Witaj na forum Fabia Club Polska

[F2] kontrolka ABS a zapalanie silnika

Topic created · 22 Posts · 3628 Views
  • Witam.
    Mam problem że przy mrozie -19 lub więcej przy zapalaniu silnika (jak rozrusznik się kręci) zapala się też kontrolka ABS-u. nie wiem jak do tego problemu podejść. Czy to na vagu wyjdzie czy nie.
    A powiedzcie mi jeszcze jak abs działa poprawnie to przy mocnym hamowaniu kontrolka się zapala czy nie . Bo mi się nie pali, ale jak przekręcam kluczyk i się wszystkie kontrolki palą to sie pali.

  • Jak się zapala przy zapalaniu na takim mrozie może być to spowodowane spadkiem napięcia. Później gaśnie?

    Przy hamowaniu nic się nie zapala. Kontrolka od ABS - jeśli świeci podczas jazdy oznacza usterkę.

    ESP się zaświeca jak się włącza, ABS jak nie działa.

  • Ona się tylko zapala przy zapalniu silnika (jak rozrusznik kręci) potem gaśnie i sie nie zapala.

  • A ma problemy z kręceniem?

    Mówie Ci ze moze mieć mało prądu i łapie błąd bo sie czujniki nie meldują.

  • Nie . zapala za pierwszym razem, ale czuć jak mu jest ciężej kręcić.

  • [quote="TOMUŚ"]Nie . zapala za pierwszym razem, ale czuć jak mu jest ciężej kręcić.[/quote]

    A jak już ciepły to też sie zapala?

  • nawet ja jest -16, 17 stopni to się kontrolka nie zapala. jak jest ciepły to pali jak w lecie

  • pomierz akumulator, doładuj, problem powinien zniknąć

  • Akumulator mam nowy - ma 9 miesięcy. Myślę że może być tak duży spadek napięcia /prądu że kontrolka się zapala.
    Trzeba wziąść pod uwagę to że aku traci połowę swojej pojemności przy - 20 stopniach. To masz tak jakbyś w lecie wsadził o połowę mniejszy aku i zapalał.

  • Czemu mi tłumaczysz rozwiązanie swojego problemu? 😉

  • [quote="K0_VOITH"]Czemu mi tłumaczysz rozwiązanie swojego problemu? ;-)[/quote]
    :zdrowko: <!-- s:zdrowko: -->

  • Wiesz .... . Oświeciło mnie a Ty mi podsunąłeś myśl 😄 <!-- s:D -->

  • Jak ci się zapala podczas rozruchu a potem gaśnie jak odpalisz to w czym problem. Nie kumam. Jak na moje nie ma problemu. Zresztą ja tak samo mam i nie przejmuje się tym. ABS mi działa to najważniejsze.

  • jak narazie problem nie występuje 🙂 <!-- s:) -->

  • Jeśli po zapaleniu kontrolki by nie gasły lub świeciły podczas jazdy to jest problem, natomiast jeśli na czas rozruchu się zapali, a następnie sterownik po odpaleniu stwierdzi, że wszystko jest ok to ja gasi i nie wiem czemu tu się czegokolwiek doszukiwać.
    [b]Tomuś[/b] wszystko masz w jak najlepszym porządku.

  • Akumulator może i nowy a klemy były czyszczone ? Czasem brudne klemy dają taki opór , że mogą dziać się hocki klocki .ABS jest bardzo ale to bardzo czuły na spadki napięcia .

  • W sumie przy tak wielkich mrozach spadek napięcia jest duży - to fakt. Ale kontrolki się normalnie świeciły. Cieszę się że teraz takie zjawisko nie występuje 🙂 <!-- s:) -->

  • Przy rozruchu różnie to bywa, akurat dzisiaj jadąc Skodą zwróciłem na to szczególną obawę, którą tu piszesz. Okazuje się, że to jest normalna sprawa. ABS włącza się podczas kręcenia samochodu i gaśnie po chwili... Acz czasami bywa, że mi się w ogóle nie zaświeci.
    "Chrupać chrupało" (taki odgłos jest podczas hamowania 😛 ) 🙂 <!-- s:) --> czyli wszystko działało prawidłowo, ale żadna kontrolka się nie świeciła podczas pracy ABeeSu... Więc

  • [quote="Tofik"]zwróciłem na to szczególną obawę, którą tu piszesz. [/quote]

    Tofik nie pij tyle 😛 <!-- s:P -->

    Normalne że przy odpalaniu się zaświecają kontrolki, system się diagnozuje i woła wszystkie czujniki, niektóre sie zgłoszą jak dostaną napięcie po odpaleniu na jakimśtam poziomie.

  • [quote="K0_VOITH"]Tofik nie pij tyle[/quote]

    O.o :?: :zdziwko: <!-- s:zdziwko: -->

Log in to reply