[F3] Cykanie przy silniku na wolnych obrotach
-
Witam
Od 2 tygodni obserwuje w moim silniku dochodzące cykanie na wolnych obrotach.Występuje to gdy silnik jest rozgrzany Fabia 1,2 tsi 90 KM 2015r.Używam oleju Mobil 1 ESP 5W 30.Bywa i tak że jest ono nie słyszalne. -
Czy to jest głośne cykanie czy tylko na wolnych obrotach? Kiedy ostatni raz wymieniałeś olej?
Mi też cyka na wolnych obrotach. Jedynie świeżo po wymianie oleju jest to cichsze. Ja daje olej Castrol 5W30 edge professional Longliife.
-
To nie jest głośne cykanie.Delikatne ale słyszalne ze środka auta.Ja to słyszę na wolnych obrotach (jak zatrzymam się na światłach czy na parkingu).Olej wymieniałem w czerwcu.
-
Czasami zawór sterowania benzyną daje odgłosy cykania. Może spróbuj zmienić stację benzynową na jakąś lepszą i na benzynę lepszą niż zwykła 95.
-
Tomuś witam
Wlałem lepszej benzyny i powiem Ci bez zmian.Jak silnik rozgrzany to na wolnych obrotach dalej jak cykało tak cyka.Oczywiście w ASO jak zwykle nic nie słyszą.U nich zawsze wszystko OK.Masz może jakieś inne pomysły. -
Hmm. może nagraj mi ten dźwięk .
-
Może to po prostu zawór turbiny? Z tym wiele nie da się zrobić. Cyka i już. Taki urok tych silników.
By nie nakłaniać nas do dalszego wróżenia z fusów zachęcam jednak w takich wypadkach do zrobienia filmiku i nagrania tego dźwięku, próby jego zlokalizowania w komorze silnika.
W przeciwnym razie rozmawiamy trochę na zasadzie:
- coś mnie boli,
- ale co i gdzie gdzie?
- no nie wiem, ale boli
<!-- s:) -->