Woda we wnęce koła zapasowego
-
Witajcie,
Jakiś czas temu walczyłem z rdzą we wnęce koła przy otworach technologicznych, usunąłem rdzę szczotką drucianą nakładaną na wiertarkę, później na to cynk w sprayu->hammerite (który został po malowaniu zacisków) od spodu ta sama kolejność. Potem założone te gumowe nakładki i od spodu grubo bitexu ( to akurat znalazłem w garażu w domu) Przy otworach grubo. Dziś tak z ciekawości zajrzałem jak to wygląda i zrobiłem :szok: <!-- s:szok: --> bo we wnęce było z pół litra wody! I teraz jak to ogarnąć? Ewidentnie przepuszczają 2 zaślepki. Od spodu poprawiłem dając grubo chlorokauczuku czarnego ale co zrobić w środku we wnęce. Co myślicie o tym aby wyciąć maty bitumiczne i nakleić na te korki?
-
Ja szukał bym problemu w uszczelce.Sprawdziłeś czy masz mokrą wykładzinę w bagażniku?Woda ewidentnie dostaje się od góry, a gromadzi się ponieważ zaklejona została zaślepka na dnie bagażnika.Jak masz możliwość to zlej porządnie auto wodą, tylne drzwi i klapę i sprawdź na od ręki czy gdzieś są ślady przecieku.
-
Hmm.... wykładzina bagażnika suchutka jest
-
Lampy tylne szczelne?Miałem ten problem w Polo 9N i ich uszczelnienie, kolejna sprawa to woda może przedostać się przez mechanizm wycieraczki.
-
Ale nigdy nie było tam wody, pojawiła się po mojej naprawie <!-- s:/ -->
-
Zwyczajnie zatkałeś odpływ.No to proponuję powrót do poprzedniego stanu.
-
Poprzedniego stanu? Tzn jak? Żeby te zaślepki luźno były? Bez żadnych bitexów itp?
-
Tak dokładnie.Myślę że Twoje uszczelnienie spowodowało taki stan.Woda nie ma przez to odpływu, tylko zastanawia mnie jej ilość.Jest spora więc jest przeciek wg. mnie jak pisałem wcześniej.
-
Ale ewidentnie puszczają te zaślepki. To jak one działają? Chyba mają zapobiegać dostawaniu się wody
-
Generalnie na dnie wnęki koła zapasowego jest zaślepka która pełni rolę korka i odpływu zarazem.To właśnie na ewentualność jakby dostała się tam woda.Od podwozia raczej woda się nie dostanie, a nawet gdyby to zaraz powinna odpłynąć.Czy auto po nocy masz zaparowane od wewnątrz?
-
No nie jest nic zaparowane ani nie czuć jakiejkolwiek "zgnilizny"
[b] marcing040381[/b], jakbyś to rozwiązał jakbyś był w moejej sytuacji -
Ostatnio było sporo deszczu, tak jak mówiłem typuję przeciek.Myjnia, lub ogród z wężem porządnie zmoczyć auto, lać wodę w szczeliny i sprawdzić co się dzieje?
Może woda dostaje się przez odpowietrznik na belce od wewnętrznej stronie bagażnika (pod klapą).Nie wiem musisz powęszyć. -
Ja proponuje sprawdzić uszczelkę od szyby tylnej pod dużym ciśnieniem wody. <!-- s:) -->
-
Byłem dziś na myjni i po powrocie do domu zajrzałem a tu znowu jezioro... szukałem i szukałem i tak jak wcześniej wspomniałeś lało się odpowietrznikiem bo... wyskoczył z zatrzasków! Dziś już nie miałem czasu na kolejne testy ale przy najbliższej okazji zobaczę