Ogłoszenie

Kliknij po więcej informacji -> OBOWIĄZEK INFORMACYJNY

UWAGA Wysyłka gadżetów zostaje wstrzymana. Zapraszamy ponownie już w sierpniu bieżącego roku.

[F1] Lokalizacja centralki zamka centralnego

Masz problem z elektryczny w swoim samochodzie ? Opisz go a na pewno ktoś Ci pomoże.
Awatar użytkownika
.kamil004.
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 100
Rejestracja: 29 maja 2012, 23:35
Lakier: Błękit Storm metalic
Silnik: 1.4 MPI/68 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

[F1] Lokalizacja centralki zamka centralnego

Postautor: .kamil004. » 12 czerwca 2012, 15:57

mam centralny z kluczyka i domykanie szyb z kluczyka.
kupilem sterownik centralnego z funkcja domykania szyb. (bo irytuje mnie otwieranie auta z kluczyka)

problem w tym ze nie moge sie doszukac info gdzie jest sterownik do centralnego zeby sie do niego podlaczyc
no chyba ze wszystko jest sterowane modulem komfortu. tez nie wiem gdzie sie znajduje.

schematy el. juz sobie ogarne raczej no chyba ze ktos ma pod reka akurat

[ Dodano: 12-06-2012, 22:16 ]
Znalazlem takie info

W centralnej jednostce umieszczonej po lewej stronie pod kolumna
kierownicza mamy nastepujace podlaczenia:

Kostka XS6-T16a czarna 16 pinowa:
- pin nr 14 przewod czarno-zielony : prawy kierunkowskaz
- pin nr 16 przewod czarno-bialy : lewy kierunkowskaz

T23a Duza 23 pinowa wtyczka, zastosowac schemat sterowania masa
Pin nr 6 przewod zolto-niebieski :zamykanie i otwieranie centralnego.
Centralka ma dwa przewody: zamykanie i otwieranie, do jednego z nich, tzn.
do otwierania, podlaczamy opornik 180ohm i obydwa przewody
laczymy z w/w przewodem.

No i na sam koniec pozostaje podlaczyc zasilanie, glowna listwa
rozdzielcza +12V znajduje sie nad centralnym kompem, jest to taka nieduza
czarna puszka ustawiona w pionie z wychodzacymi grubymi czerwonymi
przewodami. Podlaczenie masy nie powinno sprawic zadnego klopotu, bo tego
jednego w samochodzie mamy pod dostatkiem. Mozemy doczepic sie do juz
istniejacego, mozemy nawiercic dziurke i tam podczepic nasza
mase.



Wszystko ok znalalzem ale gdzie jest ta kostka T23a? niemoge tego zlokalizowac
Jest Fabka Active 2006
Byla Felicia LXi 1.3 68KM-1997r

GG: 913393
Kom: 796-791-096 Masz problem? Dzwon!
Jesli macie problem na terenie Warszawy chetnie pomoge.
Posiadam VAGa, jesli ktos chetny na odczyt bledow itp. prosze dzwonic.

MAREK FABIA
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 154
Rejestracja: 02 stycznia 2011, 15:26
Lakier: Orange Cayenne metalic
Silnik: 1.4 16V/80 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: MAREK FABIA » 13 czerwca 2012, 19:06

Witam. Tu powinna być odpowiedź: http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?p=79300

Awatar użytkownika
.kamil004.
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 100
Rejestracja: 29 maja 2012, 23:35
Lakier: Błękit Storm metalic
Silnik: 1.4 MPI/68 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: .kamil004. » 13 czerwca 2012, 23:06

ok udalo mi sie zalozyc to wszystko, dzieki jeszcze raz MAREK FABIA, za dluga i namietna rozmowe ;)
postaram sie na dniach zrobic opis montazu co i gdzie podlaczyc bo te wszystkie opisy to o kant kuli mozna ...
Jest Fabka Active 2006
Byla Felicia LXi 1.3 68KM-1997r

GG: 913393
Kom: 796-791-096 Masz problem? Dzwon!
Jesli macie problem na terenie Warszawy chetnie pomoge.
Posiadam VAGa, jesli ktos chetny na odczyt bledow itp. prosze dzwonic.

bart_ek_82
-#user
-#user
Posty: 6
Rejestracja: 02 lutego 2012, 21:52
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: bart_ek_82 » 23 czerwca 2012, 10:54

Witam,
Mam ogromny problem, chce założyć do Fabi I moduł centralnego zamka aby otwierać drzwi z pilota, kupiłem odpowiedni zestaw ale powiem szczerze że nie mogę znaleźć żadnej pomocy na forum w tym temacie.
Nie jestem specjalistą w tym temacie ale kiedyś już podłączyłem w aucie centralny z pilota i elektryczne szyby ale robiłem to od podstaw potrzebując tylko + i - z instalacji auta.
Nie potrafie podpiąć się pod istniejącą instalację.
Napisałeś kolego że będziesz umieszczał dokładny opis oraz zdjęcia z czynności które wykonałeś.
Mi wystarczy opis gdzie co podpiąć do instalacji.
Z góry dziękuje za pomoc.


Awatar użytkownika
.kamil004.
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 100
Rejestracja: 29 maja 2012, 23:35
Lakier: Błękit Storm metalic
Silnik: 1.4 MPI/68 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: .kamil004. » 23 czerwca 2012, 16:24

tak mialem umiescic ale czasu malo i nie jestem w stanie wszystkiego ogarnac, jesli chcesz to zadzwon do mnie jesli ci pilnie potrzebna ta wiedza a ja tak czy siak postaram sie umiescic opis do wieczora.

PS :
Zrobilem opis - link do tutoriala jest nastepujacy:
http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=9819

-----------------
kapi
Ostatnio zmieniony 23 czerwca 2012, 19:14 przez .kamil004., łącznie zmieniany 2 razy.
Jest Fabka Active 2006
Byla Felicia LXi 1.3 68KM-1997r

GG: 913393
Kom: 796-791-096 Masz problem? Dzwon!
Jesli macie problem na terenie Warszawy chetnie pomoge.
Posiadam VAGa, jesli ktos chetny na odczyt bledow itp. prosze dzwonic.

bart_ek_82
-#user
-#user
Posty: 6
Rejestracja: 02 lutego 2012, 21:52
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: bart_ek_82 » 24 czerwca 2012, 21:35

Dzięki za pomoc, wszystko działa, bardzo pomocny opis, u mnie domykanie szyb z pilota działa.

Awatar użytkownika
.kamil004.
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 100
Rejestracja: 29 maja 2012, 23:35
Lakier: Błękit Storm metalic
Silnik: 1.4 MPI/68 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: .kamil004. » 24 czerwca 2012, 21:59

ja mialem wadliwa centralke miala uszkodzony kanal domykania szyb i otwierania bagaznika ale i tak ja zamontowalem
Jest Fabka Active 2006
Byla Felicia LXi 1.3 68KM-1997r

GG: 913393
Kom: 796-791-096 Masz problem? Dzwon!
Jesli macie problem na terenie Warszawy chetnie pomoge.
Posiadam VAGa, jesli ktos chetny na odczyt bledow itp. prosze dzwonic.

Spock
-#user
-#user
Posty: 6
Rejestracja: 07 czerwca 2012, 20:14
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: Spock » 02 lipca 2012, 17:25

Witam,


Dołączę się z pytaniem powiązanym z tematem.
Również posiadam Fabię z centralnym w zamku, bez zdalnego sterowania i chałbym takowy dołożyć.
Czy możecie polecić sensowny sterownik zdalnego centralnego + domykanie szyb.
Gdzie można to nabyć w Warszawie lub okolicach ?

Pozdr,

Awatar użytkownika
.kamil004.
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 100
Rejestracja: 29 maja 2012, 23:35
Lakier: Błękit Storm metalic
Silnik: 1.4 MPI/68 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: .kamil004. » 02 lipca 2012, 18:51

kupuj pierwszy lepszy jaki chcesz ale najlepiej aby po ponownym otwarciu dawal sygnal na otwarcie . chodzi mi tu np. o wykozystanie otwierania dzwi kierowcy a po ponownym nacisnieciu pilota reszta. wiekszosc centralek zapamietuje ostatni stan i nie wysyla ponownie sygnalu ale tego nikt nie opisuje i dopiero jak kupisz bedziesz mogl to sprawdzic czy tak bedzie czy nie. reszta to juz to samo i jaki kupisz taki bedziesz mial.
kazda centralka najprostsza bedzie pasowac, czyli bez sieci CAN zwykla sterowana przekaznikami chodz w tym przypadku dobra by byla zwykla sterowana niskopradowym wyjsciem bez przekaznikow bo i tak mod. komfortu to obsluguje wiec przekazniki sa zbedne. ale to juz drugorzedna sprawa

Ja kupilem firmy KARMAX, moze dostalem wadliwa centralke ale drugi raz bym juz takiej nie kupil mimo wszystko. fakt faktem piloty ladne sa.
Ostatnio zmieniony 02 lipca 2012, 18:53 przez .kamil004., łącznie zmieniany 1 raz.
Jest Fabka Active 2006
Byla Felicia LXi 1.3 68KM-1997r

GG: 913393
Kom: 796-791-096 Masz problem? Dzwon!
Jesli macie problem na terenie Warszawy chetnie pomoge.
Posiadam VAGa, jesli ktos chetny na odczyt bledow itp. prosze dzwonic.

szumiszumi
-#user
-#user
Posty: 1
Rejestracja: 19 grudnia 2017, 19:34
Lakier: Dark Blue metalic
Silnik: 1.9 TDI/101 KM
Aktualne auto: Fabia 1.9 TDI
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Lokalizacja centralki zamka centralnego

Postautor: szumiszumi » 09 stycznia 2018, 18:33

Witam, dziś montowałem właśnie w Fabii z 2001r wyposażonej w centralny zamek z kluczyka centralkę obsługującą obsługę z pilota. Auto otwiera się i zamyka, natomiast nie wiem gdzie podpiąć się w aucie przewodem odpowiadającym za domykanie szyb z pilota? Rozumiem że muszę podpiąć się do któregoś przewodu w module komfortu, tylko którego? Czy do tego samego, który odpowiada za otwieranie i zamykanie drzwi?



Wróć do „Warsztat elektryczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości