Ogłoszenie

Kliknij po więcej informacji -> OBOWIĄZEK INFORMACYJNY

UWAGA Wysyłka gadżetów zostaje wstrzymana. Zapraszamy ponownie już w sierpniu bieżącego roku.

[F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Masz problem z elektryczny w swoim samochodzie ? Opisz go a na pewno ktoś Ci pomoże.
Awatar użytkownika
jacekpk
-#moderator
-#moderator
Posty: 523
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 10:39
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia II '11
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: jacekpk » 03 marca 2016, 22:07

koleś pisze:Jak nie masz wiązki to to jest bardzo proste do zrobienia. Wystarczy trzy kabelki pociągnąć z manetek do licznika.

koleś - szacun ;) Dzięki wielkie :) Zastanawiam się jak sprawdzić czy mam te kable - ale nie zdejmując kierownicy. Gdybym ich nie miał to przygotowałbym sobie i przystąpił do ewent. roboty mając wszystko co trzeba. Widzę, że da się rozpołowić obudowę kolumny kierowniczej bez jej zdejmowania:
http://skoda-fabia-israel.blogspot.com/2013/08/dashboard-instrument-cluster.html (powiem szczerze: czytam ten wpis i nie bardzo rozumiem co facet tam zrobił i po co)

To jest ta kostka, którą widać na zdjęciu? Ciekawe to co napisałeś - dałbym głowę sobie niemal uciąć, że kabelek trzeba ciągnąć do BCM-a ;) W sumie można też wyjąć licznik i sprawdzić kostkę, czy ma te kabelki, o których napisałeś.

Jest jeszcze jeden dylemat - manetka. Na tym zdjęciu widać manetkę o numerze 503EE. Z tego co gość pisze na tym blogu, miał F2 1.2 TSI z 2011 roku, czyli podobnie jak moja. Ja mam natomiast (na podst. ETKI) zamontowaną mam u siebie manetkę 513AG. Na podst. katalogu powinienem użyć manetek 513AJ (z tripem, bez CC) lub 513AN (z CC i tripem). Ale tę samą funkcjonalność (trip, bez CC) ma też manetka 503EE. Kij wie czym one się różnią i których szukać :rozpacz: Różnica jest na pewno taka, że 503EE można znaleźć na allegro, innych niestety nie.

P.S. Gdyby ktoś był zainteresowany ile kosztuje akcesoryjny zestaw tempomatu w ASO, to pytałem dzisiaj: 5J1 035 623A - 1100 PLN (w skład zestawu wchodzi manetka, BCM i wiązka). Sama manetka (6Q0 953 513AN) to koszt 460 zł, a BCM (6R7 937 087M) luzem kosztuje tyle co cały zestaw tempomatu: 1100 PLN. Z tego co patrzyłem, w Czechach za ten zestaw trzeba dać ok. 7,2k koron, co stanowi równowartość 1150 zł.
Załączniki
6Q0953503EE.jpg

Awatar użytkownika
koleś
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 231
Rejestracja: 12 września 2009, 01:15
Lakier: Srebrny Diamond metalic
Silnik: 1.6 TDI CR DPF/105 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: koleś » 04 marca 2016, 07:22

To jest wtyczka manetki. Na 99% jestem pewien, że jej nie zdejmiesz bez demontażu kierownicy. Ja przynajmniej zawsze miałem zdjętą kierownicę i popuszczoną śrubę na obejmie manetek, więc wyciągając zabezpieczenie wtyczki, manetki mi się wysuwały.

Z drugiej strony, nie miałem potrzeby wyciągać samej wtyczki i może ona Ci wyjdzie.

Spróbuj.

Mam takie manetki. Nie ma naklejki ale na 100% będą pasować.
Oferta na PW.

Obrazek
Tempomaty w grupie VAG. Seat, Skoda, VW, Audi. Wiązki, montaż, kodowanie, naprawa. Mój numer 510 150 407

Awatar użytkownika
TOMUŚ
-#junior admin
-#junior admin
Posty: 2325
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 20:41
Lakier: Czerwień Flamenco metalic
Silnik: 1.2 TSI/90 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: TOMUŚ » 05 marca 2016, 16:17

Koleś , pokazałeś Jackowi manetki z przed fejsu a on potrzebuje po fejsie :)
Pozdrawiam,
Tomek

gadu: 7297471 - przed rozmową przedstaw się :)

Awatar użytkownika
koleś
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 231
Rejestracja: 12 września 2009, 01:15
Lakier: Srebrny Diamond metalic
Silnik: 1.6 TDI CR DPF/105 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: koleś » 05 marca 2016, 22:44

TOMUŚ pisze:Koleś , pokazałeś Jackowi manetki z przed fejsu a on potrzebuje po fejsie :)


Czyli jakie?

Wg. mnie takie są mu potrzebne

jacekpk, podaj pełny numer Twoich manetek.
Tempomaty w grupie VAG. Seat, Skoda, VW, Audi. Wiązki, montaż, kodowanie, naprawa. Mój numer 510 150 407


Awatar użytkownika
jacekpk
-#moderator
-#moderator
Posty: 523
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 10:39
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia II '11
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: jacekpk » 06 marca 2016, 00:48

Tomuś ma niestety rację. Nie doktoryzowałem się w tym temacie, ale coś wraz z liftem zostało zmienione w tych manetkach, a potem w modelach od 2012 do końca produkcji znowu jakiś detal został zmodyfikowany i z tego co wiem manetki z auta >=2012 nie można zastosować do rocznika 2011 czy 2010. Taka polityka producenta...

Dla mnie potrzebna jest manetka o numerze 6Q0 953 513 AJ/AN (zależnie czy z tempomatem, czy tylko z tripem). Z tego co patrzyłem w katalogach części - manetek dla Fabii jest od cholery: zależnie od rocznika, dla wersji ze spryskiwaczem, bez spryskiwacza, z tripem, bez tripa, z jednym air bagiem, z dwoma air bagami, dla aut z kierownicą po prawej, po lewej itd itp. Każda manetka ma inny numer i tym sposobem jest potem niezły bigos by tego typu modyfikację wykonać.

Awatar użytkownika
jacekpk
-#moderator
-#moderator
Posty: 523
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 10:39
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia II '11
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: jacekpk » 06 marca 2016, 00:53

koleś pisze:To jest wtyczka manetki. Na 99% jestem pewien, że jej nie zdejmiesz bez demontażu kierownicy.

Pomyślałem sobie, że jest jeszcze jeden sposób na sprawdzenie czy te kable są czy ich nie ma. Szybciej będzie chyba wykręcić licznik i sprawdzić jak okablowana jest wtyczka podłączona do niego. Nigdy tego nie robiłem, ale z tego co widzę w F2 trzeba wyciągnąć plastikową osłonkę okalającą licznik (siedzi ona chyba za jakichś blaszkach), a następnie odkręcić trzy wkręty trzymające licznik.

Zastanawiam się czy możliwe jest, że licznik (800H) wyświetla dane z komputera pokładowego, ale nie będzie możliwości ich zmieniać z manetki, mimo podłączenia tych kabelków, o których wspomniałeś. Spotkałeś się z czymś takim?

Awatar użytkownika
koleś
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 231
Rejestracja: 12 września 2009, 01:15
Lakier: Srebrny Diamond metalic
Silnik: 1.6 TDI CR DPF/105 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: koleś » 06 marca 2016, 01:17

A ja nadal uważam, że manetki które mam będą Ci pasować i działać.

Prosiłbym Cię, żebyś zrobił zdjęcie manetek, które masz w aucie i zdjęcie naklejki z numerem. W tym celu musisz podnieść górną część obudowy kolumny kierowniczej. Jest na zatrzaskach wciśnięta w dolną.

Za bardzo wierzysz w ASO, VIN i ETKĘ (jeśli chodzi o dobór manetek).
Tempomaty w grupie VAG. Seat, Skoda, VW, Audi. Wiązki, montaż, kodowanie, naprawa. Mój numer 510 150 407

Awatar użytkownika
TOMUŚ
-#junior admin
-#junior admin
Posty: 2325
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 20:41
Lakier: Czerwień Flamenco metalic
Silnik: 1.2 TSI/90 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: TOMUŚ » 06 marca 2016, 12:52

Pozdrawiam,
Tomek

gadu: 7297471 - przed rozmową przedstaw się :)

Awatar użytkownika
leshnikov
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 136
Rejestracja: 25 listopada 2012, 16:29
Lakier: Błękit Admirał metalic
Silnik: 1.2 HTP/70 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: leshnikov » 06 marca 2016, 12:58

jacekpk pisze:Tomuś ma niestety rację. Nie doktoryzowałem się w tym temacie, ale coś wraz z liftem zostało zmienione w tych manetkach, a potem w modelach od 2012 do końca produkcji znowu jakiś detal został zmodyfikowany i z tego co wiem manetki z auta >=2012 nie można zastosować do rocznika 2011 czy 2010. Taka polityka producenta...


Tak jak Koleś mówi, nie macie racji. Mam u siebie w Fabii MY2013 manetki z MY2010 (po FL) i nie było żadnego problemu z zamontowaniem.

Angel ma w przedliftowym Roomsterze manetki z poliftowego Roomstera/ Fabii i też wszystko pasuje...

Awatar użytkownika
koleś
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 231
Rejestracja: 12 września 2009, 01:15
Lakier: Srebrny Diamond metalic
Silnik: 1.6 TDI CR DPF/105 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: koleś » 06 marca 2016, 14:47

TOMUŚ i czym manetki z linku różnią się od tych co mam ja?
Tempomaty w grupie VAG. Seat, Skoda, VW, Audi. Wiązki, montaż, kodowanie, naprawa. Mój numer 510 150 407



Wróć do „Warsztat elektryczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości