Ogłoszenie

Kliknij po więcej informacji -> OBOWIĄZEK INFORMACYJNY

UWAGA Wysyłka gadżetów zostaje wstrzymana. Zapraszamy ponownie już w sierpniu bieżącego roku.

maxi-dot w Fabii II po 2010

Wszelkie modyfikacje optyczne.
Awatar użytkownika
jacekpk
-#moderator
-#moderator
Posty: 524
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 10:39
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia II '11
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: maxi-dot w Fabii II po 2010

Postautor: jacekpk » 04 marca 2016, 03:06

tomuś pisze:Najlepiej sobie kup vcds :) . Ori kosztuje troszkę mniej jak 2000 zł a chińskie klony kupisz za około 200 zł lub mniej :)

Wiesz co, jakoś obawiałbym się... dostać coś za te 200 zł w bonusie... np. jakichś chiński malware... :D

Zastanawiam się na czym polega haczyk i gdzie on jest, jeśli chodzi o ofertę na tego BCM-a:
http://allegro.pl/modul-sterujacy-bcm-6 ... 61297.html
W oficjalnej dystrybucji trzeba za to zapłacić 1100 złociszy, lub kupić go wraz z manetką w "bundlu" pt tempomat (za tę samą cenę). A tu cena 200 zł... Co może być nie tak? :hyhy:

Awatar użytkownika
leshnikov
-#klubowicz
-#klubowicz
Posty: 136
Rejestracja: 25 listopada 2012, 16:29
Lakier: Błękit Admirał metalic
Silnik: 1.2 HTP/70 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: maxi-dot w Fabii II po 2010

Postautor: leshnikov » 04 marca 2016, 09:30

Myślę, że jedyny haczyk jaki tu jest to tak naprawdę ten moduł nie jest nowy, a używany :) zdemontowany z jakiegoś względnie nowego auta.

W przeciwieństwie do Tomusia ja nie bałbym się używanych części dopóki możesz dostać na nie fakturę.

Co do maxidota- ostatnio dołożyłem u siebie używkę z fakturą i poszło bez problemu. Za licznik zapłaciłem 250zl. Co do montażu- jak ktoś nie ma daleko- polecam ASO Inter Welm w Bielsku-Białej. Wiedzą co robią i koszt zamyka się w 150 zł. Inne ASO które pytałem krzyczały np 600zł i nie wiedzieli o co chodzi :D

Mam za to pytanie- dołożyłem go do 1.2HTP i mam wskazania temperatury oleju, ale nie mam nigdzie czujnika :D czy ktoś może wie skąd pochodzą te dane? Bo nikt nic nie wie :D

zagwmk
-#user
-#user
Posty: 27
Rejestracja: 07 czerwca 2015, 19:16
Lakier: Błękit Storm metalic
Silnik: 1.2 TSI/90 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: maxi-dot w Fabii II po 2010

Postautor: zagwmk » 05 marca 2016, 09:48

jacekpk pisze:Kolego zagwmk, najprościej softwarowo to sprawdzić :D Są różne apki np na Adnroida i możesz sobie sczytać :) Trzeba mieć moduł na BT do podłączenia się do portu OBD. To jest najszybszy sposób jaki znam. A moduł sieci w okolicy pedałów, ale jego numer może być naklejono w takim miejscu, że łatwo go nie odczytasz "nurkując" pod deskę.

W mojej ocenie Tomuś może nie mieć racji, że na liczniku którego numer podałeś da się uruchomić MFA. Z informacji które opisują poszczególne liczniki jasno wynika, że zegary z końcówką 801H nie obsługują funkcjonalności komputera pokładowego (chyba, że da się to jakoś zmienić softwarowo, ale bardzo wątpię). Z tego co udało mi się ustalić to licznikiem, który na pewno działa z MFA jest 5J0920811E.

Druga rzecz to oczywiście moduł BCM, który musi "chcieć" te informacje do licznika wysyłać. Ja robiłem u siebie taki test: mam na telefonie apkę, pozwalającą na parametryzowanie części ustawień BCM. Wśród nich jest włączanie i wyłączenie MFD (nie wiadomo czy chodzi im o maxika, czy o zwykłe MFA). Opcję tą miałem wyłączoną. Gdy ją włączam to zmiana jest zapisywana poprawnie, nie zwraca mi błędu oraz informacji, że nie można zapisać, jak to się dzieje gdy np. włączam funkcję doświetlania zakrętów. Wtedy pojawia się błąd, ponieważ mój BCM tego nie obsługuje. Włączanie funkcji MFD nie powoduje jednak wyświetlania jakichkolwiek danych - stawiam na to, że sam licznik ma to fabrycznie zablokowane.

Jakiej aplikacji używasz i gdzie zmienić w niej ten parametr?

Awatar użytkownika
jacekpk
-#moderator
-#moderator
Posty: 524
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 10:39
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia II '11
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: maxi-dot w Fabii II po 2010

Postautor: jacekpk » 06 marca 2016, 01:04

zagwmk pisze:Jakiej aplikacji używasz i gdzie zmienić w niej ten parametr?

Używam aplikacji Carista. Do wykonania jakichkolwiek zmian potrzeba mieć wykupioną licencję (w wersji darmowej możesz sprawdzić czy nie ma błędów w kompie - jeśli są to dostajesz info, że są, ale by sprawdzić jakie musisz mieć już wersję płatną programu). Podobnie rzecz się ma z wykonywaniem zmian ustawień BCM-a - wymagany jest zakup programu. Koszt to około 100 zł.

Apka działa bardzo dobrze. Pytanie, na które każdy musi odpowiedzieć sobie sam: czy chce wydać kasę na jej zakup. Ja dzięki Carista włączyłem sobie np. automatyczne zamykanie drzwi podczas jazdy, zmieniłem ilość błysków kierunkowskazu w tzw "asystencie zmiany pasa ruchu": z domyślnych 3 na 4. No i włączyłem funkcjonalność MFA :cwaniak: Zależnie od posiadanego BCM-a lista dostępnych do zmiany jego opcji jest różna. Przy wyższych wersjach BCM-a można sobie włączyć np. doświetlanie zakrętów i parę innych opcji ;) Pełną listę można znaleźć na stronie projektu (dotyczy Fabii od 2011 roku): http://www.caristaapp.com/customizations/?car=skoda_fabia_2011 :cwaniak:


zagwmk
-#user
-#user
Posty: 27
Rejestracja: 07 czerwca 2015, 19:16
Lakier: Błękit Storm metalic
Silnik: 1.2 TSI/90 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: maxi-dot w Fabii II po 2010

Postautor: zagwmk » 11 marca 2016, 13:35

jacekpk pisze:
zagwmk pisze:Jakiej aplikacji używasz i gdzie zmienić w niej ten parametr?

Używam aplikacji Carista.

Kurcze, kupiłem odbiornik i nie może się z tą appką połączyć.
Łączy się bez problemu z Torque, DashCommand i ODB Car Doctor a z Carista nic:(

Jaki konkretnie masz odbiornik?
Chcę zaryzykować kupno innego, ale wolałbym nie strzelać na oślep:(

Awatar użytkownika
jacekpk
-#moderator
-#moderator
Posty: 524
Rejestracja: 08 grudnia 2010, 10:39
Lakier: Rosso Brunello metalic
Silnik: 1.2 TSI/86 KM
Aktualne auto: Fabia II '11
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: maxi-dot w Fabii II po 2010

Postautor: jacekpk » 11 marca 2016, 16:09

Ja mam taki (przynajmniej z wyglądu, bo co tam w środku siedzi nigdy nie wiadomo, ale chyba to jest to samo ;):
Obrazek

zagwmk
-#user
-#user
Posty: 27
Rejestracja: 07 czerwca 2015, 19:16
Lakier: Błękit Storm metalic
Silnik: 1.2 TSI/90 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: maxi-dot w Fabii II po 2010

Postautor: zagwmk » 11 marca 2016, 16:27

Czyli taką dużą wersję.
Ja mam mini i tez pewnie mini mozliwości[FACE WITH STUCK-OUT TONGUE AND WINKING EYE]
Obrazek

Awatar użytkownika
concept
-#user
-#user
Posty: 20
Rejestracja: 18 grudnia 2016, 11:18
Lakier: Błękitna Laguna metalic
Silnik: 1.2 HTP/70 KM
Aktualne auto: Fabia 2 FL
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: maxi-dot w Fabii II po 2010

Postautor: concept » 24 grudnia 2016, 04:10

leshnikov pisze:Myślę, że jedyny haczyk jaki tu jest to tak naprawdę ten moduł nie jest nowy, a używany :) zdemontowany z jakiegoś względnie nowego auta.

W przeciwieństwie do Tomusia ja nie bałbym się używanych części dopóki możesz dostać na nie fakturę.

Co do maxidota- ostatnio dołożyłem u siebie używkę z fakturą i poszło bez problemu. Za licznik zapłaciłem 250zl. Co do montażu- jak ktoś nie ma daleko- polecam ASO Inter Welm w Bielsku-Białej. Wiedzą co robią i koszt zamyka się w 150 zł. Inne ASO które pytałem krzyczały np 600zł i nie wiedzieli o co chodzi :D

Mam za to pytanie- dołożyłem go do 1.2HTP i mam wskazania temperatury oleju, ale nie mam nigdzie czujnika :D czy ktoś może wie skąd pochodzą te dane? Bo nikt nic nie wie :D


Posiadam liczniki wyświetlające temperaturę zewnętrzną i aktualny bieg (wyświetlacz jak ze starej Nokii).
Postanowiłem zainteresować się wymianą na Maxi-Dot + tempomat.

Czy istnieje jakiś sposób na sprawdzenie którą wersje BCM aktualnie posiadam na podstawie VINu (TMBEC25J6E3064723)?
Produkcja listopad 2013, rok modelowy 2014.

Przestudiowałem temat i z tego co zrozumiałem potrzebuję manetki + wiązka do BCM i sterownika silnika (jestem z Krakowa, ale często bywam w Bielsku więc do Świętochłowic też rzut beretem - czy byłaby szansa na PW dostać namiar na forumowego mistrza ze Świętochłowic? To koleś czy angel?

Nie wiem czy potrzebuję przerabiać wiązkę do liczników?

Do tego potrzebuję liczniki, z rocznika 2013+, żeby nie było problemu ze standardem kodowania immobilizera.

W Inter Welm kasują 150zł za zamontowanie nowego licznika + kodowanie?

Podsumowując koszty:
BCM 200zł
6R7937087M
http://allegro.pl/modul-sterujacy-bcm-6 ... 61297.html

MANETKI 150zł
6Q0953503EJ
http://allegro.pl/przelacznik-zespolony ... 32836.html

LICZNIK 220zł
5J0820841E
http://allegro.pl/licznik-skoda-fabia-i ... 87925.html

Do tego wiązki, jakie mają numery wiązki które potrzebuję?

Do tego pociągnięcie wiązek, kodowanie i złożenie całości w kupę.

Dobrze liczę i mogę zacząć skupywać graty czy o czymś zapomniałem? :)

Awatar użytkownika
TOMUŚ
-#junior admin
-#junior admin
Posty: 2335
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 20:41
Lakier: Czerwień Flamenco metalic
Silnik: 1.2 TSI/90 KM
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: maxi-dot w Fabii II po 2010

Postautor: TOMUŚ » 24 grudnia 2016, 20:52

Licznik możesz sobie kupić na ebaju. Jest tam duży wybór :)
Numerów wiązek raczej nie znajdziesz :/
Jeśli nie masz sterowania funkcjami licznika w prawej manetce to musisz dorobić wiązkę i podłączyć ją. W innym przypadku nie będzie mógł zmieniać wartości na wyświetlaczu.
Pozdrawiam,
Tomek

gadu: 7297471 - przed rozmową przedstaw się :)

Awatar użytkownika
concept
-#user
-#user
Posty: 20
Rejestracja: 18 grudnia 2016, 11:18
Lakier: Błękitna Laguna metalic
Silnik: 1.2 HTP/70 KM
Aktualne auto: Fabia 2 FL
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: maxi-dot w Fabii II po 2010

Postautor: concept » 25 grudnia 2016, 00:19

Niestety te liczniki, który zalinkowałem są w MPH, na Allegro znalazłem tylko dwie aukcje z zegarami do F2 FL w KPH z MaxiDotem w benzynie ale są w chorej cenie:
http://allegro.pl/licznik-zegar-5j09208 ... 22032.html
http://allegro.pl/skoda-fabia-ii-rs-lic ... 15584.html

Na ebay.de sytuacja podobna - za 50EUR są takie w MPH a za 150EUR takie w KPH.
Na ebay.co.uk oczywiście same w MPH.



Wróć do „Tuning optyczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości