Ogłoszenie

Kliknij po więcej informacji -> OBOWIĄZEK INFORMACYJNY

UWAGA Wysyłka gadżetów zostaje wstrzymana. Zapraszamy ponownie już w sierpniu bieżącego roku.

Nawigacje/GPS

Wszystko związane z Radiami CB oraz urządzeniami nawigacyjnymi.
Matsil
-#user
-#user
Posty: 15
Rejestracja: 19 lutego 2009, 14:22
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: Matsil » 21 lutego 2009, 21:47

Jakbym chciał sobie kupić osobne urządzenie to bym kupił i nie zadawał tu pytania. Mam w passacie RNS510 z najnowszymi aktualizacjami i niewiele ustępuje on Automapie (aktualizacja 12/08 którą też mam w NavRoadzie) i nie uważam, że to chiński wynalazek choć co do ceny to sie zgadzam. Nie lubię po prostu walajacych się po aucie kabli, śmiesznych przyssawek na szybie itp. Chcę ładnie skomponowaną z deską praktyczną nawigację, której żona nie będzie demontować przy każdym wysiadaniu z auta ryzykując wybicie szyby.
Sam koszt zakupu RNS lub MFD2 nie jest duży - ok. 1000 - 1500pln czyli tyle ile trzeba dać za średniej klasy nawigację przenośną.

Lord_Nikkon, rozważałem kiedyś podobną propozycję jeszcze do passata, ale na testach się skończyło. Navi super, ale radio, wzmacniacz, dźwięk, nawet sam wygląd itp. daleko odstają od RNS510 wiec zrezygnowałem, choć moze do skody to i nie głupi pomysł. Aktualnie mam radio Dance, czyli nie byłoby problemu z podmianą.
Skoda Fabia 1,9 SDI Comfort (2001)
Skoda Fabia II 1,9 TDI Comfort (2008)
VW Passat 2,0 TDI Sportline (2006)

Awatar użytkownika
michal.szewczykkk
-#user
-#user
Posty: 11
Rejestracja: 10 grudnia 2008, 18:33
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: michal.szewczykkk » 21 lutego 2009, 23:42

Wybicie szyby ro raczej większe ryzyko posiadania wbudowanego ekranu. A 1500 zł to troche przesadziłeś za osobne urządzenie. Za 700 zł można mieć najnowszego tomtom 630 z wybieraniem głosowym adresów co jest na prawdę ekstra pomysłem.

Matsil
-#user
-#user
Posty: 15
Rejestracja: 19 lutego 2009, 14:22
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: Matsil » 24 lutego 2009, 15:37

Posiadam nawigację w passacie (ponoć auto cieszące się największą popularnością wśród złodziei) od 3 lat, koledzy w firmie podobnie i jeszcze nie słyszałem, żeby komuś coś się stało :).
Kradzież wbudowanej nawigacji jest tak samo prawdopodobna jak poduszek powietrznych czy innych elementów wyposażenia.
Jest to bardzo praktyczne urządzenie nie wymagające ciągłego demontażu i walki z przewodami, mało tego jest ładnie wkomponowane we wnętrze.
Za dobrą nawigację przenośną trzeba zapłacić więcej, osobiście nie jestem fanem tomtoma ani dedykowanych urządzeń. Uważam, że najlepszą mapą na rynku jest automapa.
Zapadła decyzja, że zamontuję w fabii MFD2 - za 1500pln mogę kupić urządzenie wraz z anteną i jej montażem, jak dodatkowo sprzedam dance za ok. 500pln myślę, że będzie to dobry wybór.
Skoda Fabia 1,9 SDI Comfort (2001)

Skoda Fabia II 1,9 TDI Comfort (2008)

VW Passat 2,0 TDI Sportline (2006)

Matsil
-#user
-#user
Posty: 15
Rejestracja: 19 lutego 2009, 14:22
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: Matsil » 28 lipca 2009, 23:53

No więc zakupiłem skodowską MFD2 w wersji A (chyba tylko takie były montowane w skodach).
Mam jednak takie pytanie. Czy ktokolwiek z Was próbował podłączyć taką nawigację do fabii II?
Zamontowałem ja bez problemu w miejsce radia Dance, prawie wszystko działa jak należy, prawie, bo:
Trochę to dziwne ale nawigacja wskazuje sygnał GPS prawie na maksimum, w funkcji położenia dokładnie pokazuje wszystkie dane takie jak współrzędne, wysokość na poziom morza, kierunek jazdy (kompas) itp. Podczas jazdy wszystkie te dane płynnie sie zmieniają lecz po wyświetleniu mapy punkt się nie porusza ale przeskakuje co kilkaset metrów - lektor cały czas informuje, że auto jest poza drogą. Wydaje mi się, ze brakuje połączenia nawigacji z sygałem gala z prędkościomierza samochodu.
W passacie B6 też kiedyś miałem MFD2 z tym, że w wersji C (teraz RNS 510). Pokusiłem się i zamontowałem kupioną navi w celu sprawdzenia do passata i tu działa OK. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i moze coś podpowiedzieć?
Fabia jest z początku tego roku.
Skoda Fabia 1,9 SDI Comfort (2001)

Skoda Fabia II 1,9 TDI Comfort (2008)

VW Passat 2,0 TDI Sportline (2006)


listek2000
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 33
Rejestracja: 26 lipca 2009, 21:51
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: listek2000 » 02 sierpnia 2009, 00:46

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

witam no wreszcie kupilem navi MT-6501 do F2 i mam problem z zasilaniem tego radia kostka w skodzie zasilajaca jest bardzo uboga bo jak wspomnialem jest 2x can ,uziemienie, i dwa razy power +12v i co dziwne oba aktywne bez kluczyka
dostalem odpowiedz od dystrybutora ze gdyby nie udalo sie przez magistrale can to musze polaczyc zolty z czerwonym...
i dostalem taka wiadomosc od dystrybutora:
" Vag nic nie pokaże (nie połączy się z radiem). Trzeba zrobić mostek pomiędzy żółtym kablem zasilającym, a czerwonym. Kabel czerwony jest odpowiedzialny właśnie za działanie radia przy wyłączonej stacyjce. Jeżeli będzie on zasilany razem z żółtym wtedy radio będzie działać."
Tak tez zrobilem zmostkowalem kabelek memory z +12 i faktycznie radio dziala bez kluczyka , bez zaklocen po wlozeniu i przekreceniu, no ale wada jest teraz taka ze trzeba go recznie wlaczac i nie zapomniec wylaczyc :) i doszedlem ze trzeba sie wpiac w bezpiecznik 19 na ktorym wlasnie pojawia sie ow +12 po lekkim przekreceniu klucza i nawet mozna cofnac i trzyma az do wyjecia, po ponownym wlozeniu i przekreceniu radio
Obrazek
ale... nie do konca ten s-kontakt dziala prawidlowo, nie odcina na sekunde pradu przy zapalniu auta przez co slychac "strzal" w glosnikach... czy ktos poradzil sobie wreszcie z pradem w F2 i montazem nieoryginalnego radia ? pozdr.

Awatar użytkownika
Renegade
-#user
-#user
Posty: 39
Rejestracja: 31 sierpnia 2007, 14:48
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: Renegade » 02 sierpnia 2009, 02:47

Czy iGO to domyślny program w tej Navi czy ten gość na tym filmiku ma przerobioną ?
Sony CDX-GT414U

listek2000
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 33
Rejestracja: 26 lipca 2009, 21:51
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: listek2000 » 02 sierpnia 2009, 09:29

tak domyslny, nawigacja oparta jest o system windows 5.0 CE i wgranie automapy i odpalenie jest banalnie proste (zainstalowac na karcie sd wlozyc do gps slotu wlaczyc navi i w opcjach pokazac sciezke .exe... ot wszystko i automapa hula) pozdr.
Chodza tez divixy z napisami (mam clariona i brak tej funkcji) tylko czekam na info od dystrybutora czemu na zoltym tle ( bo chinska produkcja ???) i jak to zmienic zeby bylo na czarnym lub wcale...
co z tym pradem ( zeby zanikal w pozycji rozrusznik) dzieki i pozdr.

Awatar użytkownika
Renegade
-#user
-#user
Posty: 39
Rejestracja: 31 sierpnia 2007, 14:48
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: Renegade » 02 sierpnia 2009, 16:08

Nie nie dla mnie AutoMapa to paść właśnie chodzi mi o iGO8 :padam:
Sony CDX-GT414U

Matsil
-#user
-#user
Posty: 15
Rejestracja: 19 lutego 2009, 14:22
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: Matsil » 04 sierpnia 2009, 22:27

Mam to samo w MFD2, w Dance radio włączało i wyłączało się z kluczykiem, MFD2 trzeba włączać i wyłączać ręcznie. Po wyjęciu kluczyka radio nadal działa i trzeba pamietać o jego wyłączeniu. O dziwo po podłączeniu go do passata B6 z kluczykiem :).
Na piątek jestem umówiony ze specami, którzy maja mi uruchomić mapę, więc zadam pytanie co można poradzić w tym przypadku.
Skoda Fabia 1,9 SDI Comfort (2001)

Skoda Fabia II 1,9 TDI Comfort (2008)

VW Passat 2,0 TDI Sportline (2006)

listek2000
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 33
Rejestracja: 26 lipca 2009, 21:51
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: listek2000 » 04 sierpnia 2009, 22:46

byloby super jakbys sie dowiedzial czemu w F2 na bezpieczniku radiowym (nr19) nie znika prad na sekunde przy zapalaniu, w F1 ladnie to dziala ... komu to przeszkadzalo ???
a tutaj nieoryginalne radio.rar opis podlaczenia nieoryginalnego radia z czeskiej strony... wlasnie dzieki temu znalazlem ten kontakt 19 i ladnie mi sie wlacza przy wlozeniu kluczyka juz na poz.1 czyli tj w F1 tylko jak wspomnialem ten nieszczesny strzal przy zapalaniu bo prad nie zanika jak nap przy swiatlach i boje sie o radio ze moga mu szkodzic takie spadki napiecia przy zapalaniu... trzymam kciuki ze cos tam u ciebie uradza na to, dzieki i pozdr



Wróć do „CB Radio/GPS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość