Anteny radiowe

Wszystko związane z Radiami CB oraz urządzeniami nawigacyjnymi.
Awatar użytkownika
MirekS
-#Zasłużony dla FCP
-#Zasłużony dla FCP
Posty: 6361
Rejestracja: 28 grudnia 2004, 19:43
Lakier: Beż Cappuccino metalic
Silnik: 1.9 TDI/101 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: MirekS » 29 czerwca 2012, 09:22

Basta pisze:Odbieram jedynie 3 stacje. Co może być przyczyną?


Wymień podstawę bata i będzie ok.
Nim założysz nowy TEMAT użyj funkcji SZUKAJ

Pozdrawiam:
MirekS
Skoda fabia 1.9 TDI 74kW AXR AMBITION
Skoda fabia 1.9 TDI 74kW ATD Elegance - SPRZEDANA
Skoda fabia 1.4 MPI 44kW AZE Comfort + LPG - SPRZEDANA

MAREK FABIA
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 154
Rejestracja: 02 stycznia 2011, 15:26
Lakier: Orange Cayenne metalic
Silnik: 1.4 16V/80 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: MAREK FABIA » 29 czerwca 2012, 21:35

Piotr666 pisze:Witam.
Poczytałem sobie właśnie o separatorach... cóż, chyba jest to właśnie coś co powinienem zakupić. Moje radio (Pioneer) działa już kilka ładnych lat bez separatora, czyli bez zasilania wzmacniacza anteny. I w terenie górzystym bywa, że gubi sygnał lub szumi. Nie wiedząc nic o separatorach szykowałem się do zakupu nowej anteny ze wzmacniaczem. I takową anteną dostałem w prezencie. Jednak nie jest to oryginalna antena do F1. To coś w rodzaju płetwy, widziałem takowe w Golfach, bodajże V generacji. Posiada ona dwa kable, jeden antenowy i drugi do zasilania wbudowanego wzmacniacza. I teraz mam pytanko. Skoro separator podaje napięcie z kostki i zabezpiecza gniazdo antenowe w radio przed podaniem 12V to czy można go użyć przy antenie do zasilenia jej wzmacniacza? Innymi słowy czy możliwe jest coś takiego: Pierwszy separator przy radio, który podaje zasilanie i drugi przy antenie, odbierający zasilanie i podający na odpowiedni kabelek do wzmacniacza antenowego. Czy ktoś robił lub widział coś takiego?
Pozdrawiam.


Osobiście kabelek od zasilania pociągnąłbym do kostki radia gdzie po włączeniu pojawia się +12V względem masy. Separator stosuje się wtedy,kiedy antena i jej wzmacniacz są zasilane przez przewód antenowy,który robi za przewód z sygnałem antenowym do radia i jednocześnie jest przewodem zasilającym wzmacniacz. Separator rozdziela zasilanie od sygnału antenowego. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 29 czerwca 2012, 21:37 przez MAREK FABIA, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mari0
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 315
Rejestracja: 16 czerwca 2011, 22:37
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: mari0 » 13 lipca 2012, 21:58

A ja mam taki problem.

W samochodzie mam rocznego Pioneera i z 90% stacji nie mam problemu, natomiast takie jak Eska czy Eska Rock nie odbierają u mnie w ogóle (antena poprawnie wpięta do radia).

Obok Fabii postawiłem Roomstera i na jej fabrycznym radiu nieosiągalne dla mnie stacje odbierane są elegancko.

Czy są jakieś wzmacniacze sygnału antenowego, aby poprawić odbiór stacji ?

Awatar użytkownika
kapi
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 2830
Rejestracja: 25 lutego 2008, 00:11
Lakier: Błękitna Laguna metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: kapi » 14 lipca 2012, 13:15

mari0, może nie wzmacniacz a separator ? Antena w Fabii jaka jest to widać wyżej na zdjęciu. fabryczne radio daje zasilanie w kablu antenowym na tą płytkę. może w Twoim przypadku należy "odizolować" zasilanie od sygnału radiowego wlasnie poprzez separator ?


Awatar użytkownika
mari0
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 315
Rejestracja: 16 czerwca 2011, 22:37
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: mari0 » 14 lipca 2012, 18:37

Masz na myśli coś takiego ?

http://moto.allegro.pl/separator-anteno ... 78727.html

Z tego co się orientuję to mam taki separator fabrycznie w kieszeni radia.

Awatar użytkownika
nicram
-#moderator
-#moderator
Posty: 828
Rejestracja: 13 czerwca 2009, 14:01
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 2.0 MPI/115 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: nicram » 14 lipca 2012, 23:14

mari0 jeśli nie masz fabrycznego radia to na 100 % nie masz seperatora. Stąd prawdopodobnie problem z odbiorem.

Awatar użytkownika
.kamil004.
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 100
Rejestracja: 29 maja 2012, 23:35
Lakier: Błękit Storm metalic
Silnik: 1.4 MPI/68 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: .kamil004. » 15 lipca 2012, 07:21

mari0 pisze:Masz na myśli coś takiego ?

http://moto.allegro.pl/separator-anteno ... 78727.html



podlaczalem przez cos takiego radio, jeszcze gorzej szumialo niz bez.
Jest Fabka Active 2006
Byla Felicia LXi 1.3 68KM-1997r

GG: 913393
Kom: 796-791-096 Masz problem? Dzwon!
Jesli macie problem na terenie Warszawy chetnie pomoge.
Posiadam VAGa, jesli ktos chetny na odczyt bledow itp. prosze dzwonic.

Szczypior
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 119
Rejestracja: 25 maja 2011, 21:54
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 2.0 MPI/115 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Anteny radiowe

Postautor: Szczypior » 12 sierpnia 2013, 08:50

No i przyszedł i na mnie czas niestety orginalna antena mimo skreceniu jej na maxa została złamana na myjni :/ i teraz czas aby ja wymienić. Potrzebował bym waszej porady może miał ktoś możliwośc słuchania odbierania radia przez jedną z zamieszczonych antenek przezemnie albo ktoś juz taką zamontował u siebie i mógłby coś o niej powiedzieć http://allegro.pl/antena-samochodowa-bat-regulowany-20-25-cm-tuning-i3436114125.html http://allegro.pl/antena-samochodowa-wzmacniacz-pletwa-rekina-bmw-i3450047166.html chyba ze uważacie ze sa beznadziejne i lepiej bedzie zastosowac orginalna antenke i bedzie lepszy odbior niz te co nalazlem na allegro prosze o porady z gory dzieki :)

Awatar użytkownika
kapi
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 2830
Rejestracja: 25 lutego 2008, 00:11
Lakier: Błękitna Laguna metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Anteny radiowe

Postautor: kapi » 12 sierpnia 2013, 22:04

primo - szukaj anteny ze wzmacniaczem wewnętrznym - jeśli masz oryginalne radio.
rekina bym nie brał pod uwagę - wogóle :wstyd:
pozostałbym przy oryginalnym rozwiązaniu, a teraz nowe ori antenki są krótkie i grube. tzn stopka do tego grubego bata jest inna.
po ofertę pisz do kolegi KOLEŚ
:cwaniak:

Awatar użytkownika
TOMUŚ
-#junior admin
-#junior admin
Posty: 2490
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 20:41
Lakier: Czerwień Flamenco metalic
Silnik: 1.2 TSI/90 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Anteny radiowe

Postautor: TOMUŚ » 12 sierpnia 2013, 23:39

jeżeli masz złamany sam bacik to mam podobne w piwnicy i mógłbym ci sprzedać. Mam chyba krótki i długi bacik.
jeżeli coś więcej Ci się stało to bym poszedł w kierunku ori anteny a nie tych co zapodałeś, bo nanich możesz mieć zły odbiór a nie mówiąc o górach bo tam to by była katastrofa.
Pozdrawiam,
Tomek



Wróć do „CB Radio/GPS”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości