Ogłoszenie

Kliknij po więcej informacji -> OBOWIĄZEK INFORMACYJNY

UWAGA Wysyłka gadżetów zostaje wstrzymana. Zapraszamy ponownie już w sierpniu bieżącego roku.

[F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Masz problem z elektryczny w swoim samochodzie ? Opisz go a na pewno ktoś Ci pomoże.
Awatar użytkownika
koleś
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 231
Rejestracja: 12 września 2009, 01:15
Lakier: Srebrny Diamond metalic
Silnik: 1.6 TDI CR DPF/105 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: koleś » 10 marca 2016, 01:00

jacekpk, podjąłeś jakąś decyzję?
Bierzesz manetki?
Tempomaty w grupie VAG. Seat, Skoda, VW, Audi. Wiązki, montaż, kodowanie, naprawa. Mój numer 510 150 407

Awatar użytkownika
jacekpk
-#moderator
-#moderator
Posty: 523
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 10:39
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia II '11
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: jacekpk » 10 marca 2016, 10:18

koleś pisze:jacekpk, podjąłeś jakąś decyzję?
Bierzesz manetki?

Dziękuję za chęć pomocy i ofertę na manetki, ale nie skorzystam. Poszperałem nieco po różnych forach i utwierdzam się w przekonaniu, że to co wspomniał Tomuś nie jest wyssane z palca - manetki nie są sobie tożsame, tzn manetka sprzed liftu nie jest tą samą manetką, którą zastosowano po lifcie. I nie chodzi tylko o delikatną zmianę designu. Różnica jest też z tyłu i widać ją gołym okiem.

Jeśli ktoś dalej uważa, że między manetkami nie ma różnicy, to poniżej fotka porównawcza (zdjęcie znalezione na jednym z forów VW Polo): Obrazek

Awatar użytkownika
koleś
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 231
Rejestracja: 12 września 2009, 01:15
Lakier: Srebrny Diamond metalic
Silnik: 1.6 TDI CR DPF/105 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: koleś » 10 marca 2016, 11:39

jacekpk pisze:Jeśli ktoś dalej uważa, że między manetkami nie ma różnicy, to poniżej fotka porównawcza (zdjęcie znalezione na jednym z forów VW Polo): Obrazek

Ja tak uważam na podstawie kilkunastu zamontowanych tempomatów w Fabiach II, Ibizach i Polo gdzie są takie same manetki.
Nie widzę zdjęcia. Mógłbyś poprawić?



jacekpk pisze:że to co wspomniał Tomuś nie jest wyssane z palca - manetki nie są sobie tożsame, tzn manetka sprzed liftu nie jest tą samą manetką, którą zastosowano po lifcie.


OMG. Ależ jest.




Jeśli ktoś z tu obecnych ma przedliftową Fabkę 2 to zamontuję mu tempomat z tymi manetkami co mam.

Nie ma różnicy między tymi manetkami:
Obrazek

i tymi manetkami:
Obrazek

Natomiast to są już inne manetki. Takie masz w Swojej Fabii?:
Obrazek

Wszystkie trzy od tyłu mają taką samą wtyczkę.
Tempomaty w grupie VAG. Seat, Skoda, VW, Audi. Wiązki, montaż, kodowanie, naprawa. Mój numer 510 150 407

Awatar użytkownika
jacekpk
-#moderator
-#moderator
Posty: 523
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 10:39
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia II '11
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: jacekpk » 10 marca 2016, 12:20

Jeśli twierdzisz, że obrazek się nie wyświetla, to tu jest do niego odnośnik: http://s15.postimg.org/fwa6mdegq/2015_12_14_21_50_35.jpg
Jakoś wolę mimo wszystko nie ryzykować. Skłaniam się ku temu by ściągnąć sobie z Czech cały zestaw dedykowany do mojego modelu, szczególnie że pojawiła się potencjalna możliwość skorzystania z pomocy ściągnięciu tego do kraju.

Pytanie mam natomiast takie: jak wygląda kwestia zamiany BCM-a, jak to się robi w aspekcie jego kodowania? Da się jakoś hurtowo przenieść kodowanie ze starego BCM-a na nowego (i włączyć tempomat), czy może trzeba każdą funkcjonalność kodować "na piechotę"? Mam oczywiście na myśli kodowanie VCDS-em, a pytam bo nigdy takich operacji nie robiłem.


Awatar użytkownika
leshnikov
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 136
Rejestracja: 25 listopada 2012, 16:29
Lakier: Błękit Admirał metalic
Silnik: 1.2 HTP/70 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: leshnikov » 10 marca 2016, 16:03

W przypadku upgrade z 086 na 087 zadziałało kopiuj-wklej+ oczywiscie trzeba zaznaczyć aktywny tempomat.

Dla pewności kliknięcie wszystkiego po kolei to maks 10 minut, od zera :)

Awatar użytkownika
koleś
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 231
Rejestracja: 12 września 2009, 01:15
Lakier: Srebrny Diamond metalic
Silnik: 1.6 TDI CR DPF/105 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: koleś » 10 marca 2016, 23:56

leshnikov pisze:W przypadku upgrade z 086 na 087 zadziałało kopiuj-wklej+ oczywiscie trzeba zaznaczyć aktywny tempomat.

Dla pewności kliknięcie wszystkiego po kolei to maks 10 minut, od zera :)


Do tego chciałbym dodać, że po wymianie nie działa centralny. Trzeba zakodować kluczyki w Bordnetzie.
Tempomaty w grupie VAG. Seat, Skoda, VW, Audi. Wiązki, montaż, kodowanie, naprawa. Mój numer 510 150 407

Awatar użytkownika
jacekpk
-#moderator
-#moderator
Posty: 523
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 10:39
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia II '11
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: jacekpk » 11 marca 2016, 10:11

koleś pisze:Do tego chciałbym dodać, że po wymianie nie działa centralny. Trzeba zakodować kluczyki w Bordnetzie.

Czy to dotyczy także sytuacji, gdy nie mam w kluczach pilota? Mam "zwykłe" kluczyki więc centralny działa po przekręceniu kluczyka w którymś z zamków, albo po naciśnięciu przycisku na pilocie zewnętrznego (niefabrycznego) alarmu.
koleś pisze:Jak nie masz wiązki to to jest bardzo proste do zrobienia. Wystarczy trzy kabelki pociągnąć z manetek do licznika.

Pamiętasz jakiego typu konektorki są potrzebne by wpiąć się we wtyczkę manetek oraz licznika? Czy to jest konektorek tego typu?
Obrazek
Na jednym z forów Polówki znalazłem zdjęcie takiej wiązki :) ale nie mam pewności czy to jest taki konektor jak to pokazałem, czy jednak inny (źródło: http://www.uk-polos.net/viewtopic.php?f=11&t=66992#p497669)
Obrazek

Awatar użytkownika
koleś
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 231
Rejestracja: 12 września 2009, 01:15
Lakier: Srebrny Diamond metalic
Silnik: 1.6 TDI CR DPF/105 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: koleś » 11 marca 2016, 12:09

jacekpk pisze:Czy to dotyczy także sytuacji, gdy nie mam w kluczach pilota? Mam "zwykłe" kluczyki więc centralny działa po przekręceniu kluczyka w którymś z zamków, albo po naciśnięciu przycisku na pilocie zewnętrznego (niefabrycznego) alarmu

Tego nie wiem. Te co robiłem miały scyzoryki i fabryczne centralne.


Piny w manetce są dokładnie te co pokazałeś. W liczniku też będzie to samo.

Jakby co to mam takie piny z kawałkiem kabelka a na allegro są same piny do zaciśnięcia na kabelku.
Tempomaty w grupie VAG. Seat, Skoda, VW, Audi. Wiązki, montaż, kodowanie, naprawa. Mój numer 510 150 407

Awatar użytkownika
jacekpk
-#moderator
-#moderator
Posty: 523
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 10:39
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia II '11
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: jacekpk » 23 marca 2016, 19:19

Chyba znalazłem speca, który w Wawie przekoduje mi BCM-a ;)
W wypadku silników TSI trzeba zapiąć dwie końców do ECU, na pin 24 i 45 - dobrze rozumiem to co podaje instrukcja montażu tempomatu?

Awatar użytkownika
koleś
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 231
Rejestracja: 12 września 2009, 01:15
Lakier: Srebrny Diamond metalic
Silnik: 1.6 TDI CR DPF/105 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: koleś » 23 marca 2016, 19:40

jacekpk pisze:Chyba znalazłem speca, który w Wawie przekoduje mi BCM-a ;)
W wypadku silników TSI trzeba zapiąć dwie końców do ECU, na pin 24 i 45 - dobrze rozumiem to co podaje instrukcja montażu tempomatu?


Nie. Nie oglądałeś chyba oryginalnej instrukcji montażu. Do silnika idzie zawsze tylko jeden kabelek.

W F2 od 2010 roku są trzy opcje:

Benzyna (nie TSI) pin 24
Benzyna TSI pin 45
Diesel pin 64

Na 1000%.
Tempomaty w grupie VAG. Seat, Skoda, VW, Audi. Wiązki, montaż, kodowanie, naprawa. Mój numer 510 150 407



Wróć do „Warsztat elektryczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 4 gości