Ogłoszenie

Kliknij po więcej informacji -> OBOWIĄZEK INFORMACYJNY

UWAGA Wysyłka gadżetów zostaje wstrzymana. Zapraszamy ponownie już w sierpniu bieżącego roku.

[F1] Montaż radia - nie działa bez przekręcenia kluczyka

Pytania dotyczące Car Audio.
Sir_Mark
-#user
-#user
Posty: 1
Rejestracja: 18 marca 2017, 18:30
Lakier: Beż Atacama
Silnik: 1.2 HTP/64 KM
Aktualne auto: Fabia I
Kontaktowanie:
Status: Offline

[F1] Montaż radia - nie działa bez przekręcenia kluczyka

Postautor: Sir_Mark » 18 marca 2017, 18:46

Kupiłem radio Sony Cdxg1100U http://download.sony-europe.com/pub/manuals/swt/Z008/Z008736111.pdf.

Przy montażu nie zamieniłem przewodów czerwonego z żółtym. Radio grało tylko z przekręconym kluczykiem (włączone diody na desce rozdzielczej, ale bez uruchamiania silnika).
Następnego dnia okazało się że akumulator jest rozładowany (nie wyłączyłem radia przyciskiem tylko wyciągnąłem kluczyki ze stacyjki).

Pomyślałem, że wina tkwi w przewodach, dlatego tym razem zamieniłem żółty z czerwonym ale efekt jest ten sam - bez kluczyka radio się nie włącza. Czy Skoda po prostu tak ma?

Z instrukcji radioodbiornika:

Uwaga dla klientów, których samochody są wyposażone w stacyjkę bez pozycji ACC
Należy włączyć funkcję automatycznego wyłączania AUTO OFF (strona 10). Umożliwia ona całkowite automatyczne wyłączenie urządzenia po upływie określonego czasu od chwili wyłączenia odbiornika, chroniąc akumulator przed rozładowaniem. Jeśli nie zostanie włączona funkcja AUTO OFF, po każdym wyłączeniu zapłonu należy nacisnąć i przytrzymać przycisk OFF, aż do chwili wygaszenia wyświetlacza


Ktoś może wyjaśnić co to jest pozycja ACC?

Artur_jaw
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 87
Rejestracja: 29 września 2014, 16:48
Lakier: Zieleń Arctic metallic
Silnik: 1.2 HTP/64 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Montaż radia - nie działa bez przekręcenia kluczyka

Postautor: Artur_jaw » 18 marca 2017, 21:57

Acc czyli plus po stacjce fabia to ma ...

Powiedz mi co ty chcesz osiągnąć ... bo podłączajac pod wspomniane żółty i czerwony ... działać będzie tylko po zapłonie -czyli z przekreconym kluczykiem w stacjce .

wysłane z telefonu

Awatar użytkownika
TOMUŚ
-#junior admin
-#junior admin
Posty: 2360
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 20:41
Lakier: Czerwień Flamenco metalic
Silnik: 1.2 TSI/90 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Montaż radia - nie działa bez przekręcenia kluczyka

Postautor: TOMUŚ » 19 marca 2017, 15:35

Cześć.

Sprawdź takie rzeczy:
1. zał radio aby grało i zakoduje sobie parę stacji . Potem wyciągnij kluczyk. na chwile ok 2 minuty. Potem znów zał. radio i zobacz czy pamięta stacje. Jeżeli nie pamięta to musisz zamienić czerwony przewód z żółtym przewodem.
2. zobacz czy masz funkcję radio w stacyjce. Pomiędzy 0 a zapalonymi kontrolkami jest taka pozycja radio.
3. zrób takie coś. Zał stacyjkę na poz. zapalonych kontrolek zał. radio i daj kluczyk na poz. 0. Nie wyciągaj klucza. Radio powinno grać.
4. Jakie masz przyłącze radia. Skoda sprzedaje zestaw pod nieori radio i tam jest wszystko ramka i przejście do instalacji pod kostę iso która jest w markowych radiach.

Ja sam sobie zmieniałem radio i też mam nie ori. Sprowadzało się to tylko do spięcia wtyczek/ki iso i wszystko. NIc nie musiałem zmieniać. Mam ori zestaw pod nie ori radio od Skody.

Acc pozcja = plus po stacyjce , gdzie nic nie ma napięcia oprócz radia.
Pozdrawiam,
Tomek

gadu: 7297471 - przed rozmową przedstaw się :)

Artur_jaw
-#miłośnik FCP
-#miłośnik FCP
Posty: 87
Rejestracja: 29 września 2014, 16:48
Lakier: Zieleń Arctic metallic
Silnik: 1.2 HTP/64 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: [F1] Montaż radia - nie działa bez przekręcenia kluczyka

Postautor: Artur_jaw » 20 marca 2017, 19:44

Do autora tematu :
Chcesz by radio można było włączać niezależnie od kluczyków w stacjce ? Zajrzyj na 18 stronę instrukcji tam masz info o tym jak zrobić to w przypadku samochodów nie mających Acc... tylko jest problem po zmianie nie będzie tak łatwo bo instalacja jest przygotowana pod standardowe samochody i takie coś trzeba by zrobić ale na drugim przewodzie ...
tylko nie wiem czy w takim układzie nie będzie ci rozladowywac aku nie znam modelu wiec gwarancji nie dam ... ale skoro podają taki schemat powinno być ok ...

wysłane z telefonu



Wróć do „Car-Audio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości