Ogłoszenie

Kliknij po więcej informacji -> OBOWIĄZEK INFORMACYJNY

UWAGA Wysyłka gadżetów zostaje wstrzymana. Zapraszamy ponownie już w sierpniu bieżącego roku.

[F1] Moduł komfortu - temat zbiorczy

Masz problem z elektryczny w swoim samochodzie ? Opisz go a na pewno ktoś Ci pomoże.
Marianoo
-#user
-#user
Posty: 36
Rejestracja: 10 sierpnia 2010, 00:56
Lakier: Błękitna Laguna metalic
Silnik: 1.9 TDI/160KM ++
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Moduł komfortu - temat zbiorczy

Postautor: Marianoo » 30 marca 2013, 10:17

Hmm Na 200% nie wiem jak w fabce, ale modul jak z ibizy...
Modul komfortu, czyli jakies duperele, nie wymagajace duzego obciazenia.
Komfort na pewno steruje centralnym, oswietleniem wnetrza, lusterkami, domykanie szyb i w ogole elektryka szyb. Immo w nim nie ma, tzn w pasku b6 jest, ale konkretnie o fabii to nie znalazlem. Halogeny tez nic do komfortu nie maja.
Przez te BSI tzn modul centralnej elektryki, tzw bordnetz idzie wiecej rzeczy tzn. prawie wszystkie sygnaly wchodza w bsi a on juz cyfrowo daje rozne info na deske, czy kontrolki np. sygnaly wychodzace z bsi:
czujnik deszczu, ogrzewanie foteli, ogrzewanie szyby tyl i lusterek, tempomat, spryskiwacze reflektorow, wycieraczki, swiatlo cofania...

Awatar użytkownika
koleś
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 231
Rejestracja: 12 września 2009, 01:15
Lakier: Srebrny Diamond metalic
Silnik: 1.6 TDI CR DPF/105 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Moduł komfortu - temat zbiorczy

Postautor: koleś » 31 marca 2013, 20:21

Marianoo pisze:Komfort na pewno steruje oswietleniem wnetrza


W mojej fabii oświetleniem wnętrza steruje BSI. Właśnie pod kabelki wychodzące z BSI do lampki podsufitki dałem zasilanie do obrysówek w drzwiach.
Tempomaty w grupie VAG. Seat, Skoda, VW, Audi. Wiązki, montaż, kodowanie, naprawa. Mój numer 510 150 407

Marianoo
-#user
-#user
Posty: 36
Rejestracja: 10 sierpnia 2010, 00:56
Lakier: Błękitna Laguna metalic
Silnik: 1.9 TDI/160KM ++
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Moduł komfortu - temat zbiorczy

Postautor: Marianoo » 01 kwietnia 2013, 01:53

Tak, zlacze XP2 pin6, ale to jest porypane troche, bo ja tu widze ze sygnal z modulu komfortu wpada w bsm.
Ogolnie to nic tam nie jest takie proste. Np domykanie z kluczyka, bo sygnal idzie na modul komfotu, a z niego do silniczkow szyb, w ktorych jest funkcja domykania, a nie w module komfortu.
Tak moze byc z oswietleniem:/

speed01
-#user
-#user
Posty: 13
Rejestracja: 19 listopada 2007, 09:29
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 1.4 16V/75 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Moduł komfortu - temat zbiorczy

Postautor: speed01 » 02 kwietnia 2013, 12:22

do KOLEŚ jak wygłąda moduł komfortu i BSI to wiem.
Toć człek nie musi się znać na wszystkim.


Chciałem dokupić nowy oryginalny kompletny kluczyk 3przyciskowy,scyzoryk z ASO,a mói moduł komfortu to 6Q0 959 433 H który go nie obsłuży i nie ma też on funkcii sterowanie falami radiowymi i być moze nie trzeba go zmieniać, w moim aucie mam m.in. centrl. zamek na 2x zwykłe kluczyki i nie chciałbym ich przekładac do scyzoryka oraz elektr.szyby przód.Zmiana może kosztowna, ale nie chce w w aucie jakiejś centralki made in china czy coś w tym stylu.Czy zmieniać na wyższy model komfortu tego nie wiem lub na taki moduł komfortu co ma sterowanie falami radiowymi, czy może tylko zmienić w aucie na używany BSI 6Q1 937 049 D i wtedy zakodowac nowy kluczyk z immo odnowa,tylko jak wykonać prawidłowo taka zmianę a i tempomat też by się może przydał i coś jeszcze.Nie jestem obeznany w elektryce i elektronice samochodowej, dlatego MROCZĘ w tym temacie i go poruszyłem i tyle.Poszukuję jedynie wskazówek od szanownych forumowiczów z większą wiedzą.


technicom
-#user
-#user
Posty: 1
Rejestracja: 04 lipca 2013, 22:00
Lakier: Błękit Admirał metalic
Silnik: 1.4 MPI/60 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Moduł komfortu - temat zbiorczy

Postautor: technicom » 04 lipca 2013, 22:06

do speed01
Witam
Właśnie mam zamiar wymienić BSI z 6Q2 na 6Q1 z literką B ; aby zamontować tempomat .
Poproszę o porady praktyczne wymiany BSI . Co należy spisać i zakodować z podstawowych funkcji ?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Buras
-#user
-#user
Posty: 12
Rejestracja: 04 listopada 2012, 21:46
Lakier: Błękit Admirał metalic
Silnik: 1.4 TSI/180 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Moduł komfortu - temat zbiorczy

Postautor: Buras » 26 listopada 2013, 22:23

Pytanko odnośnie modułu, czy lepiej przeprogramować na nowo czy po prostu wymienić?

Awatar użytkownika
Buras
-#user
-#user
Posty: 12
Rejestracja: 04 listopada 2012, 21:46
Lakier: Błękit Admirał metalic
Silnik: 1.4 TSI/180 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Moduł komfortu - temat zbiorczy

Postautor: Buras » 12 października 2014, 21:56

Nikt nie odpisuje to zadam kolejne pytanie....
Po namowie kolegi odkręciłem moduł komfortu i przeczyściłem styki, niestety problem z migającymi kontrolkami pozostał :(
Czy ktoś bawił się w majsterkowanie przy module i wymianę styczników na płytce?

secretservice
-#user
-#user
Posty: 21
Rejestracja: 08 stycznia 2015, 14:17
Lakier: Zieleń Arctic metallic
Silnik: 1.4 MPI/60 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Moduł komfortu - temat zbiorczy

Postautor: secretservice » 20 lutego 2016, 17:45

Witam,

dzisiaj podłączyłem sobie VAGa pod auto i odczytałem nr modułu komfortu: 6Q0 959 433 A
Chciałbym zrobić sobie automatyczne otwieranie drzwi i klapy bagażnika z pilota (obecnie mam tylko drzwi z kluczyka).
Czy jest to wykonalne? Nigdzie w sieci nie mogę znaleźć informacji co do funkcji oferowanych przez dany moduł komfortu.
Jedyne co mi się udało znaleźć to taki poradnik - http://www.fabiaclub.pl/forum-pl/viewto ... 25&t=21552

O ile dobrze zrozumiałem to tutaj gościu sobie przełożył moduł komfortu z Fabii do Seata gdzie miał zamek na pilota i mu to działało:
http://www.klubseatibiza.pl/forum/elekt ... ml#p265721

Czy jeżeli musiałbym wymienić moduł komfortu to jestem w stanie to zrobić sam czy wymaga to dużego nakładu pracy i wiedzy?

Z góry dzięki za pomoc. Męczenie się z otwieraniem tylnej klapy gdy ma się zajęte ręce jest już męczące.

bonifacy
-#user
-#user
Posty: 170
Rejestracja: 17 sierpnia 2010, 20:22
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Moduł komfortu - temat zbiorczy

Postautor: bonifacy » 21 lutego 2016, 22:00

http://www.mediafire.com/view/dwyz09tvp ... oserie.pdf masz zestawienie co dany moduł może i w jakim zestawieniu jest stosowany. 6Q0 959 433 A nie ma radia , nie ma nic do uruchomienia dodatkowo.

secretservice
-#user
-#user
Posty: 21
Rejestracja: 08 stycznia 2015, 14:17
Lakier: Zieleń Arctic metallic
Silnik: 1.4 MPI/60 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Moduł komfortu - temat zbiorczy

Postautor: secretservice » 22 lutego 2016, 09:08

Czyli rozumiem, że powinienem kupić jeden z tych modułów:

Kod: Zaznacz cały

6Q0959433C 0F
6Q0959433E 31
6Q0959433F 31


Kod: Zaznacz cały

Control unit with 2 power-window lifters with radio control
and without alarm function
RHD


Czy jeden z tych:

Kod: Zaznacz cały

6Q0959433C 06
6Q0959433E 2S


Kod: Zaznacz cały

Control unit with 2 power-window lifters, with radio control
and without alarm function
LHD



Czym różni się LHD od RHD? Ma to jakieś znaczenie?

Czy door control unit który mam obecnie będzie pasował (nie wiem jak sprawdzić jego nr nawet)?
I ponawiam pytanie co do wymiany modułu - jak bardzo jest to skomplikowane i czasochłonne?

Co mnie jeszcze zastanawia, że albo w module komfortu albo w BSI jak robiłem output tests to była tam pozycja o nazwie w stylu "Remote closing back lid" - w każdym bądź razie chodziło tu na pewno o zdalne zamykanie tylnej klapy.



Wróć do „Warsztat elektryczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości