Ogłoszenie

Kliknij po więcej informacji -> OBOWIĄZEK INFORMACYJNY

UWAGA Wysyłka gadżetów zostaje wstrzymana. Zapraszamy ponownie już w sierpniu bieżącego roku.

[F1] Domykanie szyb z pilota !

Tutaj zamieszczamy pomocne rady wraz ze zdjęciami, jak coś naprawić bądź zmodyfikować.
Awatar użytkownika
mss
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 215
Rejestracja: 25 stycznia 2009, 15:27
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

[F1] Domykanie szyb z pilota !

Postautor: mss » 11 października 2009, 11:38

tak wyglada okno w ktorym widnieje numer modulu komfortu. dokladniej jest to odczyt bledow modulu (kanal 46). wystarczy wejsc tylko w kanal 46 aby zobaczyc numer.
Obrazek

Instrukcja do Fabii 1 z modułem o numerze 6Q0 959 433 E

Potrzebny :
Laptop z rs232(sprzetowym) , interface VAG, bootowalna plyta z tym programem

http://129.125.253.199/vw...RO_CD-Image.zip


teraz tak :

1. podpinamy interfejs
2. wlaczamy zaplon
3. bootujemy kompa z plyty
4. pojawi sie wiersz polecen, wpisujemy vdc_e, zatwierdzamy enterem
Obrazek
5. uruchomi sie program , wciskamy ESC aby nam zniknelo okienko na srodku i dajemy alt+f aby otworzyc konfiguracje
6. w configure wciskamy alt+c i wchodzimy conection i tam po prawej mamy fixed. zaznaczamy go alt+f, wychodzimy enterem lub alt + o
7. mamy juz skonfigurowane polaczenie i teraz wpisujemy 46 aby polaczyc sie z modulem komfortu. po polaczeniu otrzymamy menu z opcjami dla modulu
8. wpisujemy 11 "login" i w okienku wpisujemy "19283", po zatwierdzeniu enterem wyskoczy OK
9. teraz musimy dla pewnosci zczytac wartosci z 15 adresów w tym celu wpisujemy 26 "eeprom read" i w okienku wpisujemy nastepujace adresy (interesuje nas wartosc w komorce 0) :
ObrazekObrazek

adres - wartosc komorki 0
04361 - 138
04362 - 138
04363 - 138

LP - kierowca
08224 - 79
08269 - 79
08314 - 79

PP - pasazer
12320 - 79
12365 - 79
12410 - 79

LT jesli elektryczne
16416 - 201
16461 - 201
16506 - 201

PT jesli elektryczne
20512 - 201
20557 - 201
20602 - 201

jesli sie zgadza to wchodzimy w opcje 27 "eeprom write"
Obrazek
wyskoczy okienko w ktore wyzej wpisujemy adres pamieci a nizej wartosc i tak dla adresu :
04361 - 138 - 8 = 130
04362 - 138 - 8 = 130
04363 - 138 - 8 = 130

08224 - 79 + 16 = 95
08269 - 79 + 16 = 95
08314 - 79 + 16 = 95

12320 - 79 + 16 = 95
12365 - 79 + 16 = 95
12410 - 79 + 16 = 95

16416 - 201 + 16 = 217
16461 - 201 + 16 = 217
16506 - 201 + 16 = 217

20512 - 201 + 16 = 217
20557 - 201 + 16 = 217
20602 - 201 + 16 = 217

Nie biore zadnej, ale to zadnej odpowiedzialnosci za czyjes uwalone moduly itp itd. Wszystko co robimy nalezy zapisywac i dokladnie wpisywac wartosci adresow.
Sposob sprawdzony
Ostatnio zmieniony 19 kwietnia 2010, 18:43 przez mss, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Szczypior
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 119
Rejestracja: 25 maja 2011, 21:54
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 2.0 MPI/115 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: Szczypior » 06 lipca 2011, 08:28

mss pisze:http://129.125.253.199/vw...RO_CD-Image.zip
nie wiem czemu ale podany link nie działa :(

Awatar użytkownika
xrolex23
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 204
Rejestracja: 01 marca 2011, 17:53
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: xrolex23 » 06 lipca 2011, 11:26

Mógł on wygasnąć, ponieważ tutorial opisany był w 2009r. Z tego co się orientuję MSS nie zaglądał tutaj już dosyć długo, także on tego programu raczej nie wrzuci, ale jest może ktoś, kto posiada ten program i zapoda go na forum?;>
Na nic koni kupa, gdy kierowca dupa...
Pozdro:)

Jakub:

Awatar użytkownika
kapi
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 2766
Rejestracja: 25 lutego 2008, 00:11
Lakier: Błękitna Laguna metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia III Monte Carlo
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: kapi » 07 lipca 2011, 12:59

wujek Google naszym przyjacielem ;)
http://www.google.pl/search?q=vds-pro&r ... tartPage=1
pamietajcie o pkt 7 regulaminu !


jacekbrz
-#user
-#user
Posty: 1
Rejestracja: 12 sierpnia 2011, 20:42
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: jacekbrz » 12 sierpnia 2011, 20:50

Przepraszam, że odkopuję ale mam mały problem z włączeniem opcji domykania szyb w mojej Fabii

mój moduł komfortu to 6Q0 959 433 E czyli tak jak w tym poradniku

podłączyłem się pod samochód wczytałem adresy: 04361, 04362, 04363
wartości się zgadzały (138) jednak przy odczytaniu jakiegokolwiek innego adresu np 08224 otrzymałem taki komunikat:

Obrazek

EDIT:

ok... poczytałem tu i ówdzie na ten temat. Wygląda na to że sterownik w drzwiach (szyb/drzwi?) jest podłączony poprzez LIN-BUS a nie CAN-BUS, dlatego nie ma dostępu do tych adresów z poziomu modułu komfortu. Teraz pytanie co muszę zrobić ażeby drzwi komunikowały się ze sterownikiem po CAN-BUS? nowy sterownik? Jakby ktoś z Was był tak miły i mi podał numery modułów jakie są w drzwiach to może udało by mi się znaleźć takie w jakimś sklepie i je poprostu podmienić.

No chyba że jestem w błędzie i się nie da tego przerobić, bądź można to zrobić inaczej. Jeśli tak to chętnie wysłucham.
Załączniki
photo2.jpg

Awatar użytkownika
mss
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 215
Rejestracja: 25 stycznia 2009, 15:27
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: mss » 21 lutego 2012, 19:12

mialem ten sam problem w ibizie z 2008. nie ogarnalem ostatecznie :/
Obrazek
Obrazek
Fabia 20VT :)

Awatar użytkownika
emmjot
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 283
Rejestracja: 06 marca 2012, 12:08
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 1.4 MPI/68 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

[F1] Automatyczne zamykanie szyb bocznych

Postautor: emmjot » 20 czerwca 2012, 13:35

Panowie,
Już dwa razy zostawiłem na mieście auto z otwartą szybą boczną :/

Czy w Fabiach nie ma czegoś takiego jak automatyczne zamykanie szyb po zamknięciu samochodu?
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2012, 13:35 przez emmjot, łącznie zmieniany 1 raz.
Skoda Fabia I ICE 05' 1.4 16V 75KM LPG Kombi
Skoda Octavia II 11' 1.6 MPI 102KM LPG Liftback

Awatar użytkownika
zlloty
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 672
Rejestracja: 07 maja 2010, 10:34
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: zlloty » 20 czerwca 2012, 14:16

http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=6045 - o to chodzi?

-------------------------
tematy scalone.
kapi
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2012, 20:19 przez zlloty, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mss
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 215
Rejestracja: 25 stycznia 2009, 15:27
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: mss » 24 czerwca 2012, 12:39

Nie. Tu trzeba trzymać przycisk póki szyby się nie zamkną
Obrazek

Obrazek

Fabia 20VT :)

Awatar użytkownika
nicram
-#moderator
-#moderator
Posty: 828
Rejestracja: 13 czerwca 2009, 14:01
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 2.0 MPI/115 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Automatyczne zamykanie szyb bocznych

Postautor: nicram » 24 czerwca 2012, 18:21

emmjot pisze:Panowie,
Już dwa razy zostawiłem na mieście auto z otwartą szybą boczną :/

Czy w Fabiach nie ma czegoś takiego jak automatyczne zamykanie szyb po zamknięciu samochodu?


Jest, tzn ja mam traki bajer zamknę auto i szyby same idą do góry oczywiście przody tylko elektryczne. Ale to pewnie trzeba jakoś ustawić vagiem i zapewne zależy od modułu komfortu.



Wróć do „Zrób to sam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości