Ogłoszenie

Kliknij po więcej informacji -> OBOWIĄZEK INFORMACYJNY

UWAGA Wysyłka gadżetów zostaje wstrzymana. Zapraszamy ponownie już w sierpniu bieżącego roku.

[F1] Lokalizacja centralki zamka centralnego

Masz problem z elektryczny w swoim samochodzie ? Opisz go a na pewno ktoś Ci pomoże.
krokodyl901
-#user
-#user
Posty: 14
Rejestracja: 24 kwietnia 2018, 07:36
Lakier: Niebieski Laser
Silnik: 1.2 HTP/60 KM
Aktualne auto: fabia 1
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Lokalizacja centralki zamka centralnego

Postautor: krokodyl901 » 25 kwietnia 2018, 10:39

Witam! Jestem tu nowy. Kupiłem Fabię I z 2007r. Ma centralny zamek ale bez pilota. Chcę dobudować stosowną centralkę do znalezionej po prawej stronie kierownicy centralki. Na zał. zdjęciu wtyczka centralki. Do jakich pinów się podłączyć? czy opis z 1 postu;
W centralnej jednostce umieszczonej po lewej stronie pod kolumna
kierownicza mamy nastepujace podlaczenia:

Kostka XS6-T16a czarna 16 pinowa:
- pin nr 14 przewod czarno-zielony : prawy kierunkowskaz
- pin nr 16 przewod czarno-bialy : lewy kierunkowskaz

T23a Duza 23 pinowa wtyczka, zastosowac schemat sterowania masa
Pin nr 6 przewod zolto-niebieski :zamykanie i otwieranie centralnego.
Centralka ma dwa przewody: zamykanie i otwieranie, do jednego z nich, tzn.
do otwierania, podlaczamy opornik 180ohm i obydwa przewody
laczymy z w/w przewodem.

No i na sam koniec pozostaje podlaczyc zasilanie, glowna listwa
rozdzielcza +12V znajduje sie nad centralnym kompem, jest to taka nieduza
czarna puszka ustawiona w pionie z wychodzacymi grubymi czerwonymi
przewodami. Podlaczenie masy nie powinno sprawic zadnego klopotu, bo tego
jednego w samochodzie mamy pod dostatkiem. Mozemy doczepic sie do juz
istniejacego, mozemy nawiercic dziurke i tam podczepic nasza
mase.
jest dobry?
strona http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=9819 niestety nie działa.

krokodyl901
-#user
-#user
Posty: 14
Rejestracja: 24 kwietnia 2018, 07:36
Lakier: Niebieski Laser
Silnik: 1.2 HTP/60 KM
Aktualne auto: fabia 1
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Lokalizacja centralki zamka centralnego

Postautor: krokodyl901 » 25 kwietnia 2018, 11:02

Nie przyjęło zdjęcia - może teraz....
chyba też problem pewnie dla moderatora - status dodanego pliku z wykrzyknikiem - Przestrzeń na dysku przeznaczona na załączniki jest już zapełniona.
IMG_20180417_194404 2.jpg 136 KB
wtyk składa się z dwóch części - w trzech rzędach jednej sekcji 12 pin, w trzech rzędach drugiej sekcji 23 pin

Awatar użytkownika
kapi
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 2787
Rejestracja: 25 lutego 2008, 00:11
Lakier: Błękitna Laguna metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia III Monte Carlo
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Lokalizacja centralki zamka centralnego

Postautor: kapi » 25 kwietnia 2018, 14:10

Musisz użyć serwera zewnętrznego : fotosik ? Zapodaj ? Naforum ?


tapatalk

krokodyl901
-#user
-#user
Posty: 14
Rejestracja: 24 kwietnia 2018, 07:36
Lakier: Niebieski Laser
Silnik: 1.2 HTP/60 KM
Aktualne auto: fabia 1
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Lokalizacja centralki zamka centralnego

Postautor: krokodyl901 » 09 maja 2018, 13:12

Witam! Odpowiem sam sobie. Może jeszcze komuś się przyda. Potwierdzam:
w module komfortu , nad pedałem gazu po zdjęciu nawiewu jest moduł, w nim T23a duża 23 pinowa wtyczka, zastosować schemat sterowania masą,
Pin nr 6 przewód złoto-niebieski :zamykanie i otwieranie centralnego.
Nowo montowana centralka ma dwa przewody (pomarańczowy i pomarańczowo-czarny): zamykanie i otwieranie, do jednego z nich, tzn.
do otwierania, podłączamy opornik 180 do 200ohm i obydwa przewody łączymy z w/w przewodem (pin 6). Przewody biały i biało-czarny łączymy z masą. Masę i zasilanie też mamy na tej wtyczce odpowiednio (- )brązowy i (+) czerwono-szary. Działa i oto chodziło!!!!


Browar32
-#user
-#user
Posty: 1
Rejestracja: 07 lipca 2018, 15:47
Lakier: Błękitna Laguna metalic
Silnik: 1.9 SDI/64 KM
Aktualne auto: Fabia 1.9 SDI
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Lokalizacja centralki zamka centralnego

Postautor: Browar32 » 07 lipca 2018, 19:41

Podłączyłem wszystko wg instrukcji i nie działa. O co chodzi z tymi kablami z ostatniego postu możesz wytłumaczyć.



Wróć do „Warsztat elektryczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości