Niemcy - jakie opony w zimie
-
witam
czy na oponach calorocznych mozna jezdzic zima w Nienczech
<!-- s:) --> -
Mozna jezdzic, nie ma zadnego problemu
-
[quote="Tofik"]Mozna jezdzic, nie ma zadnego problemu[/quote]
ale taka opona musi miec oznaczenie M-S czyy nie -
Dokladnie, musisz miec oznaczenie MS zeby tymi oponami jezdzic caly rok, w przeciwnym razie, jezeli tego nie masz to caloroczne sie tylko sprawdzaja jako letnie. <!-- s:) -->
-
Ten artykuł pewnie Cię zainteresuje http://www.moto.wp.pl/martykul.html?kat=89554&wid=12967801<!-- m -->.
Co do oznaczenia M+S to opona Mud+Snow czyli śnieżno błotna.Opona zimowa ma inny skład gumy niż opona letnia stąd też zachowują się one inaczej niż warunki do których są stworzone.Opona całoroczna nigdy nie zachowa się zimą tak jak zimówka ani latem jak letnia (elastyczność gumy)
Tu masz wszystko opisane jeśli chodzi o oznaczenia opony i jest też wzmianka jaka jest różnica między zimową a całoroczną
http://www.oponeo.pl/artykul/jak-czytac-oznaczenia-na-oponach.
Pamiętaj że utrudnianie ruchu ze względu np na opony w Niemczech też grozi mandatem.Z ciekawości zapytam dokąd śmigasz?Jeśli do np. Berlina to pamiętaj o eko naklejce Dekry upoważniającej do wjazdu do większości miast w Niemczech.Bez tego też gwarantowany mandat.Pozdrawiam miłej podróży -
jade do Celle kolo hanoweru
a czy oznaczeniee M-S moze byc od wewnetrznej strony opony czy zawsze jest na zewnetrznej -
Wg. mnie oznaczenie powinno być widoczne od zewnątrz.Ty masz od środka?Może opony są kierunkowe, i są odwrotnie założone.
-
Marcin, unas jak zawsze Fail w Polskich ustawach <!-- s:| --> co do naklejki UMWELT (o ile o to ci chodzi, co podalem ponizej), to naklejka co do kategoriii normy emisji spalin, znajduje sie nie tylkow Berlinie, tylko w kazdym miescie oznaczonym tym znakiem:
[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/14/Umweltzone_rot,_gelb,_grün_frei.svg/200px-Umweltzone_rot,_gelb,_grün_frei.svg.png[/img]A co do oznaczenia M+S, to homologacja powinna byc oznaczona raczej od zewnetrznej strony.
Rada dla mnie, jak nie znajdziesz oznaczenia, podnies auto i sciagnij jedno kolo i sprawdz, czy nie ma z drugiej strony oznaczenia, ale to tylko metoda proby, bo watpie by bylo na wewnetrznej stronie, jak masz rotacje kierunkowa bieznika, to powinna homologacja byc na wierzchu
-
[quote="Tofik"]Marcin, unas jak zawsze Fail w Polskich ustawach <!-- s:| --> co do naklejki UMWELT (o ile o to ci chodzi, co podalem ponizej), to naklejka co do kategoriii normy emisji spalin, znajduje sie nie tylkow Berlinie, tylko w kazdym miescie...]
Tak o to mi chodziło...Nie doczytałeś mojego postu.Pisałem o tym że w Berlinie i prawie każdym mieście w niemczech.Co do samej nalepki to dokładnie oznacza normę emisji spalin, ale potocznie u nas się mówi eco-naklejka którą można nabyć również w polsce (po spełnieniu warunków tj odpowiedniej normy spalin -danych z dowodu rejestracyjnego- można ją nabyć w stacjach obsługi należących do sieci Dekra), natomiast w niemczech auto musi przejść badania na stacji diagnostycznej.
-
Taa w Polsce za 70 zl. z pprzegladem a w Niemczech za okazaniem dowodu dostane za jedyne 7€ bez niczego <!-- s:D -->