Witaj na forum Fabia Club Polska

[F1] Czyszczenie rozrusznika

Topic created · 5 Posts · 898 Views
  • Serdecznie witam.
    Po przekręceniu kluczyka nie ma żadnej reakcji rozrusznika. Słychać pompę i jakieś kliknięcia, ale rozrusznik milczy. Odpali po kilku (czasem kilkunastu) przekręceniach kluczyka w stacyjce. Ta dolegliwość dotyka moje autko najczęściej po dłuższym postoju. Z początku myślałem, że to wina immobilizera, dlatego sprawdzałem auto VAG-iem, który wskazał brak błędów, kodowałem kilka razy ponownie kluczyk i nic. Teraz podejrzewam, że to wina samego rozrusznika.
    Proszę o poradę (najlepiej z fotkami) 🙂 <!-- s:) --> jak wymontować rozrusznik, wymienić w nim szczotki i go wyczyścić.
    Proszę o pomoc.

    [color=#FF0000]---------------
    post ustawiony "bezterminowo"
    kapi[/color]

  • Zanim zaczniesz grzebać przy rozruszniku to powiedz, czy jak przekręcisz kluczyk na "odpalanie", to czy światła/kontrolki przygasają? Jeśli nie, to znaczy, że rozrusznik nie pobiera prądu, a to może sugerować przekaźnik (który wg schamtu jest w rozruszniku).

    EDIT
    Nie zakładaj nowych wątków równolegle z pytaniem o to samo w już otwartych wątkach.

  • Kontrolki nie przygasają. Nie wiem, czy ma to jakiś związek, ale zauważyłem też coś takiego (trochę to opiszę "łopatologicznie", bo nie potrafię skrótowo 🙂 <!-- s:) -->. Otóż mam nawyk, że gdy chcę odpalić auto, to najpierw przekręcam kluczyk aż zapalą się kontrolki, czekam jakieś 2-5 sekund aż pompa zassie paliwo i wtedy przekręcam kluczyk dalej na zapłon. Wtedy często pojawia się ów problem z odpaleniem. Silnik prawie zawsze odpali, gdy przekręcam kluczyk na zapłon od razu po włożeniu go do stacyjki, bez tego czekania. Stacyjkę sprawdzałem i z nią nie ma żadnego problemu.
    Czy posiadasz może ów schemat, o którym pisałeś? A może wiesz, gdzie mogę go znaleźć w necie?

  • Miałem ten sam efekt - uszkodzony / zaoksydowany / styk w kostce stacyjki. Po rozebraniu kostki i przeczyszczeniu tego styku do dzisiaj o.k. Nie wiem jak sprawdzałeś stacyjkę..Jeśli masz czas to wypnij z rozrusznika przewód - wsuwkę i podłącz go przez żarówkę / 5 W /do masy auta. Po przekręceniu stacyjki w pozycję " rozruch" żarówka zaświeci jeśli stacyjka jest sprawna .
    omron

  • Omron dzięki za radę. Jak znajdę chwilę wolnego wypróbuję ten pomysł i dam znać co wyszło.

Log in to reply