[F2] lokalizacja czujnika ciśnienia oleju
-
Witam, Po przekręceniu kluczyka 3x miga na żółto kontrolka oleju, wg instrukcji obsługi może to być wina czujnika ciśnienia oleju, próbowałem znaleźć ten czujnik, ale bezskutecznie, wiecie gdzie może się znajdować? Auto to Fabia II 2010r 1.6tdi 75KM(CAYA).
Dzięki. -
Witam .
Ja bym najpierw sprawdził stan oleju ile go masz . Postaw auto na równym terenie i na zimnym silniku sprawdź ile oleju masz oraz jego stan; czy nie cuchnie ropą. -
Poziom oleju sprawdziłem na samym początku, jest ok. Natomiast nie sprawdzałem czy cuchnie ropą.
edit:Na zimnym silniku nie czuć ropą w oleju.
-
odp. na post kolegi Greg
Dzięki, ale akurat instrukcję już dawno przeczytałem <!-- s:) -->
Nie wiem dlaczego do głowy wbił się czujnik ciśnienia...
Tak dla pewności czujnik ciśnienia i poziomu oleju to co innego? -
Jeździsz na krótkich trasach do 5, 6 km?
Jeśli nie to nie będzie cuchnąć ropą <!-- s:) --> i jeden problem z głowy. -
Ostatni tydzień na krótkich odcinkach, ok 5km. W święto pewnie w trasę ruszę.
-
[quote="nickz12"]
Tak dla pewności czujnik ciśnienia i poziomu oleju to co innego?[/quote]To bedzie jedno <!-- s:) -->
-
ale jeśli kontrolka miga na żółto to oznacza to niski stan oleju. to jest dziwne że miga a stan jest dobry.
kiedy wymieniałeś olej ( przebieg lub okres czasu)?
-
Olej był wymieniany w lipcu, mało przejechane na tym oleju.
Wg instrukcji, gdyby było za mało oleju to świeciła by się, a mi miga(znów wg instrukcji:P) podobno to wina czujnika poziomu oleju.
Z tego co orientowałem się to mało kosztuje ten czujnik, więc można spróbować wymienić, tylko nie mogę znaleźć miejsca gdzie się znajduję, próbowałem koło filtra oleju, albo ślepy jestem, albo w innym miejscu jest.