Ogłoszenie

Kliknij po więcej informacji -> OBOWIĄZEK INFORMACYJNY

UWAGA Wysyłka gadżetów zostaje wstrzymana. Zapraszamy ponownie już w sierpniu bieżącego roku.

[F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Masz problem z elektryczny w swoim samochodzie ? Opisz go a na pewno ktoś Ci pomoże.
Awatar użytkownika
jacekpk
-#moderator
-#moderator
Posty: 525
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 10:39
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia II '11
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: jacekpk » 02 czerwca 2016, 14:07

Gdyby ktoś był zainteresowany montażem tempomatu F2 to widzę, że można kupić zestaw u superbman'a na allegro. Parę rzeczy u niego już kupowałem, zarówno z wysyłką jak też odbiorem osobistym w Radomiu. Spoko gość.
http://allegro.pl/nowa-tasma-tempomat-skoda-fabia-2-roomster-vw-polo-i6209488537.html
Kupując wersję z trip-em jest od razu okazja do aktywacji komputera pokładowego (jeśli ktoś go "nie ma")... :)
Cena - uważam bardzo dobra - ja zapłaciłem podobną cenę zamawiając u Czechów, a do tego doszło jeszcze parę euro kosztów przesyłki.

Awatar użytkownika
koleś
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 231
Rejestracja: 12 września 2009, 01:15
Lakier: Srebrny Diamond metalic
Silnik: 1.6 TDI CR DPF/105 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: koleś » 03 czerwca 2016, 00:17

Na oryginalnych, używanych częściach zmieściłbym się w 500 zł.
Tempomaty w grupie VAG. Seat, Skoda, VW, Audi. Wiązki, montaż, kodowanie, naprawa. Mój numer 510 150 407

Awatar użytkownika
jacekpk
-#moderator
-#moderator
Posty: 525
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 10:39
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia II '11
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: jacekpk » 03 czerwca 2016, 00:52

Wiadomo, że na używanych wyjdzie taniej ;) Ja mam jednak zasadę (i myślę, że nie tylko ja), że nie kupuję używek, za wyjątkiem sytuacji w których jestem do tego zmuszony (jak to miało niedawno miejsce w wypadku tłumika). Pomijając kwestię używanej elektroniki (BCM), to jakoś bym się źle czuł używając macanych przez kogoś manetek ;)

W każdym razie w ASO za taki zestaw życzą sobie ok. 1100 zł.

Awatar użytkownika
jacekpk
-#moderator
-#moderator
Posty: 525
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 10:39
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia II '11
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: jacekpk » 30 lipca 2016, 20:31

Z perspektywy kilku tygodni używania tempomatu przyznać muszę, że spisuje się on bardzo dobrze i znakomicie ułatwia długie, wielogodzinne podróże. Nie mam też wątpliwości, że jest on bardzo pomocny w bardziej ekonomicznej jeździe, bo stałość prędkości przekłada się realnie na konsumpcję "bezołowiowej". Miałem teraz okazję pokonać Fabią trasę na południe Europy. 12 dni podróży, dystans: 5,5 tys km, jazda autostradowa z włączoną klimatyzacją i prędkości nie przekraczające dopuszczalnych w danych krajach (czyli 130 km/h). Dzięki włączonemu tempomatowi spalanie wyniosło tylko 5,7l/100 km, co uważam za wynik bardzo dobry.

Z mojej perspektywy warto było zainwestować w zakup cruise control :)


Awatar użytkownika
TOMUŚ
-#junior admin
-#junior admin
Posty: 2359
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 20:41
Lakier: Czerwień Flamenco metalic
Silnik: 1.2 TSI/90 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: TOMUŚ » 30 lipca 2016, 20:46

Ja troszkę sobie dam "poza tematem" :)

Spalanie miałeś ok :) . Ja jedngo nie kapuje. Czemu jak ja jade do Ostravy A1 i mam 140 km/h na tempomacie to zawsze mi pokazuje średnie 6,5L. A gdy jade tą samą drogę bez tempomatu to mam 5.3 - 5.5 L. Nie wiem czemu tak jest :)
Pozdrawiam,
Tomek

gadu: 7297471 - przed rozmową przedstaw się :)

szkielet6
-#user
-#user
Posty: 1
Rejestracja: 25 kwietnia 2018, 15:12
Lakier: Czerń Magic perła
Silnik: 1.4 16V/85 KM
Aktualne auto: Skoda Fabia II
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: szkielet6 » 25 kwietnia 2018, 15:31

Witam. Wiem że temat jest dość obszerny ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Chciałbym w swojej Fabii II zamontować tempomat. Dzwonilem do Serwisu w Gdańsku bo chciałem zapytać o numer fabryczny manetki zespolonej żeby wiedzieć co kupić. Pracowanik powiedział że są dwa rodzaje i bez rozbierania kierownicy nie da rady tego sprawdzić nawet po numerze VIN. Nie chcę kupować w ciemno ale też nie chcę bawić się w rozbiurkę. Czy oprócz manetki potrzebuję coś jeszcze? Jakąś wiązkę czy inny modół komfortu.
Czekam na Waszą pomoc. Jak będzie potrzeba to podam wszystkie dane które znam i które dotyczą mojego auta

Awatar użytkownika
TOMUŚ
-#junior admin
-#junior admin
Posty: 2359
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 20:41
Lakier: Czerwień Flamenco metalic
Silnik: 1.2 TSI/90 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: TOMUŚ » 25 kwietnia 2018, 21:59

Cześć.
manetki są w dwóch wersjach zespolone i rozłączane. Pomijam wersje FL i przed FL bo to tez różnica.
Wiązka będzie potrzebna. Sterownik w zależności od wersji wyposażenia będzie potrzebny lub nie. Kodowanie będzie potrzebne.
Pozdrawiam,
Tomek

gadu: 7297471 - przed rozmową przedstaw się :)

Awatar użytkownika
koleś
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 231
Rejestracja: 12 września 2009, 01:15
Lakier: Srebrny Diamond metalic
Silnik: 1.6 TDI CR DPF/105 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: koleś » 28 kwietnia 2018, 10:08

TOMUŚ pisze:Cześć.
manetki są w dwóch wersjach zespolone i rozłączane

Takie rzeczy to w Octavii II.

W Fabii II manetki są zawsze zespolone.

szkielet6 pisze:Witam. Wiem że temat jest dość obszerny ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Chciałbym w swojej Fabii II zamontować tempomat. Dzwonilem do Serwisu w Gdańsku bo chciałem zapytać o numer fabryczny manetki zespolonej żeby wiedzieć co kupić. Pracowanik powiedział że są dwa rodzaje i bez rozbierania kierownicy nie da rady tego sprawdzić nawet po numerze VIN. Nie chcę kupować w ciemno ale też nie chcę bawić się w rozbiurkę. Czy oprócz manetki potrzebuję coś jeszcze? Jakąś wiązkę czy inny modół komfortu.
Czekam na Waszą pomoc. Jak będzie potrzeba to podam wszystkie dane które znam i które dotyczą mojego auta


W takich tematach omijaj ASO.
Różnic między manetkami jest kilka.

Ze względu na obsługę są trzy rodzaje manetek.
Golasy - bez komputera i tempomatu.
Pół golasy - tylko z komputerem.
Wypasy - tempomat i komputer.

Nie było fabrycznie manetek tylko z tempomatem.

Różnią się też oznaczeniami ale to tylko grafika.

Ostatnia różnica to rodzaj taśmy airbag. Są dwa rodzaje i nie są zamienne między sobą.

Żeby wiedzieć co Ci jest potrzebne to musisz jednak pogrzebać w aucie. Po pierwsze podnieś górną połówkę obudowy kolumny kierowniczej. Jest wciśnięta na dolną połówkę. Możesz pomóc sobie płaskim śrubokrętem włożonym między połówki jak najbliżej kierownicy i jednocześnie ciągniesz ją do góry przy manetce. Wyskoczy. Zrób zdjęcie co tam masz a ja Ci napiszę jakie potrzebujesz manetki.

Musisz sprawdzić jaki masz moduł CE. Znajdziesz go pod deską, nad pedałami. Schyl się tam i go zlokalizuj. Będzie to skrzynka z dwoma rzędami wtyczek lub z dwoma dużymi wtyczkami. Białą i czarną.

Potrzebna też będzie wiązka tempomatu. Mogę taką zrobić.


Zawsze też możesz zadzwonić do mnie i wszystko wyjaśnię. Numer poniżej.
Tempomaty w grupie VAG. Seat, Skoda, VW, Audi. Wiązki, montaż, kodowanie, naprawa. Mój numer 510 150 407

Awatar użytkownika
TOMUŚ
-#junior admin
-#junior admin
Posty: 2359
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 20:41
Lakier: Czerwień Flamenco metalic
Silnik: 1.2 TSI/90 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: TOMUŚ » 02 maja 2018, 19:43

Dobrze by było, gdyby kolega wychycił z aso zestaw tempomatu , bo tam by było wszystko łącznie z dobrym sterownikiem :)
Ja tak swego czasu zrobiłem :)
Pozdrawiam,
Tomek

gadu: 7297471 - przed rozmową przedstaw się :)



Wróć do „Warsztat elektryczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości