[F1] Odpływ wody z klimatyzacji
-
Witam! Chciałbym się dowiedzieć, gdzie znajduje się odpływ wody z klimatyzacji w Skodzie Fabii 1. Nadeszły upalne dni, włączyłem klimatyzację, na dworze 35 stopni i tak jeździłem z włączoną klimą po przyjeździe nie zauważyłem pod samochodem skraplającej się wody z klimatyzacji. Podejrzewam, że może być zatkany odpływ. Mile widziane fotki. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
-
pod samochodem powina wystawać rurka w okolicy wydechu
-
u minie jest podobnie nic nie kapie. Wczoraj oszukałem się tego odpływu i nic nie znalazłem
-
U mnie też nic nie kapie i tak mam od 4 lat jak tylko kupiłem to auto.Widocznie tak musi być.Klima działa bez zarzutu.
-
troszkę to dziwne, że nie kapie. Z kim nie rozmawiam to każdy twierdzi ze ma pod samochodem kałużę wody z klimy czy to Skoda, VW czy Renault. No ale pojeździmy i się jeszcze poobserwuje <!-- s:) -->
-
u mnie tez rzadko kiedy kapie... Na dworze musi byc naprawde wysoka tempearatura zeby cos pod autem bylo ;F a dywaniki mam suche TTTM.
-
a jednak u mnie też kapie woda z klimy dziś zauważyłem kałuże pod samochodem, ale skąd kapie to nie wiem. Woda ścieka z osłony plastikowej co jest przykręcona do podłogi
-
Wydaje mi się że jest to zależne od tego jak długo klima jest włączona.
-
Stary temat, ale warto do niego wrócić, bo nikt nie wskazał prawidłowej odpowiedzi na postawione pytanie.
W większości "normalnych" samochodów odpływ skroplin z klimatyzacji wykonany jest w postaci rurki, której końcówka ulokowana jest pod autem w okolicach komory silnika. Skoda niby też normalna, ale nie do końca. Nie wiedzieć czemu odpływ skroplin umieszczono... uwaga, uwaga: na ścianie grodziowej pomiędzy komorą silnika, a przestrzenią pasażerską.
Żeby było jeszcze ciekawej - odpływu tego nie widać, bo przykryty jest wygłuszeniem - w miejscu w którym się on znajduje jest takie wyraźne zgrubienie (obok dwóch węży nagrzewnicy, wchodzących w ścianę grodziową):
[img]http://i219.photobucket.com/albums/cc138/EZ_Pete/2013ee85.jpg[/img]
Dlatego woda kapie nie wiadomo skąd, z dolnych osłon itd itp.