Dziwaczna awaria przy naprawie szyby :)
-
Witam forumowiczów,
Spotkałem się z przedziwną awarią której przyczyny nie mogę znaleźć.
Po kolei <!-- s:) -->
Skoda Fabia 1.4 MPI 2001 wersja Comfort.
Zaczeło się od zerwanej linki w elektrycznym układzie podnoszenia prawej przedniej szyby.
Przy demotażu uruchamiałem kilka razy siłownik aby odplątać toto i w pewnym momencie siłownik przestał działać, tuż przed tym słyszalnie się męcząc.
Pomyślałem, że pewnie bezpiecznik , a że udało się problem rozwiązać to poskładałem wszystko i chciałem uruchomić silnik.I tutaj niespodzianka :?
Pali się kontrolka EPC samochód nie startuje ( cyka przekaźnik ale rozrusznik nie startuje) Podejrzewałem bezpiecznik - wszystkie są sprawne (włącznie z tymi przy aku) a nie działają aktualnie w aucie następujące elementy:- elektryczne podnoszenie szyb (są dwie przednie obie nie działają)
- kierunkowskazy
- elektryczne otwieranie bagażnika
- światła awaryjne
Inne komponenty elektryczne pracują bez problemu:
- wentylator nawiewu
- światła mijania i drogowe
- centralny zamek (kluczykiem w drzwiach)
Podpiąłem się komputerem - silnik nie pokazuje żadnych błędów
Zapala się czasami kontrola informująca o niskim poziomie płynu chłodniczego, ale wcześniej też się czasem zapalała ale z rozruchem problemu nie było.
Co to za cholera może być bo od rana siedzę i pomysyły mi się już skończyły a auto nie jeździPozdrawiam,
-
Sprawdź sobie wiązkę główną czy jest cała, oraz czy nie jest zamoknięta.Co do podnośnika szyby to raczej nie jest on winny reszty awarii.
-
[quote="marcing040381"]Sprawdź sobie wiązkę główną czy jest cała, oraz czy nie jest zamoknięta.Co do podnośnika szyby to raczej nie jest on winny reszty awarii.[/quote]
Co znaczy wązkę główną ? Gdzie to się znajduje ?
Pozdrawiam
-
Słowa kluczowe "słynna wiązka". Chodzi o wiązkę biegnącą na podłużnicy samochodu, od strony akumulatora, pod filtrem powietrza. Jest tylko jedna jedyna taka, rozpoznasz ją. Pomacaj ją na okoliczność wilgoci i ew. bagienka. Spróbuj poruszać nią i sprawdź, czy to coś daje. Akumulator sprawny? Jakie napięcie? Było kiedykolwiek grzebane przy instalacji, może jakaś masa spadła?