Ogłoszenie

Kliknij po więcej informacji -> OBOWIĄZEK INFORMACYJNY

UWAGA Wysyłka gadżetów zostaje wstrzymana. Zapraszamy ponownie już w sierpniu bieżącego roku.

[F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Masz problem z elektryczny w swoim samochodzie ? Opisz go a na pewno ktoś Ci pomoże.
moi
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 94
Rejestracja: 31 grudnia 2007, 19:47
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: moi » 23 stycznia 2013, 07:08

Powitać.
Po długim braku problemów, dziś zatrajkował mechanizm podnoszenia szyb i proszę o pomoc we wstępnej diagnozie:
- coś strzeliło na mrozie, przy próbie otwarcia szyby
-silnik pracuje
-przy dłuższym przytrzymaniu przęłącznika słychać, że wykonany jest pełen cykl (pracuje, po czasie podobnym do tego w jaki otwiera/zamyka szybę się zatrzymuje)
-szyba została zamknięta, ale nie wiem czy to nie wina mrozu
Wspomóżcie, proszę, radą i ew. tutkiem jak rozebrać drzwi (znalezłem jeden na fcp, ale brakuje połowy fotek). Z góry dzięki.
PS:
Przepraszam za głupie pytanie, ale rzecz stała się po drodze do pracy i nie mam jak tego sprawdzić :(
1.4, 16v, 59kW, mint, sedan
lpg STUG 300, 8l-100km

Awatar użytkownika
nicram
-#moderator
-#moderator
Posty: 828
Rejestracja: 13 czerwca 2009, 14:01
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 2.0 MPI/115 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: nicram » 23 stycznia 2013, 19:55

jak dostać się do drzwi podobnie jak do tylnych viewtopic.php?f=31&t=1748

i tutaj http://www.youtube.com/watch?v=B_wtbh1vtEs

Awatar użytkownika
zdono
-#moderator
-#moderator
Posty: 1350
Rejestracja: 01 kwietnia 2011, 10:48
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: - brak -
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: zdono » 10 marca 2013, 22:49

W mojej F1 z tyłu mam korbotronic, myślę nad założeniem elektryki i chciałbym się dowiedzieć czy muszę kupować prowadnice czy mogą zostać te co mam teraz a dokupić tylko silniczki?
Fabia Zdono 1.8T

"Tam gdzie zaczyna się zabawa, kończy się ekonomia"

damiani
-#user
-#user
Posty: 25
Rejestracja: 11 maja 2012, 18:04
Lakier: Zieleń Rally Green metalic
Silnik: 2.0 MPI/115 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: damiani » 15 kwietnia 2013, 19:45

Witajcie,
U mnie dzisiaj zauważyłem że nie otwiera mi się szyba prawa przednia w mojej F1 2003 1,9 SDI :(
Co najgorsze nie otwiera mi się ani a przełącznika kierowcy ani z przełącznika pasażera, nawet z kluczyka.
Co sprawdziłem:

- bezpiecznik pod numerem 46
Sprawny, zamieniłem nawet miejscami tym z lewych drzwi i nic się nie dzieje, sprawdzony multimetrem jest przejście

- przełącznik szyb pasażera
Sprawny tak podejrzewam, multimetr pokazuje przejście po jego naciśnięciu i brak przejścia po zwolnieniu nacisku (między którymi pinami już nie pamiętam)

- otwieranie/zamykanie szyb z kluczyka
Dla prawej strony nie działa ani otwieranie ani zamykanie, lewa strona wszystko okej

- napięcie na wtyczce podłączeniowej wychodzącej z drzwi od strony pasażera
Dziwna sprawa - brak napięcia między pinem 1-2, 2-3, 3-1 :zdziwko:

Do tej pory nie było żadnych problemów z prawą stroną, żadnych zgrzytów czy przerwania w działaniu.

Proszę pomóżcie co może być przyczyną i czego mam szukać ??
Coś się gdzieś rozpięło ?? Skąd totalny brak napięcia ?? Na mój rozum raz obwód powinien się zamykać przez np. piny 1-2 i np. 2-3 ale mogę się mylić.
Chyba można wykluczyć padnięty silnik ??
Czy podpięcie pod VAG'a może pomóc ??


EDIT
Problem rozwiązany

Problemem był brak styku wtyczka-gniazdo które ujrzymy odłączając peszel gumowy między karoserią a drzwiami :hurra:
Poruszałem przewodami przy wtyczkach i działa :super:
Pomogę przy usterkach:
- czyszczenie potencjometru, adaptacja silnika obiegu zamkniętego Vag'iem (po stronie pasażera)
- montaż węży klimy w schowkach kierowcy i pasażera
- wymiana włącznika biegu wstecznego
- czyszczenie przepustnicy SDI


Awatar użytkownika
Roberto_tdi
-#user
-#user
Posty: 21
Rejestracja: 22 lipca 2012, 18:13
Lakier: Błękit Dynamic
Silnik: 1.9 SDI/64 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: Roberto_tdi » 02 września 2013, 22:12

