[F2] Podmiana radia 5J0035161A an 5J0035161C

Pytania dotyczące Car Audio.
PawelQ
-#user
-#user
Posty: 4
Rejestracja: 27 grudnia 2019, 17:34
Kontaktowanie:
Status: Offline

[F2] Podmiana radia 5J0035161A an 5J0035161C

Postautor: PawelQ » 05 stycznia 2020, 23:14

Witajcie,
niedawno stałem się posiadaczem F2 Combi z 2008 roku. Jako że mam znajomego który ma O2, w którą wciska różne bajery zaczęliśmy się wymieniać częściami, no może raczej ja zacząłem brać od niego to co wymienia.
Tym sposobem stałem się posiadaczem kierownicy wielofunkcyjnej (oryginalnie był zmęczony golas), oraz radia Stream. No niestety, oryginalnie była ramka 1 DIN, wymieniłem ją na 2 DIN, ale radio niestety nie pasuje. Więc zacząłem szukać czegoś innego i padło na SWING, ale.. czy do F2 sprzed liftu można podłączyć radio od F2 po lifcie? Wymiarowo będzie pasowało? A funkcje? Da się ją podłączyć do kierownicy?

Oryginalnie radio do F2 sprzed liftu jest 5J0035161A, a chciałbym zamontować takie z F2 po lifcie 5J003516C (nie D/E/F/G).
Znalazłem opinię, że w F2 przed liftem był CAN 1.6, w po lifcie CAN 2.0 i jest potrzebna część 5J0035751 - Sterownik systemu nawigacji przekaźnik 487. Tyle czy na pewno, skoro w 5J003516C nawigacji nie ma ?

Jeśli ktoś przerabiał temat będę wdzięczny za info.

Awatar użytkownika
TOMUŚ
-#junior admin
-#junior admin
Posty: 2596
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 20:41
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Podmiana radia 5J0035161A an 5J0035161C

Postautor: TOMUŚ » 07 stycznia 2020, 19:14

Witaj.
Więc tak :
F2 przed FL:
Sterowanie radiem było za pomocą pilota montowanego pod kierownicą. Radia były na Can 1.6
F2 po FL
Sterownie radiem w kierownicy. Can 2.0

Żeby radio z f2fl grało u f2 przedFL musisz założyć emulator Can z 1.6 na 2.0

Jak już chcesz swinga to weź sobie takiego z BT i MDI oraz czujnikami parkowania.

Ja osobiście bym sie rozejrzał za nieori radiem np. kenwood pioneer itp. Te ori radia są teraz przestarzałe, chyba że chcesz mieć wszystko w oryginale.
Pozdrawiam,
Tomek

PawelQ
-#user
-#user
Posty: 4
Rejestracja: 27 grudnia 2019, 17:34
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Podmiana radia 5J0035161A an 5J0035161C

Postautor: PawelQ » 08 stycznia 2020, 13:54

Dzięki za odpowiedź.
Wolał bym radio w oryginale, tyle że jak mam za przelotkę CAN dać 360 zł + montaż + radio + odkodowanie to coraz mniej zaczyna mi to się uśmiechać :( Jaka jest różnica w symbolach przy radiu 5J0035161 C/D/E .... ? To zależało tylko od wersji nadwozia? Zakładam że przelotka CAN występuje tylko w oryginale dla grupy VAG?

Awatar użytkownika
TOMUŚ
-#junior admin
-#junior admin
Posty: 2596
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 20:41
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Podmiana radia 5J0035161A an 5J0035161C

Postautor: TOMUŚ » 08 stycznia 2020, 16:24

Litery c, d, e oznaczają wersje wyposażenia radia czyli jedne są gołe, inne mają coś np. BT-> telefon inne mają wszystko.
Za okolo 1200, 1500 zł masz radio nie ori markowe fajnie wyposażone np. to http://www.kenwood-electronics.pl/car/n ... ew=details
wszystko co potrzeba -> radio już cyfrowe, kamera cofania, czujniki parkowania jeśli dobrze zrozumiałem, flac odtwarza, menu po polsku.
Nie mam pojęcia czy ta przejściówka jest ori czy jakiś zamiennik
Pozdrawiam,
Tomek


Awatar użytkownika
kapi
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 2855
Rejestracja: 25 lutego 2008, 00:11
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Podmiana radia 5J0035161A an 5J0035161C

Postautor: kapi » 08 stycznia 2020, 17:49

Pisz do kolegi KOLEŚ, on robi różne modyfikacje
Może cię nakieruje.

Awatar użytkownika
TOMUŚ
-#junior admin
-#junior admin
Posty: 2596
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 20:41
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Podmiana radia 5J0035161A an 5J0035161C

Postautor: TOMUŚ » 08 stycznia 2020, 19:24

to potwierdzam
Pozdrawiam,
Tomek

PawelQ
-#user
-#user
Posty: 4
Rejestracja: 27 grudnia 2019, 17:34
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Podmiana radia 5J0035161A an 5J0035161C

Postautor: PawelQ » 08 stycznia 2020, 20:36

@kapi -
Przepraszamy, ale nie masz uprawnień do używania tej funkcji. Aby używać tej i innych funkcji, musisz się zarejestrować lub brać udział w dyskusjach. :shock: jest podany nr telefonu, może się tak dogadam.

Dzięki TOMUŚ za info, ale się obawiam, że te 3 cylindry są w stanie wszystko zagłuszyć jakkolwiek pięknie by nie grało ;-) Na takich rzeczach mi nie zależy, czujników parkowania nie mam, w sumie to tylko klima jest + el. szyby przód i lusterka. Cały ten pomysł z wymianą wziął się z tego, iż mojej żonie telefon od ucha nie odchodzi i chciałem zamienić jakieś najtańsze JVC 1 DIN które było na coś 2 DIN z opcją zestawu głośnomówiącego. Tym samym pomyślałem, że skoro nabyłem kierownicę z wielofunkcją to powinno najlepiej pracować z fabrycznym radiem.

Awatar użytkownika
TOMUŚ
-#junior admin
-#junior admin
Posty: 2596
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 20:41
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Podmiana radia 5J0035161A an 5J0035161C

Postautor: TOMUŚ » 09 stycznia 2020, 16:41

nic ci nie zagłuszy. Regulacja jest spora ;)

Wydaje mi się że JVC kiedyś produkowało sterownik do ori kierownicy Vw/skoda i poprzez niego mógł byś sterować radiem z kierownicy.
Do kenwooda jest napewno sterownik do ori kierownicy.
Pozdrawiam,
Tomek

PawelQ
-#user
-#user
Posty: 4
Rejestracja: 27 grudnia 2019, 17:34
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Podmiana radia 5J0035161A an 5J0035161C

Postautor: PawelQ » 13 stycznia 2020, 10:30

Dzięki @TOMUŚ za info.
Teraz tak przeglądam sklepy i tak myślę, gdybym zakupił KENWOOD DMX100BT czego bym potrzebował żeby to zadziałało w mojej Fabii z kierownicą wielofunkcyjną? Możesz jakiś sterownik do tego polecić? Dodam, że kierownica nie jest nigdzie podłączona, w sensie do żadnego sterownika w samochodzie (kręci się, klakson działa, poducha wsadzona i na tym się jej rola kończy).

Awatar użytkownika
TOMUŚ
-#junior admin
-#junior admin
Posty: 2596
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 20:41
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Podmiana radia 5J0035161A an 5J0035161C

Postautor: TOMUŚ » 13 stycznia 2020, 18:01

Radio musi mieć wyjście na multi kierownicę i wtedy kupujesz sterownik za x zł i wtedy gra to.
Dowiedz sie u dystrybutora które radia to mają za twoje pieniądze. Bo ten 4019 z linka raczej ma. Tą sprawę najlepiej obgadać z dystrybutorem bo oni mają większą wiedze niż ja.

Ja w tej chwilibym sie nie pakował w nowe radio bez DAB+. To są wywalone pieniądze moim zdaniem. Sam przerabiam ten temat u taty gdzie on ma bolero bez dab+ i jest lipa . Kupiłem jeden tuner dab+ i jest lipa bo z ori anteną za bardzo nie współpracuje. Natomiast ja u siebie mam kenwooda z DAB+ i ori antenę i smiga wszystko jak należy. Także rozważ to czy nie lepiej dodać ciut kasy więcej i coś przyszłościowego sobie kupić i na lata.
Pozdrawiam,
Tomek



Wróć do „Car-Audio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość