Problem z radiem

Topic created · 10 Posts · 11713 Views
  • Witam,
    przeczytałem wszystkie wątki dotyczące radia w Fabii i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem:
    moje radio nie odbiera zapamiętanych stacji, strojenie na nowo nic nie daje. Radio odbiera w zasadzie jedną, najbliższą stację. Sprawdziłem dwa urządzenia i na każdym są takie same objawy. Objawy te pojawiły się niemal nagle. Normalnie słucham mp3 z płyty lub karty a nie radia, dlatego nie wiem, czy utrata odbioru poszczególnych programów nastąpiła nagle (np. po wizycie na myjni), czy następowała stopniowo.
    Dodam, że wcześniej bywałem na myjni i nie szkodziło to antenie...
    Proszę o sugestię, co uległo awarii: separator, wzmacniacz antenowy czy sama antena? I jak to zdiagnozować, żeby nie demontować połowy auta bez potrzeby albo kupować element, który akurat nie wymaga wymiany.
    Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam.

  • Witam.
    Myjka pewnie zrobiła swoje czyli coś podmokło i zrobiło zwarcie 😞 <!-- s:( --> . Proponuję zrobić parę różnych prób.

    1. Spróbuj załatwić sobie inną antenę może być i bez wzmacniacza. Podłączyć ją do twojego radyjka i przelecieć przez całą skalę i będzie widać o co chodzi. Ja robiłem taką próbę i zrobiłem to tak że jedną ręką trzymałem antenę na wysokości dachu a drugą śmigałem po skali i wynik był zaraz 😄 .
    2. Spróbuj załatwić sobie dobry separator antenowy nie jakieś badziewie. Podmień i zobacz.
    3. To poniekąd jest jedno z ważniejszych czynności to sobie ręcznie przeleć przez skalę i po ustawiaj sobie te stacje które chcesz i potem zastosuj się do pkt 1 i 2 sprawdzając tylko te stacje które chcesz.
    4. Kabel. Tu jest ciężka sprawa bo trzeba ściągać podsufitkę i podmienić antenę na taką jaką masz.
      Ja osobiście wszystkie stacje ustawiam na ręcznych ustawieniach - żadne autosearch.

    Napisz co Ci się udalo osiagnąć

  • Cześć, dzięki za podpowiedź.
    Jak tylko zrobi się ciut cieplej i skompletuję poszczególne elementy tej układanki, to spróbuję Twoich rad.
    Oczywiście napiszę, która rada była celniejsza 🙂 <!-- s:) -->

    Pozdrawiam

  • [quote="TOMUŚ"]Witam.
    Napisz co Ci się udalo osiagnąć[/quote]

    To jednak na szczęście był problem z separatorem. Po wyciągnięciu go z czeluści szuflady okazało się, że kabelek z wtyczką antenową "wylata" jak zamek w karabinie Pawlaka. Kupiłem na Allegro taki separator (http://allegro.pl/wzmacniacz-separator-antenowy-vw-audi-seat-skoda-i3949711306.html) i radyjko odbiera jak nowe 🙂 <!-- s:) -->

    Dzięki jeszcze raz za pomoc. Pozdrawiam

  • Podłącze się tutaj do tematu. Szukałam rozwiązania dla radio Pioneer (takie mam nr niestety nie wiem jaki). Wszystko co czytałam to propozycje zmiany anteny, wzmacniacza i rzeczy, na których nie znam się.
    Problem polega na tym, że: do poprzedniego tygodnia radio normalnie działało. Dzisiaj podłączam i nie ma żadnej stacji, na ekranie mam tylko jakieś kanały F1, F2, F3, F4 po próbie wyszukiwania searchem nic nie łapie, nic nie zmienia się. Czy nie da się tego guzikami ustawić? Czy FM przestawiło się na jakieś inne fale? Czy faktycznie jakaś usterka mechaniczna i muszę jechać do elektryka?

  • [quote="kruszynka"]Podłącze się tutaj do tematu. Szukałam rozwiązania dla radio Pioneer (takie mam nr niestety nie wiem jaki). Wszystko co czytałam to propozycje zmiany anteny, wzmacniacza i rzeczy, na których nie znam się.
    Problem polega na tym, że: do poprzedniego tygodnia radio normalnie działało. Dzisiaj podłączam i nie ma żadnej stacji, na ekranie mam tylko jakieś kanały F1, F2, F3, F4 po próbie wyszukiwania searchem nic nie łapie, nic nie zmienia się. Czy nie da się tego guzikami ustawić? Czy FM przestawiło się na jakieś inne fale? Czy faktycznie jakaś usterka mechaniczna i muszę jechać do elektryka?[/quote]

    Witam .
    Masz DAB w tym radyjku?
    Mi to pachnie tym że jest to przełączone z FM na DAB.

  • [quote="TOMUŚ"]
    Witam .
    Masz DAB w tym radyjku?
    Mi to pachnie tym że jest to przełączone z FM na DAB.[/quote]
    Nie wiem, tak wygląda panel przedni:
    [url]http://s2.postimg.org/eps98zoyw/radio_pioneer.jpg[/url]

    Znalazłam po tym numerze na panelu instrukcje do radio, ale po angielsku/francusku/hiszpańsku. Jak na razie jeszcze nie wiem jak to przełączyć :mur: <!-- s:mur: -->
    http://www.manualsbase.com/pl/manual/49658/car_stereo_system/pioneer/deh-2400ub/

    To chyba to na stronie nr 5 - region MW-LV. Spróbuję jak dzisiaj będę jechać.

  • Spróbuj przyciskiem SRC znaleźć fale FM.Dziwna sprawa że nagle zginęły fale.Sprawdź od tyłu gniazdo antenowe.Może się wysunęła wtyczka z adaptera, albo sam adapter trzeba wcisnąć głębiej.

  • [quote="Goldi"]Spróbuj przyciskiem SRC znaleźć fale FM.Dziwna sprawa że nagle zginęły fale.Sprawdź od tyłu gniazdo antenowe.Może się wysunęła wtyczka z adaptera, albo sam adapter trzeba wcisnąć głębiej.[/quote]

    1. Włożyłam radio po odpaleniu silnika.
    2. Stacji 0 - null. Wcisnęłam search - brak wyników.
    3. Wcisnęłam duży okrągły guzik z manuala określany jako Menu. Pojawiło się function wybrałam.
    4. Zmieniłam opcję region ON i jakieś PCH.
    5. Wcisnęłam guzik SRC - wyszukało mi stację w 3-4 sec, następne również.

    Może komuś się przyda, to opisałam.
    Radyjko śmiga :cwaniak: <!-- s:cwaniak: -->

  • No i pięknie.Zamykam temat.

Log in to reply