Witam
Jestem chyba już kolejna osoba która chce zmienić swoje otwieranie szyb z mechanizmu manualnego (korbotronic) na elektryczne w fabii I. Chciałbym założyć coś takiego:
http://allegro.pl/szyby-elektryczne-gol ... 30030.html
Więc zastanawiam się które by było lepsze. Trudne to by było w podłączeniu i jak to się sprawuje w ogóle. Chciałbym to zrobić na innych przełącznikach np. skokowskich bo te mi się nie za bardzo widzą. Więc proszę o jakąś pomoc w tym temacie ;) .Wyczytałem ze ten komplet z pierwszego linku ma przełączniki od golfa III.

moi
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 94
Rejestracja: 31 grudnia 2007, 19:47
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: moi » 08 września 2013, 15:12

Witajcie,
Dziś, po drodze do pracy, otwarłem okno, szyba zjechała na sam dół i nie chce się podnieść. Naciskając przełącznik słychać, że silnik pracuje, rozebrałem drzwi (na bardzo szybko, bo siedzę w pracy). Szyba jest w szynach, na samym dole, nie mogę przez to wyjąć blachy. Poradźcie proszę jak się tam dostać i co znów mogło tamstrzelić?

edit:podjechał kumpel i na 4 ręce udało się ją podnieść, ogólnie- zerwała się linka (szczęśliwie nigdzie nie uciekła), jeden ciągnął za linkę, drugi trzymał szybę i operował przęłącznikiem. Reszta napraw po pracy.
1.4, 16v, 59kW, mint, sedan

lpg STUG 300, 8l-100km

Awatar użytkownika
zlloty
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 672
Rejestracja: 07 maja 2010, 10:34
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: zlloty » 09 września 2013, 09:11

Jak Ci się uda podnieść szybę na tyle, żeby ją poluzować w uchwytach, to po prostu wymieniasz blachę. Jak się nie uda, to musisz rozwiercić nity, które trzymają prowadnicę.
Koszt blachy z prowadnicą (zamiennik) to coś koło 160 zł. U mnie przyczyną było silne trzaśnięcie drzwiami.

moi
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 94
Rejestracja: 31 grudnia 2007, 19:47
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: moi » 11 września 2013, 12:50

linki przemieliło, wymieniłem blachę, koszt 110 + 17 wysyłka. Dzięki za odpowiedź.
A zrodziły mi się jeszcze 2 pytanka:
1. poprzednią naprawę mechanizmu i tą wykonywałem na śniegu/deszczu w efekcie przestało działać automatyczne domykanie szyb (przekręcając zamek i przytrzymując kluczyk szyby działają). Poprzednim razem problem ustąpił po nadejściu upałów. Wnoszę, że coś tam ewidentnie zamokło. Tylko co (nie chce mi się czekać do następnych upałów :) )?
2. Bolec od blokowania drzwi, przy poprzedniej robótce wypadł mi cały drucik z mechanizmu, dziś miałem więcej czasu, poprawiłem łobuza, jednak tak fantastycznie, że następne 20 min spędziłem próbując otworzyć drzwi, zna ktoś jakieś materiały jak powinien wyglądać montaż ustrojstwa (w tej chwili go odpiąłem)?
1.4, 16v, 59kW, mint, sedan

lpg STUG 300, 8l-100km

Hobertpl95
-#user
-#user
Posty: 2
Rejestracja: 28 sierpnia 2013, 15:22
Lakier: Błękit Storm metalic
Silnik: 1.6 TDI CR DPF/105 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: Hobertpl95 » 12 września 2013, 16:01

Właściwie problem mam ten sam jak niejednokrotnie tutaj wymieniany - szyba od strony pasażera nie chce się otwierać. Czasami sama szyba, czasami całe drzwi. Dwie wizyty u mechaników jak dotąd nie przyniosły rezultatów.

Awatar użytkownika
Roberto_tdi
-#user
-#user
Posty: 21
Rejestracja: 22 lipca 2012, 18:13
Lakier: Błękit Dynamic
Silnik: 1.9 SDI/64 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: Roberto_tdi » 08 października 2013, 21:41

Witam wszystkich :)
Chciałbym sobie zamontować elektryczne szyby do swojej fabii, ponieważ nie mam:( a chciałbym je mieć . Zamówiłem już taki zestaw :
http://allegro.pl/szyby-elektryczne-gol ... 54383.html
Zastanawiam się właśnie czy w tym zestawie będzie jakaś instrukcja jak to zrobić aby to działało. Chciałbym żeby ten bezpiecznik był tam gdzie wszystkie są bezpieczniki od całego samochodu. Teraz prośba do was czy jest ktoś kto montował taki zestaw czy on jest trudny do zmontowania. Pytałem się tez w aso to powiedzie mi ,że oni mogą mia to zamontować za 400zł, wiec nie wiem czy samemu to robić czy lepiej im dać auto żeby oni mi to zrobili. Za pomoc będę bardzo wdzięczny :) .



Wróć do „Warsztat elektryczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości