzytkownikiem Fabi. Z gory prosze o wyrozumialosc bo to moja pierwsza skoda.
Konkretnie: Fabia 2008 , silnik 1,2 69PS/51KW z LPG Landi Renzo.
Samochod szarpie ( zazwyczaj 1-2x przy maxymalnych predkosciach na autostradzie raz na ok.50 km.
Podczas normalnej ( ekonomicznej ) jazdy wszystko jest OK.
Komputer wykazuje blad- za uboga mieszanka.
Problem wystepuje poczas jazdy na bezynie i na LPG.
Przebieg 160 tys.
2 miesiace temu wymieniony czujnik wałka rozrządu bo podobno padł. po wymianie było 2 miesiace OK.
Swiece,cewki nowe- NGK. Rano odpala na dotyk, bez problemu.
Czasami podczas wciskania hamulca lekkie zafalowanie obrotów.
Byłem u kilku mechaników ale to podobno moze byc wszystko. Od lambdy po rozrząd.
Instalacja LPG jest sprawna , po wymianie wtrysków w autoryzowanym Landi Renzo.
Z innych mniejszych objawów to może lekkie szarpanie podczas ruszania.Generalnie samochod jezdzi ale boje sie jechac gdzies w dalsza droge i autostradą gdzie predkosci sa raczej własnie na max.
Podczas takiego szarniecia zapala sie na sekunde check i EPC.
Bardzo prosze o rade . Moze ktos miał podobny problem.
Nie chciałbym wymieniac wszystkiego po koleji...Z góry dziekuje za pomoc
-
Cześć.
Uboga mieszanka oznacza to że w jej składzie jest zbyt dużo powietrza.
Co za to odpowiada? to tak:- sondy lambdy. Fabiach są dwie sondy, za i przed katalizatorem
- wtryskiwacze
- silnik krokowy
- pompka paliwa
- filtr paliwa/ gazu
- male zapowietrzenie układu zasilania paliwem
- sterownik silnika
- klapka sterujące powietrzem
- egr
Ja narazie bym sie skupił na sondach i wymianie filtrów paliwa i Lpg.
Filtry wiadomo jakie są zbiegiem użytkowania filtr się zapycha i przepustowość maleje. Jakość paliw lpg czy benzyny jest różna i to każdy wie. To samo się tyka pompki paliwa .
Musisz sprawdzić czy sondy nie wariują przy wyższych prędkościach. One podają sygnał do komputera (sterownik silnika) o stanie mieszanki. Komputer na podstawie tej informacji dawkuje benzynę czy lpg oraz powietrze. W twoim przypadku komputer podaje więcej powietrza niż paliwa przez co mieszanka jest zaburzona.