[F1] Sporadycznie ubywający płyn chlodniczy
-
Witam!
Mam fabię 1.4 8v 68 KM. Jakieś 3 miesiące borykam się z problemem uciekającego płynu chłodniczego. Czasami nie ucieka jest w normie a czasami ubywa go, czasami także zapala się kontrolka sygnalizująca niski poziom płynu chłodzącego. Dolewam trochę pojeżdżę jest ok i po pewnym czasie znowu mało... -,-. Czytając inne podobne tematy, było pisane o uszczelce, ale wątpię że to to ponieważ nie ma bąbelków w zbiorniczku. Masełko się zbiera ale myślę że to wynik tego iż jest teraz zimno i robię krótkie trasy dziennie po 50 km, 25 km na uczelnie tam auto stoi i po południu powrót 25km. Wymieniłem korek od zbiorniczka ale nie pomogło, czujnik ten na chłodnicy trochę ciekł ale uszczelniłem i nie ma wycieku. Co to może być ? Białego dymu za sobą też nie mam, nagrzewnica ok sucho w środku. I jeszcze jedno pytanie jest taki jeszcze cienki wężyk od termostatu to zbiorniczka, czy po odpaleniu tamtędy powinien występować płyn, i do czego ten wężyk służy ? Czy to może być pompa wody, jeśli tak to jak ja sprawdzić ?
Pozdrawiam i proszę o pomoc <!-- s:) --> -
Sprawdź jeszcze chłodnice może tam jest jakiś drobny wyciek.Napisz jeszcze czy po nocnym postoju masz plamę pod autem?Co do wężyka to nie pomogę.Może jest to jakiś rodzaj zabezpieczenia przelewowego, lub jakiś odpowietrznik.Może ktoś inny bardziej rozeznany wypowie się w tej kwestii.
-
Powiem tak na chłodnię patrzyłem i niby sucha ale jutro jeszcze popatrzę . a teraz plamy w garażu nie ujrzę ponieważ mokro ale np jak stoję w jakiś galeriach w parkingach to tylko błoto i woda bo wąchałem <!-- s:) -->
-
Odsyłam kolege do tematu:
http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=2166&hilit=ubywajacy+plyn&start=105<!-- l -->
Wiem że duzo do czytania, jednakze konkretne informacje mozna uzyskac w pojedynczych postach uzywajac wyszukiwarki SZUKAJ .
-
Znajdź jakiś duży karton i podłóż pod auto na noc (no chyba że bardzo mokro masz w garażu, ale coś wykombinujesz <!-- s;) --> ).
Ja tak kiedyś znalazłem delikatne kapanie z termostatu (w innym aucie). -
pompa wody ma luzy czy to może być przez to ??
-
masz w aucie LPG ?
-
Nie mam wolę czyste PB <!-- s:D -->
-
Taaa... czyste <!-- s:D -->
Nie moglem sie powstrzymac, przepraszam.
-
sprawdź dokładnie wszystkie gumowe węże przez które przepływa płyn czy czasem gdzieś w pobliżu łączenia nie jest już zbutwiały, albo na cybantach lubi też pękać
-
Witam! Miałem ten sam problem w AZE. Sprawdź dokładnie pompę wodną. U mnie czasami ot gdy miała focha pusciła sobie zaworkiem.