Witaj na forum Fabia Club Polska

[F1] Sonda Lambda problem dalej nie rozwiazany

Topic created · 2 Posts · 2368 Views
  • Hej. w mojej fabii 1 mam problem z grzalka sondy. problem byl wiele razy poruszany jednak dalej nie moge zdjagnozowac co to wkoncu jest. vag pokazuje blad 17604. Check pojawia sie na zimnym silniku .na cieplym sam znika badz jak go skauje to sie nie pojawia. wykonalem gr pomiarowe od 30 do 36 oraz 41. wszystko w tych gr ok. parametry tych gr podeslal mi zlloty za co jeszcze raz thx:) wykonalem pomiary multimetrem na zimnym silniku rezystencja grzlaki wynosi 3 ohmy wiec pownno byc ok. napiecie dochodzi do kostki 12v. na rozgranym silniku rezystencja wynosila 5 ohm. napiecie sie nie zmienilo. podpialem tez multimetr za wtyczka w kable i napiecie skakalo od 6 do 10 zazwyczaj mialo 9-10. po chwili ponownie podlaczylem do kostki i napiecie bylo ponownie 12v. dodam ze posiadam 2 sondy blad jest na tej pierwszej szerokopasmowej 5 pinowej. Jezeli wlacze silniki przy odpietych kostkach to pokazuje 2 bledy w tym 17604. wyciagne bezpiecznik nr 9 tez dwa bledy z tym ze dwoch grzalek sond. jakies pomysly jak to naprawic zeby nie isc w niepotrzebne koszta? bylbym wdzieczny za odp:)

    [size=75][ [i][b]Dodano[/b]: 23-08-2012, 20:03[/i] ][/size]
    Hej zwracam sie z ogromna prosba do posiadaczy skody z silnikiem 1.4 16v:) bylby ktos w stanie zmierzyc rezystencje grzalki na sondzie ( dwa ostatnie piny po stronie prostokatnej) bardzo by mi to pomoglo:) kostka znajduje sie pod autem na wysokosci kol przednich tuz nad oslona:)

  • Z tego co pamietam to tam powinno być 3-15 , jeżlei masz na zimnym 3 to jest to dolna granica tolerancji ,być może że gdzieś na stykach jest lekka korozja , ecu odczytuje to poniżej 3 i stąd kod błedu.

    M.

Log in to reply