Ogłoszenie

Kliknij po więcej informacji -> OBOWIĄZEK INFORMACYJNY

UWAGA Wysyłka gadżetów zostaje wstrzymana. Zapraszamy ponownie już w sierpniu bieżącego roku.

Nawigacje/GPS

Wszystko związane z Radiami CB oraz urządzeniami nawigacyjnymi.
Matsil
-#user
-#user
Posty: 15
Rejestracja: 19 lutego 2009, 14:22
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: Matsil » 07 sierpnia 2009, 21:52

No więc u mnie juz wszystko działa jak należy :). Przy dokładaniu nawigacji potrzebne jest odpowiednie urządzenie, które pozwala nawigacji czytać prędkość samochodu po CANie. Urządzenie jest wpinane pomiędzy kostkę zasilającą auta a nawigację. Właściciel firmy, w której byłem sam programuje takie urządzonka dla grupy VW (posiada też fabię II 1,9TDI 2007 z zainstalowaną RND510). Do każdego auta program wygląda trochę inaczej. Z racji, że fabia to najuboższy programowo egzemplarz koncernu w programie musi być sporo modyfikacji.
Odnośnie załączania nawigacji z kluczykiem, to zakupiony element także w oprogramowaniu zawiera na to poprawkę. Niestety nie da się inaczej (na piechotę np. łączyć kabelki itp.) rozwiązać problemu zasilania radia nieoryginalnego bądź pochodzącego z innego auta jak w moim przypadku MFD2 z octavii.
Radio gada z zegarami po CANie i musi niestety znać język :), octavia, superb czy np. mój passat są bardziej zaawansowane i inaczej wygląda też komunikacja stąd w tych autach wszystko działa jak należy.
Teraz po przekręceniu kluczyka nawigacja sama się włącza, przy odpalaniu na czas pracy rozrusznika jest wygaszana a po wyjęciu kluczyków ze stacyjki automatycznie się wyłącza jak oryginalne radio. Dodatkowo sprawiłem żonie zmieniarkę MP3 na USB i karty SD - działa bardzo fajnie. Cała przyjemnośc kosztowała mnie 350pln za urządzenie oraz 370pln za zmienierkę.
Poniżej podaję kontakt do firmy, naprawdę są godni polecenia i kompetentni, są też na allegro pod nickiem "NAVIK":


FIRMA NAVISERVICE Krzysztof Bykowski
Graniczna81 J Józefów 05-410 (woj. mazowieckie)
tel.022-789-62-51
fax. 022-789-17-63
www.naviservice.com.pl
email : allegro@naviservice.com.pl
Firma czynna jest odponiedziałku do piątku od 8.00 do 16.00
Skoda Fabia 1,9 SDI Comfort (2001)
Skoda Fabia II 1,9 TDI Comfort (2008)
VW Passat 2,0 TDI Sportline (2006)

listek2000
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 33
Rejestracja: 26 lipca 2009, 21:51
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: listek2000 » 08 sierpnia 2009, 09:25

spisales sie na medal :super: napisze tam i obgadam temat, ciekawe czy bedzie mozna kupic taki adapter na odleglosc i zamontowac samemu (czy nie jest potrzebne jakies programowanie urzadzenia z danym autem) bo mam do nich troszke daleko, niemniej jednak dziekuje i zaraz pisze :) pozdrawiam

Matsil
-#user
-#user
Posty: 15
Rejestracja: 19 lutego 2009, 14:22
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: Matsil » 08 sierpnia 2009, 15:39

Bez problemu kupisz na odległość i sam sobie zamontujesz. Nie trzeba nic dodatkowo progranować ani podłaczać. Podpinasz i działa, cała operacja zajeła 5 minut :).
Skoda Fabia 1,9 SDI Comfort (2001)

Skoda Fabia II 1,9 TDI Comfort (2008)

VW Passat 2,0 TDI Sportline (2006)

Awatar użytkownika
FIGO-23
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 532
Rejestracja: 15 sierpnia 2008, 12:24
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: FIGO-23 » 01 października 2009, 10:38



synek
-#user
-#user
Posty: 19
Rejestracja: 17 maja 2009, 13:29
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: synek » 13 grudnia 2009, 19:51

Hej,
Matsil czy mógłbyś napisać z jakimi końcowymi kosztami należy się liczyć przy kupnie tego kombajnu?

Po zdjęciach przyznam, że efekt jest niesamowity. all in one
Mam także dodatkowe pytanie:
Widziałem, że urządzenie posiada bluetooth, czyli pewnie też jest zestaw głośnomówiący. A czy wyprowadzałeś dodatkowo mikrofon, czy jest może wbudowany w panel?

Dzięki z góry za odpowiedź i pozdrawiam

Matsil
-#user
-#user
Posty: 15
Rejestracja: 19 lutego 2009, 14:22
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: Matsil » 19 grudnia 2009, 19:31

synek pisze:Hej,
Matsil czy mógłbyś napisać z jakimi końcowymi kosztami należy się liczyć przy kupnie tego kombajnu?

Po zdjęciach przyznam, że efekt jest niesamowity. all in one
Mam także dodatkowe pytanie:
Widziałem, że urządzenie posiada bluetooth, czyli pewnie też jest zestaw głośnomówiący. A czy wyprowadzałeś dodatkowo mikrofon, czy jest może wbudowany w panel?

Dzięki z góry za odpowiedź i pozdrawiam


Koszt nawigacji to ok. 1000-1500pln, ja za nówkę zapłaciłem 1150pln.
Montaż - sam sobie dasz radę, zajmuje to 15min - 0pln
Urządzenie o którym pisałem wyżej - 350pln
Razem wyszło mnie 1500pln.
Do tego jeszcze potrzebna będzie płytka z mapą - ale tu już ceny są bardzo różne, ja dostałem gratis z nawigacją.

Ja mam MFD2, które nie ma wbudowanego bluetootha, w passacie mam odpowiednik skodowsiego columbusa - RNS510, ale tam też trzeba mieć dodatkowo zestaw samochodowy bluetooth, żeby połączyć telefon. Samej nawigacji z telefonem nie połączysz.
Skoda Fabia 1,9 SDI Comfort (2001)

Skoda Fabia II 1,9 TDI Comfort (2008)

VW Passat 2,0 TDI Sportline (2006)

synek
-#user
-#user
Posty: 19
Rejestracja: 17 maja 2009, 13:29
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: synek » 20 grudnia 2009, 09:49

a mógłbyś jeszcze napisać gdzie kupowałeś?

thx in adv

Matsil
-#user
-#user
Posty: 15
Rejestracja: 19 lutego 2009, 14:22
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: Matsil » 03 kwietnia 2010, 19:57

synek pisze:a mógłbyś jeszcze napisać gdzie kupowałeś?

thx in adv

Kupiłem na allegro u gościa o nicku "navigations". Zapewnia on o legalności pochodzenia sprzętu, może wystawić fakturę z numerami seryjnymi urządzenia.
Nawigacja jak nowa, żadnych śladów użytkowania.
Skoda Fabia 1,9 SDI Comfort (2001)

Skoda Fabia II 1,9 TDI Comfort (2008)

VW Passat 2,0 TDI Sportline (2006)

Awatar użytkownika
zlloty
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 672
Rejestracja: 07 maja 2010, 10:34
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

[F1 i F2] NavRoad NR 460 - jak odblokować bezinwazyjnie

Postautor: zlloty » 08 lipca 2010, 10:15

W sumie to pewnie dotyczy wszystkich palmtopów z Win CE, które umożliwiają uruchomienie Exploratora Windows. A zatem:

1. z firmowego menu uruchamiamy Explorator Windows (przeglądanie plików, czy jak to tam nazwali)
2. pojawia nam się okienko Explorera i klawiatura
3. klikamy na klawiaturze ctrl i esc
4. pojawia się pasek menu, klikamy sławetną flagę >> Settings >> Taskbar and Start Menu
5. zaznaczamy "Always on top", "Auto hide". Od teraz na dole będzie wąski pasek, który po kliknięciu będzie nam rozwijał cały pasek menu. Dzięki temu:
- klikając z prawej strony paska możemy wybrać aktualnie otwarty program (dzięki czemu możemy włączyć np. mp3 playera i przełączyć się na nawigację)
- klikając na drugą ikonkę z prawej i wybierając "Hide Input Panel" możemy ukryć wirtualną klawiaturę
- klikając na pasek między ikoną wirtualnej klawiatury, a ikoną aktulanego programu MOŻEMY USTAWIĆ ZEGAR I DATĘ (co podobno jest niemożliwe do zrobienia ręcznie i trzeba czekać na sygnał GPS)

Ogólnie powinno być ok. Można dodatkowo zainstalować odtwarzacze mp3 Xaudio lub jego palec-friendly wersję pt. Hum, dzięki czemu jakość odtwarzanych plików winna być lepsza.

Żeby podmienić program uruchamiany przez firmowe menu, należy:
1. zainstalować pożądane oprogramowanie na palmtopie,
2. skopiować je z katalogu \Program Files\nazwa_katalogu_programu do \ShellDisk\Shell (odtwarzacz filmów jest w \ShellDisk\VideoPlayer), następnie zmienić nazwę pliku dotychczasowego programu (np. z MP3 Player.exe na MP3 Player_.exe), a plik exe naszego programu nazwać tak, jak nazywał się dotychczasowy program.

EDIT
Parę uwag:
1. żeby po uruchomieniu programu mieć na dole pasek zadań, trzeba go uruchomić z poziomu Explorera Windows
2. po sprzętowym resecie (suwak z bateryjką) Windows wszystko czyści.
Ostatnio zmieniony 19 lipca 2010, 21:40 przez zlloty, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
FIGO-23
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 532
Rejestracja: 15 sierpnia 2008, 12:24
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: FIGO-23 » 22 sierpnia 2010, 22:30




Wróć do „CB Radio/GPS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość