[F1] Felgi Alu
-
Obecnie posiadam serie i na chwile obecną nie zanosi się na glebę (dojazd do pracy - tragedia),
chciał bym się dowiedzieć jaki rozmiar felg mógł by podejść aby nie przeszkadzało to w jeździe tj. nie ocierało itp. -
16" dla opon 205/45
-
a do 15 jaki profil opony? Powiem szczerze że dookoła mnie są masakryczne dziury i nie chciał bym przesadzać z profilem sądzę tak 55 było by idealnie
-
[quote="zeppos"]a do 15 jaki profil opony? Powiem szczerze że dookoła mnie są masakryczne dziury i nie chciał bym przesadzać z profilem sądzę tak 55 było by idealnie[/quote]
R15 195/50 -
Szukaj 195/55 profil 50 za niski.
-
[quote="marcing040381"]Szukaj 195/55 profil 50 za niski.[/quote]
Tutaj sie nie zgodze, do mojego modelu oryginalnie byly montowane 195/50 i takie tez mam <!-- s;) -->
-
Kolego zajrzyj na klapkę wlewu i zobacz jakie są możliwości montowania opon (jakie pasują dla Twojej wersji silnika).Ja również mam letnie 195/55 r 15 fabryczne.Kolega pisze że ma spore dziury na drodze więc proponuję jednak profil 55.Wybierze sam. <!-- s;) -->
Zimę mam natomiast właśnie 185/60 r14.Auto lepiej na nich jeździ wg mnie.
Co do profilu 50 to na dziurach jest masakra. -
[quote="marcing040381"]Kolego zajrzyj na klapkę wlewu i zobacz jakie są możliwości montowania opon (jakie pasują dla Twojej wersji silnika).Ja również mam letnie 195/55 r 15 fabryczne.Kolega pisze że ma spore dziury na drodze więc proponuję jednak profil 55.Wybierze sam. <!-- s;) -->
Zimę mam natomiast zimę mam właśnie 185/60 r14.Auto lepiej na nich jeździ wg mnie.
Co do profilu 50 to na dziurach jest masakra.[/quote]
zajrzalem: http://i.imgur.com/2KSYxse.jpgCo ciekawe w sumie moj silnik zostaje z pustym okienkiem, ale dla mniejszego jest 195/50
-
Nikt nie kwestionuje tego że takich opon nie można zamontować.Sugeruję wyższy profil ze względu jak kolega wspomniał na dziurawy typ nawierzchni.Im niższy profil tym mniej tłumienia na oponie a więcej drgań przechodzi na zawieszenie.Ja bym piszedł tą drogą.Myślę że dalsze spekulacje co zaleca fabryka nie mają sensu.Kolega [b]Zeppos[/b] i tak sam stwierdzi co jest lepsze. <!-- s;) -->
-
Dokładnie, wydaje mi się że 55 będą w sam raz a jeszcze pytanie ktoś w F1 kombi montował opony 195? bo wg tego co mam na wlewie powinienem mieć 185/55 r14
a chciał bym docelowo 195/55 r15 czy będe miał z tym kłopot? -
Nie będzie problemu.[b]Doktorek[/b] miał chyba to co napisał powyżej czyli 205 na 16" i było ok.
Tak więc 195 powinny być "si". -
Panowie jeszcze 1 pytanie.
W samochodzie obecnie mam takie stalówki
[url]http://skody.pl/p/2013/09/felga-felgi-skoda-fabia-i-1-ii-2-roomster-5x100-15-4-3469494821.jpg[/url]
I zacisk hamulcowy wydaje mi się że jest bardzo blisko, czy zmieniając na felgi Alu. potrzebuje jakiegoś dystansu czy coś takiego?
Czy wszystko się zmieści? ewentualnie co zrobić żeby ALU sie zmieściła?Sorry za natłok pytań ale jestem dosyć nowy w temacie xD