[F2] Kod do radia

Pytania dotyczące Car Audio.
Awatar użytkownika
pexeso
-#user
-#user
Posty: 43
Rejestracja: 20 stycznia 2011, 10:03
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

[F2] Kod do radia

Postautor: pexeso » 23 grudnia 2018, 15:38

Witam, po bardzo długiej przerwie :-)
Wróciłem do skody, po małym epizodzie z fiatem. I jest to głośny powrót, bo od razu aż do 2 fabii. Obie drugiej generacji. W jednej z nich zauważyłem po kupnie, że radio nie czyta płyt. Pokazuje się error CD i koniec. Pomyślałem, że zobaczę, czy radio z drugiej skody zagra (w obu mam radio dance) . I tym sposobem zablokowałem oba :/ nie mogę znaleźć kodu w dokumentach. Może jest wśród Was jakaś złota rączka. Zanim powiem żonie, że jej radio nie dziala...

Michael_1
-#user
-#user
Posty: 50
Rejestracja: 27 lutego 2012, 12:17
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Kod do radia

Postautor: Michael_1 » 24 grudnia 2018, 00:18

Mogę pomóc. Kod z ASO

Awatar użytkownika
pexeso
-#user
-#user
Posty: 43
Rejestracja: 20 stycznia 2011, 10:03
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Kod do radia

Postautor: pexeso » 26 grudnia 2018, 15:00

Kolego, tutaj czy lepiej wiadomości prywatnej? Ogólnie problem się rozwiązał sam, tzn. oba radia zaczęły grać, gdy włączyłem zapłon, a potem radio. Czyli tak, jak podpowiadają w załączonej instrukcji...

Czy wiesz, dlaczego oba radia nie chcą czytać płyt? Nie czytają w samochodzie z czujnikami cofania. W tym drugim nie ma problemu i płyty normalnie grają. Ktoś ma jakiś pomysł?

Awatar użytkownika
TOMUŚ
-#junior admin
-#junior admin
Posty: 2459
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 20:41
Lakier: Czerwień Flamenco metalic
Silnik: 1.2 TSI/90 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Kod do radia

Postautor: TOMUŚ » 27 grudnia 2018, 20:07

Czujniki masz ori czy zamienniki?
Pozdrawiam,
Tomek


Awatar użytkownika
pexeso
-#user
-#user
Posty: 43
Rejestracja: 20 stycznia 2011, 10:03
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Kod do radia

Postautor: pexeso » 28 grudnia 2018, 01:05

Nie wiem. Jak to sprawdzić?

Awatar użytkownika
TOMUŚ
-#junior admin
-#junior admin
Posty: 2459
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 20:41
Lakier: Czerwień Flamenco metalic
Silnik: 1.2 TSI/90 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Kod do radia

Postautor: TOMUŚ » 28 grudnia 2018, 18:40

Musisz tam zajrzeć i zobaczyć numer części. Po dwa czy jest odpinany od wiązki zaraz przy samym czujniku. Po trzy średnica czujnika z zewnątrz czyli to co wystaje ze zderzaka.
Pozdrawiam,
Tomek

Awatar użytkownika
pexeso
-#user
-#user
Posty: 43
Rejestracja: 20 stycznia 2011, 10:03
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Kod do radia

Postautor: pexeso » 29 grudnia 2018, 01:35

Sprawdzę to w dzień. Ale powiedz, jakie by miało to znaczenie? I w związku z tym co z tym zrobić ?

Awatar użytkownika
TOMUŚ
-#junior admin
-#junior admin
Posty: 2459
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 20:41
Lakier: Czerwień Flamenco metalic
Silnik: 1.2 TSI/90 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Kod do radia

Postautor: TOMUŚ » 29 grudnia 2018, 13:54

Możesz mieć tak że czujniki mają różne numery części przez co są problemy. Jeżeli czujnik ma inny numer bądź inna literkę na końcu to się czymś różni od pozostałych. A jak się różni to już nie wiadomo czy sterownik, radio go będzie widziało. Może wystarczy tylko zakodować radio pod dane auto i będzie ok
Pozdrawiam,
Tomek

Awatar użytkownika
pexeso
-#user
-#user
Posty: 43
Rejestracja: 20 stycznia 2011, 10:03
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Kod do radia

Postautor: pexeso » 30 grudnia 2018, 12:43

TOMUŚ pisze:Możesz mieć tak że czujniki mają różne numery części przez co są problemy. Jeżeli czujnik ma inny numer bądź inna literkę na końcu to się czymś różni od pozostałych. A jak się różni to już nie wiadomo czy sterownik, radio go będzie widziało. Może wystarczy tylko zakodować radio pod dane auto i będzie ok


Teraz widzę, że musiałbym zdjąć zderzak, by się dostać do czujników, prawda?

Nie rozumiem dlaczego oryginalność czujników ma wpływ na to, czy płyta CD jest widziana przez radio. Dziwne.

A jak zakodować radio pod auto? Sam tego nie zrobię, prawda?

m4573r
-#user
-#user
Posty: 15
Rejestracja: 27 grudnia 2018, 01:42
Lakier: Błękit Dynamic
Silnik: 1.4 TDI/80 KM
Aktualne auto: Fabia I Kombi
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Kod do radia

Postautor: m4573r » 30 grudnia 2018, 16:12

pexeso pisze:Nie rozumiem dlaczego oryginalność czujników ma wpływ na to, czy płyta CD jest widziana przez radio. Dziwne.


No właśnie mnie też to dziwi i z ciekawością śledzę temat. Istnieje opcja, że niektóre funkcje asystenta parkowania są realizowane przez fabryczne radio, np. graficzna reprezentacja odległości na wyświetlaczu.



Wróć do „Car-Audio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości