Ogłoszenie

Kliknij po więcej informacji -> OBOWIĄZEK INFORMACYJNY

UWAGA Wysyłka gadżetów zostaje wstrzymana. Zapraszamy ponownie już w sierpniu bieżącego roku.

[F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Masz problem z elektryczny w swoim samochodzie ? Opisz go a na pewno ktoś Ci pomoże.
wojteksci
-#user
-#user
Posty: 1
Rejestracja: 23 lutego 2012, 01:28
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

[F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: wojteksci » 23 lutego 2012, 13:37

Witam

Zastanawiam się nad montażem tempomatu w mojej Fabii II - rok 2009, 1,4TD 80KM.

Z ASO dostałem propozycję
W pojeździe TMBFF6XXXXXXXXX5 jest możliwość montażu tempomatu. Konieczny jest montaż sterownika sieci pokładowej 1312zł, tempomat 496zł.
Koszty montażu ok. 300 zł


Jeśli sterownik sieci pokładowej to to samo co moduł komfortu (?), który mogę kupić za ok. 500 zł (nowy) na Allegro to cena ASO nie wydaje się atrakcyjna.

Forumowicz o nicku Koleś odpisał na pytanie, które do niego wysłałem po lekturze niniejszego formu, że nie jest w stanie tego zrobić więc proszę mnie do niego nie kierować :-)

Lokalizacja: Bydgoszcz.

Z góry dziękuję za konstruktywne uwagi.

Wojtek

Awatar użytkownika
Hose
-#user
-#user
Posty: 61
Rejestracja: 15 grudnia 2011, 16:22
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: Hose » 24 lutego 2012, 12:32

Jeżeli fabrycznie ma tempomatu to uważam, że nie ma potrzeby zakładania chyba, że pokonujesz duże trasy i założą ci taki, który sam hamuje przed innym samochodem. Pytanie skieruj do dużych warsztatów, tylko nie wiem czy będą chcieli za 300 robocizny wgrywać sterowniki w aktualne ustawienia komputera. ASO ratuje się jak może wymyślając zajęcie dla swoich mechaników.:)
Jeździj tak, byś nie musiał w przyszłości odwiedzać swojego prawa jazdy na komisariacie.

Awatar użytkownika
koleś
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 231
Rejestracja: 12 września 2009, 01:15
Lakier: Srebrny Diamond metalic
Silnik: 1.6 TDI CR DPF/105 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: koleś » 25 lutego 2012, 07:44

Hose pisze:Jeżeli fabrycznie nie ma tempomatu to uważam, że nie ma potrzeby zakładania

A ja uważam, że warto zakładać tempomat. Mam i używam go codziennie w mieście, jak tylko jest kawałek prostej.
Niestety w F2 nie mam pojęcia jak to zrobić. Do F1 założę w 2h.
Ostatnio zmieniony 25 lutego 2012, 07:45 przez koleś, łącznie zmieniany 1 raz.
Tempomaty w grupie VAG. Seat, Skoda, VW, Audi. Wiązki, montaż, kodowanie, naprawa. Mój numer 510 150 407

Awatar użytkownika
kapi
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 2769
Rejestracja: 25 lutego 2008, 00:11
Lakier: Błękitna Laguna metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia III Monte Carlo
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: kapi » 25 lutego 2012, 08:00

koleś pisze:Niestety w F2 nie mam pojęcia jak to zrobić.

co prawda nie sprawdzałem w katalogu, ale opcje mogą być dwie :
1. manetka dzielona - podobnie jak w F1. i podobnie jak w OII
2. manetka w całości zintegrowana - jak nowe OII.

w przypadku 1. dla OII chłopaki pisali o pociągnięciu przewodu do komputera samochodu bo czegoś tam brakuje.
w przypadku 2. - wszystko idzie p&p i wystarczy samo zakodowanie. - przynajmniej dla OII w nowej wersji.

trzeba by zobaczyć co siedzi w tej F2 i zabrać sie do roboty ;)


Awatar użytkownika
koleś
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 231
Rejestracja: 12 września 2009, 01:15
Lakier: Srebrny Diamond metalic
Silnik: 1.6 TDI CR DPF/105 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: koleś » 25 lutego 2012, 09:14

Myślę, że jakbym mógł zajrzeć do takiej F2 przed FL to bym pewnie wyczaił jak to podłączyć. Manetka jest jak w seacie a do seata już robiłem. Może jest tak samo?
Tempomaty w grupie VAG. Seat, Skoda, VW, Audi. Wiązki, montaż, kodowanie, naprawa. Mój numer 510 150 407

Awatar użytkownika
Jacol
-#user
-#user
Posty: 13
Rejestracja: 18 grudnia 2009, 10:40
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: Jacol » 03 czerwca 2012, 08:36

koleś pisze:Myślę, że jakbym mógł zajrzeć do takiej F2 przed FL to bym pewnie wyczaił jak to podłączyć. Manetka jest jak w seacie a do seata już robiłem. Może jest tak samo?


Piotr, wczoraj kupiłem tzw. przełącznik zespolony i zastanawiam się co na to ASO, bo śpiewali mi ponad 1000PLN a kupiłem za 250 PLN (mówili niedazwno że mi za 100 zamontują) natomiast jak to się ma do zintegrowania z Maxi-Dotem?? jak chcesz możemy spróbować pogrzebać :)

Awatar użytkownika
Hawker
-#user
-#user
Posty: 3
Rejestracja: 28 lipca 2012, 23:21
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: Hawker » 29 lipca 2012, 21:24

@Jacol
Możesz zdradzić gdzie kupiłeś tzw. przełącznik zespolony i czy do mojego turboklekota też takie coś się nada ?

Jeśli to możliwe byłbym zainteresowany dołączeniem do elitarnego grona tempomatowców :)

Jakie są ewentualne koszty takiego podłączenia ?

Pozdr,
__________
Hawker

Awatar użytkownika
jarry
-#user
-#user
Posty: 30
Rejestracja: 05 września 2014, 11:19
Lakier: Czerń Magic perła
Silnik: 1.6 TDI CR DPF/75 KM
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: jarry » 01 listopada 2015, 20:46

właśnie z tydzień temu popełniłem tempomat CCS w mojej Fabce II FL, porobiłem zdjęcia to pewnie manual zrobię, o ile nie ma go gdzieś na forum, jakby co dajcie znać czy jest i czy ewentualnie są osoby zainteresowane to będę miał doping :)

Awatar użytkownika
kapi
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 2769
Rejestracja: 25 lutego 2008, 00:11
Lakier: Błękitna Laguna metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia III Monte Carlo
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: kapi » 01 listopada 2015, 22:48

Każdy czeka z niecierpliwoscią. ;)

Awatar użytkownika
jarry
-#user
-#user
Posty: 30
Rejestracja: 05 września 2014, 11:19
Lakier: Czerń Magic perła
Silnik: 1.6 TDI CR DPF/75 KM
Status: Offline

Re: [F2] Montaż tempomatu w Fabii II ?

Postautor: jarry » 01 listopada 2015, 23:47

czyli rozumiem nie ma takiego manuala, zatem postaram się zrobić jak najszybciej, chociaż dzisiaj jakoś mi wpadło żeby zrobić sobie rozbudowę ABS do ESP i właśnie siedzę nad ETKA i ELSA :) i się podjarałem hehe



Wróć do „Warsztat elektryczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości