Ogłoszenie

Kliknij po więcej informacji -> OBOWIĄZEK INFORMACYJNY

UWAGA Wysyłka gadżetów zostaje wstrzymana. Zapraszamy ponownie już w sierpniu bieżącego roku.

Wymiana filtra kabinowego Fabia II FL 2013

Masz problem z mechaniczny w swoim samochodzie ? Opisz go a na pewno ktoś Ci pomoże.
Michael_1
-#user
-#user
Posty: 46
Rejestracja: 27 lutego 2012, 12:17
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Wymiana filtra kabinowego Fabia II FL 2013

Postautor: Michael_1 » 08 marca 2018, 19:30

Panowie i Panie


Kupiłem ostatnio fabie 2 z ostatniego rocznika i chciałem wymienić filtr kabinowy.
Jakież było moje zaskoczenie jak sie okazało ze jest inny niz w rocznikach np 2011-2012.

Tzn filtr jest bez tej ramki jak na foto.
Jest sam wkład wsuniety w dziurę.
Teraz pytanie czy cos zmienili w ostatnim roczniku czy ktos mi na pałę założył zly filtr?

Wymieniany byl w aso i ma nr bodajze 6r0 (polo) lub 6q0.

Ma ktoś nr ramki jakbym chciał wszystko poskladac do kupy tak jak byc powinno?Obrazek
Ostatnio zmieniony 08 marca 2018, 19:30 przez Michael_1, łącznie zmieniany 1 raz.

Gość
Status: Offline

Re: Wymiana filtra kabinowego Fabia II FL 2013

Postautor: Gość » 20 marca 2018, 09:40

Brakuje Ci zaślepki trzymającej filtr.

Michael_1
-#user
-#user
Posty: 46
Rejestracja: 27 lutego 2012, 12:17
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Wymiana filtra kabinowego Fabia II FL 2013

Postautor: Michael_1 » 20 marca 2018, 17:02

To nie moje foto. Ja zaślepke mam.

Nie mam ramki w ktora sie wklada filtr.

I nie wiem czy tak ma byc czy ktos wyrzucil ramke i wsadzil zly filtr.

Michael_1
-#user
-#user
Posty: 46
Rejestracja: 27 lutego 2012, 12:17
Silnik: 1.2 HTP/54 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Wymiana filtra kabinowego Fabia II FL 2013

Postautor: Michael_1 » 10 kwietnia 2018, 21:05

Odpowiem sobie sam z racji nadmiernego ruchu na tym foro-cmentarzysku ;)

Tak ma byc - w fabiach II 2013 nie ma ramki filtra kabinowego. Wsadza się go po prostu w plastikową obudowę.

Moj ma nr 6R0 820 367 - wymieniany w ASO i taki sam był w drugiej fabii z którą porównywalem.


Awatar użytkownika
kapi
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 2803
Rejestracja: 25 lutego 2008, 00:11
Lakier: Błękitna Laguna metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia III Monte Carlo
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: RE: Re: Wymiana filtra kabinowego Fabia II FL 2013

Postautor: kapi » 10 kwietnia 2018, 21:26

Michael_1 pisze:Odpowiem sobie sam z racji nadmiernego ruchu na tym foro-cmentarzysku ;)


To jest Twoja opinia. Zawsze możesz ją zachować dla siebie.

To że nikt nie odpowiada to nie znaczy że nikt nie czyta i nie robi korekt.

Oczywiście dziękujemy za podanie rozwiązania problemu.

Zauważ że forum "rosło" gdy popularny był model F1 a F2 był nowością.
Klubowicze zmieniają samochody ale LUDZIE się nie zmieniają.

To tak do przemyślenia...


tapatalk

Maxizer
-#user
-#user
Posty: 6
Rejestracja: 14 października 2017, 15:28
Lakier: Srebrny Diamond metalic
Silnik: 1.2 HTP/70 KM
Aktualne auto: Fabia fl 1.2HTP 70 / 2010
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Wymiana filtra kabinowego Fabia II FL 2013

Postautor: Maxizer » 09 maja 2018, 16:40

Mały dopisek ode mnie:
mam F2 fl z końca 2010 roku i też nie ma tej ramki, filtr jest włożony bez niczego, tylko z tą plastikową zaślepką. Wygląda na to, że dotyczy to w ogóle modeli F2 po lifcie.

Awatar użytkownika
jacekpk
-#moderator
-#moderator
Posty: 527
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 10:39
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia II '11
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Wymiana filtra kabinowego Fabia II FL 2013

Postautor: jacekpk » 18 czerwca 2018, 16:12

Dokładnie tak to wygląda. W Fabii po FL nie ma ramki trzymającej filtr. Jest też inny filtr, tzn ma on grubsze boczki, tak by pełniły one rolę uszczelnienia filtra w komorze. Krótko mówiąc: filtr dedykowany do ramki nie nada się do montażu bez niej.

To samo rozwiązanie zastosowano w Rapidach. Osobiście uważam, że rozwiązanie z ramką było lepsze.

woksio
Status: Offline

Re: Wymiana filtra kabinowego Fabia II FL 2013

Postautor: woksio » 01 sierpnia 2018, 19:43

A ja mam F2 FL z 2010 i ramka jest. Ki czort?



Wróć do „Warsztat mechaniczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości