Ogłoszenie

Kliknij po więcej informacji -> OBOWIĄZEK INFORMACYJNY

UWAGA Wysyłka gadżetów zostaje wstrzymana. Zapraszamy ponownie już w sierpniu bieżącego roku.

[F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Masz problem z elektryczny w swoim samochodzie ? Opisz go a na pewno ktoś Ci pomoże.
Awatar użytkownika
nicram
-#moderator
-#moderator
Posty: 828
Rejestracja: 13 czerwca 2009, 14:01
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 2.0 MPI/115 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: nicram » 18 października 2013, 19:04

u mnie coś strzeliło przy próbie otwarcia no i nie otwiera się szyba. Ma ktoś jakieś sugestie, gdzieś słyszałem o jakimś plastikowym elemencie, że często pęka tylko jak to się nazywa, może ktoś ma numer ???

Awatar użytkownika
Mystikso
-#user
-#user
Posty: 1
Rejestracja: 28 października 2013, 19:36
Lakier: Błękit Race metalic
Silnik: 1.4 TSI/180 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: Mystikso » 28 października 2013, 19:39

Jeżeli dobrze pamiętam to ten elemencik kosztuję trochę w serwisie. Ale jak się bardzo uprzesz to samemu da się go naprawić/dorobić.

Awatar użytkownika
nicram
-#moderator
-#moderator
Posty: 828
Rejestracja: 13 czerwca 2009, 14:01
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 2.0 MPI/115 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: nicram » 01 listopada 2013, 14:57

aż tak źle nie było poszedł ten kwadratowy plastik, przy okazji wymieniłem oba

http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-podn ... 71931.html

rafi274
-#user
-#user
Posty: 2
Rejestracja: 19 lutego 2016, 20:17
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 2.0 MPI/115 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: rafi274 » 21 lutego 2016, 17:37

Podepnę się tu bo nie chce zaczynać nowego postu. Szyby obie mam zamknięte już od kilku miesięcy. Początkowo nie działały przez tydzień, potem zaczęły działać przez kilka dni po czym przestały na stałe. Sprawdziłem kabelki w drzwiach i poza jednym zwarciem co mi zamykało drzwi w wybranych przez siebie momentach wszystko było ok. Zwarcie wyeliminowane. Kabelki całe. Napięcie do sterownika szyb dochodzi, ale już do silniczka nie. Kluczykiem nie da się otwierać ani zamykać. W zasadzie to szyby po raz pierwszy przestały działać po moim kilkukrotnym podnoszeniu i obniżaniu ich za pomocą kluczyka w zamku .
Wymieniłem silniczek ze sterownikiem (moj oryginalny ma numerek 401350A7, natomiast nowy 401355A6), ale zadziałało. Z tym że po kilku minutach przestało. Po zdjęciu klemy zaczyna ponownie na kilka do kilkunastu minut działać i potem wyłącza obie szyby. Wymieniłem listwę z przyciskami- nic nie zmieniło. Podmieniłem identyczny moduł komfortu i dokładnie ten sam efekt. Działa przez trochę w trybie awaryjnym i odłącza. Próbowałem go przekodować za pomocą Vaga 409.1. Weszłem do 046 ( moduł komfortu) i tam miałem kodowanie 00019. Żeby dorzucić opcję z otwieraniem dwóch szyb z przodu należy dodać wartość 64 do 019( lub cokolwiek ktoś inny tam ma), czyli w moim przypadku 83. Niestety po potwierdzeniu wartości wracają do 00019. Nie mam pojęcia czemu. Mam takie przeczucie, że jak sterownik silniczka kierowcy uwalony jest to moduł komfortu odłącza elektryczne sterowanie szybami po kilkunastu minutach od powstania nowej sytuacji. A mój nowy sterownik silniczka opuszczania szyby ma inne numery i może trzeba jakąś adaptację wykonać czy coś.
Proszę pomóżcie bo już mam dość jazdy z powykręcanymi osłonami, a wiosna idzie. Pozdrawiam


Awatar użytkownika
kapi
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 2790
Rejestracja: 25 lutego 2008, 00:11
Lakier: Błękitna Laguna metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia III Monte Carlo
Kontaktowanie:
Status: Online

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: kapi » 21 lutego 2016, 21:29

rafi274 pisze:Podepnę się tu bo nie chce zaczynać nowego postu. Szyby obie mam zamknięte już od kilku miesięcy. Początkowo nie działały przez tydzień, potem zaczęły działać przez kilka dni po czym przestały na stałe. Sprawdziłem kabelki w drzwiach i poza jednym zwarciem co mi zamykało drzwi w wybranych przez siebie momentach wszystko było ok. Zwarcie wyeliminowane. Kabelki całe. Napięcie do sterownika szyb dochodzi, ale już do silniczka nie. Kluczykiem nie da się otwierać ani zamykać. W zasadzie to szyby po raz pierwszy przestały działać po moim kilkukrotnym podnoszeniu i obniżaniu ich za pomocą kluczyka w zamku .
Wymieniłem silniczek ze sterownikiem (moj oryginalny ma numerek 401350A7, natomiast nowy 401355A6), ale zadziałało. Z tym że po kilku minutach przestało. Po zdjęciu klemy zaczyna ponownie na kilka do kilkunastu minut działać i potem wyłącza obie szyby. Wymieniłem listwę z przyciskami- nic nie zmieniło. Podmieniłem identyczny moduł komfortu i dokładnie ten sam efekt. Działa przez trochę w trybie awaryjnym i odłącza. Próbowałem go przekodować za pomocą Vaga 409.1. Weszłem do 046 ( moduł komfortu) i tam miałem kodowanie 00019. Żeby dorzucić opcję z otwieraniem dwóch szyb z przodu należy dodać wartość 64 do 019( lub cokolwiek ktoś inny tam ma), czyli w moim przypadku 83. Niestety po potwierdzeniu wartości wracają do 00019. Nie mam pojęcia czemu. Mam takie przeczucie, że jak sterownik silniczka kierowcy uwalony jest to moduł komfortu odłącza elektryczne sterowanie szybami po kilkunastu minutach od powstania nowej sytuacji. A mój nowy sterownik silniczka opuszczania szyby ma inne numery i może trzeba jakąś adaptację wykonać czy coś.
Proszę pomóżcie bo już mam dość jazdy z powykręcanymi osłonami, a wiosna idzie. Pozdrawiam


rafi274, kodowania znajdziesz w dziale "zrób to sam" , tam zakładałem dosyć obszerny temat.
druga sprawa - w VAG-u spróbuj ustawić kody WSC / VZ / importer. może się okazać, że bez tych wartości sterownik nie przyjmie kodowania.
trzecia - spróbuj przełożyć sam silniczek wewnątrz zamka - na swoim przykładzie stwierdzam, że każda literka jest ważna i może powodować problemy z działaniem zamka lub całego systemu.

rafi274
-#user
-#user
Posty: 2
Rejestracja: 19 lutego 2016, 20:17
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 2.0 MPI/115 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: rafi274 » 01 marca 2016, 16:09

kapi pisze:
rafi274 pisze:Podepnę się tu bo nie chce zaczynać nowego postu. Szyby obie mam zamknięte już od kilku miesięcy. Początkowo nie działały przez tydzień, potem zaczęły działać przez kilka dni po czym przestały na stałe. Sprawdziłem kabelki w drzwiach i poza jednym zwarciem co mi zamykało drzwi w wybranych przez siebie momentach wszystko było ok. Zwarcie wyeliminowane. Kabelki całe. Napięcie do sterownika szyb dochodzi, ale już do silniczka nie. Kluczykiem nie da się otwierać ani zamykać. W zasadzie to szyby po raz pierwszy przestały działać po moim kilkukrotnym podnoszeniu i obniżaniu ich za pomocą kluczyka w zamku .
Wymieniłem silniczek ze sterownikiem (moj oryginalny ma numerek 401350A7, natomiast nowy 401355A6), ale zadziałało. Z tym że po kilku minutach przestało. Po zdjęciu klemy zaczyna ponownie na kilka do kilkunastu minut działać i potem wyłącza obie szyby. Wymieniłem listwę z przyciskami- nic nie zmieniło. Podmieniłem identyczny moduł komfortu i dokładnie ten sam efekt. Działa przez trochę w trybie awaryjnym i odłącza. Próbowałem go przekodować za pomocą Vaga 409.1. Weszłem do 046 ( moduł komfortu) i tam miałem kodowanie 00019. Żeby dorzucić opcję z otwieraniem dwóch szyb z przodu należy dodać wartość 64 do 019( lub cokolwiek ktoś inny tam ma), czyli w moim przypadku 83. Niestety po potwierdzeniu wartości wracają do 00019. Nie mam pojęcia czemu. Mam takie przeczucie, że jak sterownik silniczka kierowcy uwalony jest to moduł komfortu odłącza elektryczne sterowanie szybami po kilkunastu minutach od powstania nowej sytuacji. A mój nowy sterownik silniczka opuszczania szyby ma inne numery i może trzeba jakąś adaptację wykonać czy coś.
Proszę pomóżcie bo już mam dość jazdy z powykręcanymi osłonami, a wiosna idzie. Pozdrawiam


rafi274, kodowania znajdziesz w dziale "zrób to sam" , tam zakładałem dosyć obszerny temat.
druga sprawa - w VAG-u spróbuj ustawić kody WSC / VZ / importer. może się okazać, że bez tych wartości sterownik nie przyjmie kodowania.
trzecia - spróbuj przełożyć sam silniczek wewnątrz zamka - na swoim przykładzie stwierdzam, że każda literka jest ważna i może powodować problemy z działaniem zamka lub całego systemu.





Dzięki za odpowiedz Kapi.
Kody USC etc są ustawione cały czas i nic mi sie tam nie zeruje, choć i to próbowałem zmienić. Kodowanie w 046( moduł komfortu) mogę zmienić jedynie z 19 na 67 co nie wprowadza nic nowego. Podmieniłem też silniczek, zdjąłem klemę. Zawsze to samo po około 10 minutach przestaje działać. Jedna sprawa którą ostatnio zauważyłem to to, że w trybie awaryjnym otwieranie drzwi działa tylko w drzwiach w których szyba się otwiera. Nie mogę otworzyć szyby drzwi pasażera z miejsca kierowcy. To trochę zastanawiające. Oczywiście element z przyciskami wymieniony. Chyba będę musiał kable jeszcze raz przejrzeć :( silniczek kupiony sprzedać i kupić z identycznym numerem jak poprzedni.

adpo22
-#user
-#user
Posty: 2
Rejestracja: 16 maja 2017, 13:52
Lakier: Srebrny Diamond metalic
Silnik: 1.4 16V/80 KM
Aktualne auto: Fabia 1.4 16v elegance
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: adpo22 » 03 czerwca 2017, 19:43

siemanko :) od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem fabianki 1.4 16v BBZ i mam kilka pytań odnośnie elektrycznych szyb

1. Zaraz po zakupie szyby po naciśnięciu przycisku opuszczania otwierały sie same do końca a ponowne naciśnięcie zatrzymywało je. jakiś czas stemu po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu go szyby juz nie opuszczaja sie same po jednym naciśnięciu tylko musze trzymać przycisk do końca czy ktoś ma pomysł co moglo się stać ?

2. Domykanie szyb z pilota moja fabia ładnie otwiera i zamyka szyby z pozycji kluczyka w zamku ale już z pozycji pilota to nie działa szukałem tematów o tym ale nic nie zabardzo pasuje a mianowicie po podłączeniu się VCDS i zalogowaniu się do modułu komfortu mogę zmienić funkcje typu otwieranie tylko drzwi kierowcy a po 2 razie całego auta albo blokowanie drzwi po przekroczeniu 15 km zamyka się auto ale ni jak nie mogę dostać sie do "długiego kodowania" jak to jest opisane w większości manual na temat domykania szyb z pilota może ktoś się orientuje w czym problem czy to wina modułu czy VCDS ? moduł kofortu 6Q2

Awatar użytkownika
Lucas76
-#user
-#user
Posty: 32
Rejestracja: 17 sierpnia 2011, 07:55
Lakier: Szary Satin metalic
Silnik: 1.4 16V/80 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: Lucas76 » 03 września 2018, 07:36

Podpinam się do tematu, u mnie wygląda to tak, w przednich drzwiach szyby elektryczne, w prawych drzwiach po lekkim naciśnięciu przycisku szyba jedzie w dół do puszczenia przycisku, po całkowitym naciśnięciu szyba zjeżdża automatycznie do końca, z zamykaniem tak samo.
Lewa strona lekki nacisk, szyba jedzie w dół, a mocny nacisk nie powoduje automatycznego opuszczenia szyby....do góry tez działa połowicznie.
Ale ostatnio zapalił sie check (od drugiej sondy lambda), nie kasowałem go, bo byłem na urlopie, ale jak sam zgasł przy którymś odpaleniu auta, to zaczęła działać lewa szyba...niestety do czasu zgaszenia silnika.....po odpaleniu kolejnym juz znów działała połowicznie.
Błędów na kompie nie wyświetla.... ???
Co można sprawdzić?
Próbowałem opcji otworzyć szybę i przytrzymać 3 sek przycisk, ale wtedy słyszę takie szybkie cykanie w drzwiach, mimo wszystko tak zrobiłem i w dolnym położeniu i górnym i nic....
Pozdrawiam
Lucas76


1.4 BXW 85KM MY08

Awatar użytkownika
TOMUŚ
-#junior admin
-#junior admin
Posty: 2399
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 20:41
Lakier: Czerwień Flamenco metalic
Silnik: 1.2 TSI/90 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: TOMUŚ » 03 września 2018, 19:31

Spróbuj parę razy zamknąć i otworzyć szybę z przycisku.
Ja ostatnio też miałem jazde z szybami i otwieranie i zamykanie pomogło.
Pozdrawiam,
Tomek

Awatar użytkownika
Lucas76
-#user
-#user
Posty: 32
Rejestracja: 17 sierpnia 2011, 07:55
Lakier: Szary Satin metalic
Silnik: 1.4 16V/80 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1 i F2] Szyby elektryczne - temat zbiorczy

Postautor: Lucas76 » 05 września 2018, 07:38

TOMUŚ pisze:Spróbuj parę razy zamknąć i otworzyć szybę z przycisku.
Ja ostatnio też miałem jazde z szybami i otwieranie i zamykanie pomogło.

wczoraj wieczorem spróbowałem kilka razy otworzyć i zamknąć i po może 4 razie szyby nie dało sie zamknąć....
dopiero po wsadzeniu kluczyka do zamka i przekręceniu i przytrzymaniu go w pozycji zamykania drzwi, szyba się zamknęła
Pozdrawiam
Lucas76


1.4 BXW 85KM MY08



Wróć do „Warsztat elektryczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 10 gości