Ogłoszenie

Kliknij po więcej informacji -> OBOWIĄZEK INFORMACYJNY

UWAGA Wysyłka gadżetów zostaje wstrzymana. Zapraszamy ponownie już w sierpniu bieżącego roku.

[F1] Wspomaganie układu kierowniczego - temat zbiorczy

Masz problem z mechaniczny w swoim samochodzie ? Opisz go a na pewno ktoś Ci pomoże.
maniek72f
-#user
-#user
Posty: 15
Rejestracja: 16 listopada 2013, 13:17
Lakier: Zieleń Arctic metallic
Silnik: 1.4 TSI/180 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Wspomaganie układu kierowniczego - temat zbiorczy

Postautor: maniek72f » 17 listopada 2013, 12:00

U mnie było to samo w czsie jazdy zapalałasię kontrolka ale wspomaganie chodziło po wyłączeniu zapłonu i pomownym uruchomieniu gasła do rego pompa cały czas ciężko chałasowała ,aż migały swiatła takie było obciażenie , myślałem że to czujnik skrętu a nie jest tani regenerowany koło 500zł na wymiane (twi). Po podłączeniu do kompa okazało , że był błąd (sporadyczny plus do masy) po skasowaniu pompa przestała cięzko chodzić i się polepszyło zobzcze jak długo. :oczami:

Skalpel
-#user
-#user
Posty: 23
Rejestracja: 09 listopada 2013, 22:50
Lakier: Czerwień Flamenco metalic
Silnik: 1.4 MPI/60 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Wspomaganie układu kierowniczego - temat zbiorczy

Postautor: Skalpel » 20 listopada 2013, 20:43

Panowie a wiec tak dzis pojechalem do wulkanizatora i zmienilem przednie kapcie na nowe zimy i zlecilem tez geometrie dla tego iz stare byly strasznie zjechane od srodka az do zera i ku mojemu zdziwieniu wspomaganie zaczelo normalnie dzialac jak reka odjol i wspomne ze kola mialy straszny odchyl od normy za nim zrobilem geometrie.

Czy to moglo miec wplyw na wspomaganie??

maniek72f
-#user
-#user
Posty: 15
Rejestracja: 16 listopada 2013, 13:17
Lakier: Zieleń Arctic metallic
Silnik: 1.4 TSI/180 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Wspomaganie układu kierowniczego - temat zbiorczy

Postautor: maniek72f » 20 listopada 2013, 21:51

Pisałem że się polepszyło, lecz na jakiś czas, lepiej jest po skasowania błędów. Błąd to 816 wynika, że to jednak czujnik. Możliwe że po ustawieniu zbieżności się poprawiło bo może kierownica jest prosto, bo u mnie jakby uciekała w lewo, lecz nie jestem pewien na 100%. :niepewny:

Skalpel
-#user
-#user
Posty: 23
Rejestracja: 09 listopada 2013, 22:50
Lakier: Czerwień Flamenco metalic
Silnik: 1.4 MPI/60 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Wspomaganie układu kierowniczego - temat zbiorczy

Postautor: Skalpel » 28 grudnia 2013, 15:17

Dzisiaj podczas regeneracji lamp mialem dojscie do korka od wspomagania i z ciekawosci otwarlem zeby sprawdzic poziom a tam susza bylo doslownie na dnie, a wiec szybko w drugie auto podjechalem do sklepu i zakupilem liter zielonego plynu do wspomagania za jedyne 14,80 euro i dolewalem ze weszlo 0,5 litra a wiec sporo poziom sie poprawil byl wlasciwy po zmontowaniu swiatel oraz zamontowaniu akumulatora odpaliłem auto w celu sprawdzenia czy wszystko jest ok kierownica zaczela lekko chodzic i jest ok zadne kontrolki sie nie pala. jak sprawdze dokladnie czy jest ok dam znac. polecam wszystkim sprawdzenie poziomu. pozdrawiam :)


hynek
-#user
-#user
Posty: 68
Rejestracja: 30 kwietnia 2010, 21:56
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Wspomaganie układu kierowniczego - temat zbiorczy

Postautor: hynek » 15 stycznia 2014, 20:33

Ktoś kiedyś pisał, że w pompach TRW wysiadają tranzystory ,dodaję foty na jednej są widoczne "jakieś chyba tranzystory " dociśnięte blaszkami ,czy o te elementy chodzi ?możecie podpowiedzieć?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/717 ... 8a139.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ab0 ... d9a74.html

Awatar użytkownika
kapi
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 2766
Rejestracja: 25 lutego 2008, 00:11
Lakier: Błękitna Laguna metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia III Monte Carlo
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Odp: [F1] Wspomaganie układu kierowniczego - temat zbior

Postautor: kapi » 15 stycznia 2014, 22:57

Na tym drugim zdjęciu go widać.
Jak już to masz tak rozebrane to sprawdź jeszcze te kondensatory.
Na elektrodzie podawali symbole zarówno tranzystorów jak i kondensatorow a ja te pierwsze kupiłem w TME.
Pamiętam że za 3 szt ok. 40zł dałem.

batrek1990
-#user
-#user
Posty: 1
Rejestracja: 05 grudnia 2014, 22:24
Lakier: Morski Admirał
Silnik: 1.4 TSI/180 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Wspomaganie układu kierowniczego - temat zbiorczy

Postautor: batrek1990 » 25 lutego 2015, 18:31

Witam. Mam problem ze wspomaganie w mojej skodzie. Jest ona z 2001 roku 1.4 mpi. Problem polega na tym, że wpomaganie zeczeło wydawac dziwny dzwięk jak na filmiku, który znalazłem w sieci https://www.youtube.com/watch?v=8Oxr4gUEg-o odrazu zaznaczam, że wszystko działa ale niepokoi mnie ten dzwiek a w zasadzie takie bzyczenie. Wszystko zaczęło sie po wyjeciu czyjnika kąta skrętu który wyciagałem na podmianke żeby spradzić czy u znajomego popsuł sie własnie ten czujnik. Okazało sie ze u niego jest inny i wsadziłem czujnik na swoje miejsce. Czy ma ktoś jakis pomysł co mogło się stać i co z tym teraz zrobić?

Awatar użytkownika
emmjot
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 283
Rejestracja: 06 marca 2012, 12:08
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 1.4 MPI/68 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Wspomaganie układu kierowniczego - temat zbiorczy

Postautor: emmjot » 16 września 2015, 16:02

Hej, próbowałem przedrzeć sie przez 42 strony postów o wspomaganiu, ale poległem na 8mej...
Ostatnio przy skręcaniu przy małej prędkości i w miejscu, słychać jakby chrobotanie (nie wiem jak to inaczej nazwac-moze uda mi sie nagrac) ze wspomagania/układu kierowniczego. Innych objaw nie ma, wspomaganie dziala poprawnie.
Czy ktoś sie z spotkał z czymś takim?
Skoda Fabia I ICE 05' 1.4 16V 75KM LPG Kombi
Skoda Octavia II 11' 1.6 MPI 102KM LPG Liftback

Awatar użytkownika
kapi
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 2766
Rejestracja: 25 lutego 2008, 00:11
Lakier: Błękitna Laguna metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia III Monte Carlo
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Wspomaganie układu kierowniczego - temat zbiorczy

Postautor: kapi » 17 września 2015, 17:23

Sprawdź poziom płynu na pompie. Od tego bym zaczął.
No i czy nie ma wycieków i czy czujnik skrętu jest suchy.

djskate8
-#user
-#user
Posty: 2
Rejestracja: 05 września 2016, 09:46
Lakier: Beż Sahara metalic
Silnik: 1.2 TSI/105 KM
Aktualne auto: Fabia 1 '01 1.4 AZE
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Wspomaganie układu kierowniczego - temat zbiorczy

Postautor: djskate8 » 05 września 2016, 10:00

Klubowicze moi drodzy.
Czy montował ktoś wspomaganie do F1 w wersji Basic?

Mam wszystkie części z innego auta o przebiegu 1200 km. Z tego co patrzyłem to wystarczy podpiąć zasilanie, czujnik skrętu oraz sygnał z czujnika prędkości i szynę CAN( 2 przewody). Jak to uruchomić, żeby to działało. Z mechaniką sobie poradzę. Jakim interfejsem i jakim programem to zrobić oraz co pozmieniać w poszczególnych blokach?

Aktualnie zestaw nie jest zamontowany. Mogę uruchomić na stole obok auta w razie czego.



Wróć do „Warsztat mechaniczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości